Watersport in Flevoland

sportflevo.nl - RB Foiling-2.jpg

Flevoland = Watersport. Dat werd de afgelopen maanden maar weer eens bewezen door het grote aantal (internationale) watersportevenement dat in Flevoland plaatsvond: de Week van de Watersport Flevoland, Cornelisrace, Almere Regatta, Red Bull Foiling, Jeugd WK 49-er en de Eredivisie Zeilen onder andere.

Het seizoen werd afgetrapt tijdens de Week van de Watersport Flevoland waarin 30 partijen een activiteit of evenement aanboden. Dit aanbod liet goed zien hoeveel watersportmogelijkheden er in Flevoland zijn en vooral ook hoe divers die mogelijkheden zijn. Van windsurfen op het Bovenwater in Lelystad tot sloeproeien op het Markermeer, tot roeien op de Flevolandse kanalen.

Cornelisrace
Op zaterdag 30 april 2016 vond de eerste editie van de Cornelis Race, een maritieme festival voor jong en oud, plaats in Bataviahaven Lelystad. De gehele dag waren er diverse (watersport)activiteiten waaronder bungee-roeien, zeilen in optimisten, shantykoren en een maritieme markt. Het evenement trok 2.000 – 2.500 bezoekers.

Almere Regatta
De Almere Regatta vond dit jaar voor de zesde keer plaats op zaterdag 28 en zondag 29 mei. Een record deelnemersveld van 70 boten met daarbij zeer aansprekende namen en wisselende weersomstandigheden, zorgden voor mooie zeilwedstrijden. Daarnaast was er een uitgebreid activiteitenprogramma aan wal waar jong en oud actief of minder actief aan mee kon doen.

Red Bull Foiling Generation
De eerste Red Bull Foiling Generation Nederland was een groot succes: 32 zeiltalenten van Nederlandse bodem leerden vliegen op de Flying Phantoms en streden zondag 17 juli voor een plek op de World Final. Winnaars Niels Broekhuizen uit Den Haag en Duko Bos uit Rotterdam zullen Nederland vertegenwoordigen in de World Final van Red Bull Foiling Generation in Newpoort U.S.A. in oktober dit jaar. Zij gaan de strijd aan met de kampioenen uit in totaal 14 landen.

Jeugd WK 49-er
Aan dit toernooi deden 148 zeilers uit 18 verschillende landen mee in de klasse 49-er (mannen) en 49-erFX (vrouwen en gemixt). Van 31 augustus tot 2 september vonden de voorrondes plaats op het Markermeer waarna zaterdag 3 september werd gestreden om een podiumplaats. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement waarbij de zeilers de steeds wisselende weersomstandigheden roemen: het was erg uitdagend.

Eredivisie Zeilen
Op 30 september en 1 en 2 oktober vindt in Almere de vijfde ronde  van de Eredivisie Zeilen plaats. Een attractieve en toonaangevende zeilcompetitie die de zeilwedstrijdsport laagdrempelig en toegankelijk maakt. Deelname aan de Eredivisie Zeilen is mogelijk voor iedere watersportvereniging aangesloten bij het Watersportverbond. De wedstrijden van de Eredivisie Zeilen worden gevaren met 18 teams, die ieder een watersportvereniging vertegenwoordigen. Ieder team bestaat uit een viertal zeilers.