Week van het Aangepast Sporten

In de week van 2 t/m 8 november 2020 staat Flevoland in het teken van het aangepast sporten. In deze speciale actieweek wordt er aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden. 

Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van een week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.

Samen Sporten

Bewegen is leuk en gezond. Nog leuker wordt het als je dit samen doet. Voorgaande jaren deden we dat in november tijdens de Special Olympics in Almere. Maar, corona vraagt om aanpassingen en een kritische blik. Samen sporten in een sporthal, met veel regionale verplaatsingen is op dit moment niet de juiste keuze.

Dit wil echter niet zeggen dat het ‘Samen Sporten’ niet door kan gaan. Daarom organiseren gemeenten in Flevoland op zaterdag 7 november een Samen Sporten wandeling. In heel Flevoland gaan deze dag sporters op pad met een (sport)maatje. Afhankelijk van wat iedereen kan en leuk vindt, wordt er een passende afstand gelopen. Na afloop wacht een lekkere verfrissing.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over Samen Sporten? Neem dan contact op met onze projectleider Aangepast Sporten:

Maarten van Erp, vanerp@sportflevo.nl | 06 - 237 723 05

© One-Leg Photo
Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past. 

Uniek Sporten Uitleen is meer dan een uitleenservice voor de sportrolstoelen of handbikes, het is een mobiliteitsgarantie en bedoeld voor volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Binnen Flevoland zal deze service binnenkort opstarten in Almere.

Uniek Sporten Uitleen
© IJsselmeer Challenge
Inspiratiesessies

Inspiratiesessies Aangepast Sporten geannuleerd
Tijdens de Week van het Aangepast Sporten van 2 tot en met 8 november a.s. zouden er op 5 november drie inspiratiesessies plaatsvinden. Helaas kunnen deze sessies niet doorgaan. De deelnemers krijgen een alternatief aangeboden om de desbetreffende informatie te verkrijgen.

  1. Begrijp ik jou? Voor betrokkenen of geïnteresseerden die bij de organisatie van activiteiten te maken hebben met moeilijk verstaanbaar gedrag dat veroorzaakt wordt door bv. verstandelijke beperking, ADHD, autisme, faalangst, epilepsie, etc.
  2. MATP:  Beweegactiviteiten voor deelnemers met een meervoudige beperkingVoor betrokkenen of geïnteresseerden die actief zijn met deelnemers met een meervoudige beperking, of overweegt om dit te gaan doen.
  3. RaceRunning - Iedereen die geïnteresseerd is in RaceRunning of al plannen heeft om hiermee aan de slag te gaan.
Meer informatie
© Mathilde Dusol
Wat doen wij?

Tijdens de Week van het aangepast sporten ondersteunt Sportservice Flevoland sportaanbieders en zorginstellingen gericht op acties binnen deze week. Daarnaast promoten wij het aanbod online via de Evenementenkalender en onze social media kanalen. Ook is er aandacht via de printmedia, bijvoorbeeld via onze maandelijkse rubriek in de FlevoPost. We verspreiden nieuwsbrieven aan ons netwerk en organiseren inspiratiesessies voor verschillende doelgroepen.

Ook meedoen als partner?

Dat kan! U kunt een bestaande activiteit, zoals een training, sportdag en/of toernooi aanmelden. Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat het organiseren van een speciale open training of activiteit minder succesvol is als de doelgroep er niet direct bij betrokken wordt. Wij raden dan ook aan om samen te werken met bijvoorbeeld zorginstellingen door daar een training te geven. Wilt u wel graag wat organiseren maar u weet niet hoe of hebt daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Maarten van Erp.

Bel of mail ons
© Bart Weerdenburg