Week van het Aangepast Sporten

Van maandag 6 tot en met zondag 12 november staat Flevoland in het teken van aangepast sporten. In deze speciale actieweek wordt extra aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden. Zo zijn er diverse cursussen, een theatervoorstelling en stellen lokale sportaanbieders hun deuren open voor sporters met een beperking.

Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van deze week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.

Wat doen wij?

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten ondersteunt Sportservice Flevoland sportaanbieders en zorginstellingen gericht op acties binnen deze week. Wij promoten het aanbod online via onze social media kanalen en geven het aandacht in de printmedia, bijvoorbeeld via onze maandelijkse rubriek in de FlevoPost. Ons netwerk houden wij op de hoogte middels nieuwsbrieven over de Week van het Aangepast Sporten en wij organiseren inspiratiesessies voor verschillende doelgroepen.

Inspiratieavond Aangepast Sporten

Hoogtepunt van deze speciale week is de gratis inspiratieavond Aangepast Sporten op donderdag 9 november vanaf 19:00 uur in Sportcomplex De Rietlanden Lelystad. Tijdens deze avond staan inspiratie en ontmoeting centraal. De avond start met een theatervoorstelling over de kracht van diversiteit maar ook de pijn van kwetsende uitingen in kantines van amateurclubs. Daarna vindt er één inspiratieronde plaats waaruit iedere deelnemer kan kiezen uit een viertal sessies. 

  • Bewegen en bewogen worden
  • Begrijp ik jou?
  • Trainen en coachen van jongeren met autisme
  • Omgaan met niet aangeboren hersenletsel
Meer informatie en aanmelden
© Life your story
Training Inclusiviteit en diversiteit voor professionals

Inclusiviteit en diversiteit binnen sport en bewegen, je hoort het steeds meer. Maar waar hebben we het dan eigenlijk precies over? En hoe inclusief denk en ben jij zelf? Voor buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners die hier graag lokaal mee aan de slag willen, organiseren wij op maandagmiddag 6 november van 13:00-17:00 uur een nieuwe training Inclusief sporten en bewegen in Wijkcentrum De Stolp in Apeldoorn. Een dagdeel dat zorgt voor bewustwording, waarin kennis en tools worden aangereikt maar waar ook ruimte oor uitwisseling van casuïstiek is. Aan deze training kan kosteloos worden deelgenomen en wordt mede mogelijk gemaakt door Sportkracht12 en het ministerie van VWS.

Aanmelden
Lokale acitiviteiten

In alle gemeenten in Flevoland zetten sportaanbieders tijdens de Week van het Aangepast Sporten hun deuren extra wijd open en bieden sporters met een beperking de mogelijkheid mee te doen met een training. Daarnaast worden er tijdens deze week speciale activiteiten georganiseerd. Hieronder vind je een overzicht. De linkjes zijn nog niet helemaal up to date, binnenkort meer.

Almere
Dronten
Lelystad
Noordoostpolder
Urk
Zeewolde

© Lucky Wheels
Special Olympics Regionale Spelen

Op zaterdag 21 oktober vinden in het Topsportcentrum Almere weer de Special Olympics Regionale Spelen plaats. Een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking waar sporters uit de regio de strijd met elkaar aangaan voor een plek op het podium. Zowel verenigingen als scholen en instellingen kunnen zich inschrijven, mits zij wel een aantal maanden serieus hiervoor trainen.

Op het programma staan dans, handbal, hockey en bocce. De organisatie is in handen van Triade, SuperCOOL! Flevoland en Sportservice Flevoland. Meer informatie over de Special Olympics Regionale Spelen is te vinden op www.specialolympics.nl.

meer informatie
Certificaat passend en duurzaam sportaanbod

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten krijgen sportaanbieders in Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde een certificaat overhandigd voor het aanbieden van passend en duurzaam sportaanbod voor mensen met een beperking. Naast de erkenning van de sportaanbieder, is het ook een stimulans om het sportaanbod voor mensen met een beperking te onderhouden en voort te zetten. Volg onze social media kanalen voor de uitreikingen!

Heb jij ook sportaanbod voor mensen met een beperking? Meld dit dan aan bij www.unieksporten.nl, het landelijke platform voor sportaanbod waar sporters met een beperking kunnen zoeken naar aanbod in de buurt.

Uniek Sporten
© Special Olympics Regionale Spelen 2019
Ook meedoen?

Dat kan! U kunt een bestaande activiteit, zoals een training, sportdag en/of toernooi aanmelden. Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat het organiseren van een speciale open training of activiteit minder succesvol is als de doelgroep er niet direct bij betrokken wordt. Wij raden dan ook aan om samen te werken met bijvoorbeeld zorginstellingen door daar een training te geven. Wilt u wel graag wat organiseren maar u weet niet hoe of hebt daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Maarten van Erp.

Bel of mail ons
© Bart Weerdenburg