Oud-olympiërs Chiel Warners & Karin Ruckstuhl

Oud-olympiërs Chiel Warners & Karin Ruckstuhl

“Enorm goede ontwikkeling van Flevolandse sport zichtbaar”
 

Voormalig Lelystedeling Chiel Warners is een voormalige Nederlandse atleet, die voornamelijk uitkwam op de tienkamp. Hij is getrouwd met voormalig meerkampster Karin Ruckstuhl. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen in Athene. Daar behaalde hij op de tienkamp een fantastische vijfde plaats. Zijn persoonlijk record van 8363 punten op dat onderdeel stamt uit 1999 behaald in Gotzis Oostenrijk.

Chiel Warners begon zijn atletiekervaringen in Lelystad bij atletiekvereniging AV Spirit, waarna hij als A-junior verhuisde naar AAC’61 in Assen. De bijna twee meter lange Warners behaalde in 1996 brons tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren en in 1997 goud bij de Europese jeugdkampioenschappen. Warners: “Wat ik mij kan herinneren van mijn tijd bij AV Spirit is dat het een hele hechte vereniging was. Zeer betrokken leden die veel met elkaar samen deden, niet alleen op de club, maar ook daarbuiten. Ook de trainers waren zeer betrokken, gedreven en gewoon goed. Ze voegden niet alleen atletiekinhoudelijk iets toe: ze wisten het ook nog eens leuk te houden. En dat is voor sporters van 15, 16 of 17 jaar heel belangrijk. Juist op die leeftijd ontstaan er andere interesses en is de fun factor belangrijk. Dat hebben ze bij AV Spirit goed begrepen, tenminste in mijn tijd hadden ze dat echt goed voor elkaar in Lelystad.”

Karin Ruckstuhl: “Binding met provincie Flevoland dankzij de sport”
Sinds 2004 is Chiel in een relatie met Karin Ruckstuhl, een atlete die in Zwitserland is geboren, maar op haar elfde naar Nederland verhuisde en ook altijd voor Oranje uit is gekomen op atletiektoernooien. In 2010 trouwden de twee waarna ook Karin in Lelystad-Haven kwam te wonen. Ruckstuhl is een veelzijdige atleet, die zich daardoor al snel op de zevenkamp richtte. Op dat onderdeel nam ze eenmaal deel aan de Olympische Spelen, eveneens die van 2004 in Athene.

Professionalisering
Een enkelblessure en hernia-operatie zaten een tweede olympische deelname in Peking in de weg. In 2011 stopte ze helemaal met topsport. “In de tijd dat ik met Chiel ging samenwonen en naar Lelystad verhuisde was er op landelijk niveau een enorme professionalisering in de sport gaande. Dat gold niet alleen voor Flevoland, maar in heel Nederland. Voor mij persoonlijk betekende dat ik met behulp van Sportservice Flevoland weer een stapje omhoog kon zetten en de lijn die bij Hellas Utrecht en AAC was ingezet kon doortrekken.”

Warm bad
“Ik was natuurlijk al A-atleet waardoor ik ook vanuit het NOC-NSF begeleid werd, maar ik heb de verhuizing naar Flevoland als een warm bad ervaren. Ik werd gelijk als Lelystedeling geadopteerd en dat heb ik als heel prettig ervaren. Ik heb hier maar een aantal jaren gewoond, maar juist door de sportbeleving heb ik (nog steeds) binding met de provincie Flevoland.”

Ondertussen rees ook de ster van haar echtgenoot Chiel Warners heel snel. Naast zijn persoonlijk record van 8363 punten op de tienkamp bezat hij van 1999 tot 2011 het Nederlands indoorrecord op de zevenkamp met 6071 punten. Bovendien werd hij op de tienkamp tweemaal Nederlands kampioen.

Plezier en prestaties
Een leuk feitje: Warners liep zijn beste 1500 meter tijdens een race in Emmeloord. Op 18 mei 1997 zette hij daar 4.28, 17 op de klokken. Door al die successen verbleef hij steeds minder vaak in Lelystad en trainde zelfs bij een buitenlandse coach. Toch kijkt hij met veel plezier terug op zijn tijd in Lelystad: “Ik heb het echt naar mijn zin gehad bij AV Spirit en dat heeft mij ook in het verdere verloop van mijn carrière geholpen. Ik ben gaan sporten omdat ik het leuk vond. Plezier hebben in de atletiek en toch de drang hebben om je prestaties te verbeteren, werd vanaf het begin gestimuleerd bij de club. En daar haal ik ook de voldoening uit: het beste uit mezelf halen op de baan.”

Prominentere rol voor Sportservice Flevoland
Om aan de top te komen, moeten de randvoorwaarden ook kloppen. Warners merkte in het begin van zijn carrière dat Sportservice nog echt in de kinderschoenen stond en moest in veel gevallen het wiel zelf uitvinden. “Sportservice heeft nu een veel prominentere rol dan toen. Ik wist op dat moment niet dat het bestond. Er is nu zoveel meer voor atleten, niet alleen de ondersteuning van de verenigingen door Sportservice, maar ook de dingen die daar buitenom geregeld worden. Dat was vroeger gewoon niet. Ik ben uit Lelystad vertrokken vanwege mijn studie en dat hoeft tegenwoordig ook niet meer zo snel, omdat de stad nu zelf betere toegang tot onderwijs heeft. Dat zijn allemaal verschillen die uiteindelijk wel bepalend kunnen zijn voor het verloop van iemand zijn/haar carrière en de begeleiding daarin. Ik vind het mooi om te zien dat ze daar in Flevoland nu een stuk verder mee zijn en dat is zeker mede dankzij Sportservice.”

“Flevoland maakt goed gebruik van haar mogelijkheden”
Als bestuurslid van het NOC-NSF volgde Warners de ontwikkelingen in Flevoland met extra belangstelling. Hij zag – ook vanuit diverse andere functies in de sport - dat niet alleen Lelystad zich doorontwikkelde, maar ook in Almere is een enorme ontwikkeling van de sport zichtbaar. Een ontwikkeling die ook Ruckstuhl opvalt als ze weer eens terug in Flevoland is. Karin Warners: “Het viel me altijd al op dat er in Flevoland veel aandacht voor sport is en dat merk ik nog steeds.”

Chiel Warners vult haar aan met een mooi toekomstbeeld: “Die ontwikkeling van de sport geldt eigenlijk voor de gehele provincie: van Almere tot Urk en van Zeewolde tot Lelystad. Er is hier ruimte om te sporten en in de veelal jonge gemeenschappen heeft sport een belangrijke rol. Iets dat we elders in het land nog weleens missen. Flevoland maakt goed gebruik van haar mogelijkheden en heeft faciliteiten gecreëerd om daar ook in de toekomst stappen in te maken. En daar profiteert niet alleen de sport zelf van, maar de hele gemeenschap.”