Week van het Aangepast Sporten

In de week van 7 t/m 14 november stond Flevoland in het teken van het aangepast sporten. In deze speciale actieweek werd er aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er werden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden. Activiteiten die plaats hebben gevonden zijn onder andere proeflessen, een inspiratiesessie en een theatervoorstelling.

Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van deze week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.

Theatervoorstelling Uniek! Maar doe gewoon!

Mensen met een beperking hebben vaak bepaalde stigma en lopen veelal tegen vooroordelen op. Hoe gaat deze doelgroep hiermee om? En hoe kun je als omgeving hiermee omgaan? 

Tijdens de voorstelling “Uniek! Maar doe gewoon!” gaat theatergroep Kracht van Beleving hierop in. In een speciale vorm van improvisatie zullen zij het publiek betrekken om scenes te spelen over mensen met een beperking. De inhoud van het stuk ontstaat dus in gesprek met verhalen uit het publiek. Op deze manier creëren zij een aantrekkelijke en herkenbare voorstelling die inspireert en verbindt. De voorstelling vindt plaats op dinsdag 2 november om 19.30 uur in De Meerpaal in Dronten.

Lees hier verder
Inspiratiesessies

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten staan er meerdere inspiratiesessies gepland.

  • Workshop sporters met een visuele beperking 
  • Inclusief Sporten voor verenigingen
  • Inspiratiesessie gedragsproblematiek 
Meer informatie en/of aanmelden
Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij jou past. 

Uniek Sporten Uitleen is meer dan een uitleenservice voor de sportrolstoelen of handbikes. Het is een mobiliteitsgarantie en bedoeld voor volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op jouw wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Binnen Flevoland was deze service al bezig in Almere en vanaf deze week ook beschikbaar in Lelystad!

Uniek Sporten Uitleen
Special Olympics Regionale Spelen

Op zaterdag 13 november zijn de Special Olympics Regionale Spelen in het Topsportcentrum Almere. Sporters met een verstandelijke beperking uit verschillende regio’s zullen het in verschillende sporten tegen elkaar opnemen. Deze dag staat niet alleen in het teken van aangepast sporten, het is ook een bijzonder dagje uit. Naast de wedstrijdsporten mogen de sporters namelijk ook andere sporten uitproberen in het pauzeprogramma.

Er wordt gestreden binnen maar liefst vijf wedstrijdsporten: atletiek, bocce, dans, (zaal)hockey en handbal. In het pauzeprogramma is er voor iedereen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende (sport)activiteiten zoals darten, skeeleren en Race runnen.

meer informatie
placeholde
Multisportdag Lelystad

Kom op zondag 7 november naar Sportcentrum de Koploper in Lelystad! 

Voor de tweede keer presenteren Sportbedrijf Lelystad, GOL en Gehandicaptensport Nederland op deze locatie een gevarieerd programma voor iedereen met een visuele beperking die een sport wil uitproberen! Op deze dag kun je de sporten: dansen, handboogschieten, running blind, blindenvoetbal, zwemmen, judo en showdown uitproberen.

Wanneer? Zondag 7 november van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Waar? Sporthal de Koploper, Badweg 21, 8223 PA in Lelystad

informatie en aanmelden
Wat doen wij?

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten ondersteunt Sportservice Flevoland sportaanbieders en zorginstellingen gericht op acties binnen deze week. Daarnaast promoten wij het aanbod online via de Evenementenkalender en onze social media kanalen. Ook is er aandacht via de printmedia, bijvoorbeeld via onze maandelijkse rubriek in de FlevoPost. We verspreiden nieuwsbrieven aan ons netwerk en organiseren inspiratiesessies voor verschillende doelgroepen.

Ook meedoen?

Dat kan! U kunt een bestaande activiteit, zoals een training, sportdag en/of toernooi aanmelden. Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat het organiseren van een speciale open training of activiteit minder succesvol is als de doelgroep er niet direct bij betrokken wordt. Wij raden dan ook aan om samen te werken met bijvoorbeeld zorginstellingen door daar een training te geven. Wilt u wel graag wat organiseren maar u weet niet hoe of hebt daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Maarten van Erp.

Bel of mail ons
© Bart Weerdenburg