Week van het Aangepast Sporten

Van maandag 7 tot en met zondag 13 november staat Flevoland in het teken van aangepast sporten. In deze speciale actieweek wordt extra aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden. Zo zijn er diverse cursussen, een theatervoorstelling en stellen lokale sportaanbieders hun deuren open voor sporters met een beperking.

Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van deze week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.

Wat doen wij?

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten ondersteunt Sportservice Flevoland sportaanbieders en zorginstellingen gericht op acties binnen deze week. Wij promoten het aanbod online via onze social media kanalen en geven het aandacht in de printmedia, bijvoorbeeld via onze maandelijkse rubriek in de FlevoPost. Ons netwerk houden wij op de hoogte middels nieuwsbrieven over de Week van het Aangepast Sporten en wij organiseren inspiratiesessies voor verschillende doelgroepen.

Theatervoorstelling Inclusie?! Reëel of utopie?

De Week van het Aangepast Sporten wordt afgetrapt met de voorstelling ‘Inclusie?! Reëel of utopie?’. Wat verstaan we onder inclusie en inclusief sporten? Welke uitdagingen zijn er om inclusief te kunnen werken en de maatschappij inclusiever te maken? Tijdens de voorstelling gaat theatergroep Kracht van Beleving hierop in. In een speciale vorm van improvisatie betrekken zij het publiek om scenes te spelen over inclusie. De inhoud van het stuk ontstaat dus in gesprek met en verhalen uit het publiek. Op deze manier creëren zij een aantrekkelijke en herkenbare voorstelling die inspireert en verbindt.

Meer informatie en aanmelden
Inspiratiesessies

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten is er dit jaar extra aandacht voor e-sports en gaming:  hoe is dit te integreren in de huidige maatschappij en hoe kunnen we dit inzetten om mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen? En voor sporters met gedragsproblematiek: hoe herken je gedragingen die voortkomen uit gedragsstoornissen, leer je deze te begrijpen én hoe ga je effectief om met ongewenst gedrag.

 • Hoe krijg je mensen in beweging via e-sports en gaming?  
        Woensdag 9 november | 19.30 - 21.00 uur | Sportcomplex Het Baken
        Zeewolde
 • Sporters met gedragsproblematiek
       
   Donderdag 10 november | 19.30 - 21.00 uur | Sportcomplex De Rietlanden
        Lelystad
Meer informatie en/of aanmelden
Lokale activiteiten

In de gemeenten Almere en Zeewolde zetten sportaanbieders tijdens de Week van het Aangepast Sporten hun deuren extra wijd open en bieden sporters met een beperking de mogelijkheid mee te doen met een training. In Dronten krijgen basischoolleerlingen een clinic rolstoelsport aangeboden om zo te ontdekken hoe het is om in een rolstoel te zitten en te sporten. De verenigingen en clinic vind je op:

Almere - Sport & Cultuur in Almere
Zeewolde - Sport in Zeewolde
Dronten - Sport in Dronten 
(meer informatie volgt binnenkort)

© Lucky Wheels
Certificaat passend en duurzaam sportaanbod

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten krijgen sportaanbieders in Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde een certificaat overhandigd voor het aanbieden van passend en duurzaam sportaanbod voor mensen met een beperking. Naast de erkenning van de sportaanbieder, is het ook een stimulans om het sportaanbod voor mensen met een beperking te onderhouden en voort te zetten. Volg onze social media kanalen voor de uitreikingen!

Heb jij ook sportaanbod voor mensen met een beperking? Meld dit dan aan bij www.unieksporten.nl, het landelijke platform voor sportaanbod waar sporters met een beperking kunnen zoeken naar aanbod in de buurt.

Uniek Sporten
© Special Olympics Regionale Spelen 2019
Ook meedoen?

Dat kan! U kunt een bestaande activiteit, zoals een training, sportdag en/of toernooi aanmelden. Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat het organiseren van een speciale open training of activiteit minder succesvol is als de doelgroep er niet direct bij betrokken wordt. Wij raden dan ook aan om samen te werken met bijvoorbeeld zorginstellingen door daar een training te geven. Wilt u wel graag wat organiseren maar u weet niet hoe of hebt daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Maarten van Erp.

Bel of mail ons
© Bart Weerdenburg