Vandaag aan het woord over de Olympische Winterspelen en meer: Jaap Lodders

sportflevo.nl - IMG_0381-JaapLodders (002).jpg

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Wij laten een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. Vandaag aan het woord Jaap Lodders, gedeputeerde van de provincie Flevoland met onder ander sport in zijn portefeuille. Zelf een groot fietsliefhebber die je regelmatig op de Flevolandse wegen en paden tegen kunt komen.

Heeft u de openingsceremonie gezien? Wat vond u ervan? 

Nee ik heb de openingsceremonie helaas niet gezien vanwege andere verplichtingen op dat moment. Ik heb gehoord dat het wel weer heel bijzonder was.

Welke sporten probeert u live te kijken? 

Schaatsen is mijn favoriete sport om naar te kijken. Ondanks dat ik vorige week op vakantie was, tijdens de week met de belangrijkste afstanden, heb ik toch geprobeerd zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. En het zijn stuk voor stuk spannende wedstrijden. Van de andere sporten kijk ik vooral naar de samenvattingen.

Wat vindt u van de Nederlandse prestaties tot nu toe?

De Nederlandse sporters doen het fantastisch. Op dit moment heeft Nederland al 13 medailles; 6 keer goud, 5 keer zilver en 2 keer brons. En staat daarmee derde in het medailleklassement. De drie Nederlandse medailles op de 3000 meter dames was natuurlijk een prachtige start. Maar ook het goud en zilver bij de 1500 meter was fantastisch. Zonder de andere medailles tekort te willen doen.

Schaatsen is voor de Nederlanders de grootste sport met de meeste medaille kansen. Hoe ziet u in de toekomst de kansen voor Nederland in de andere Olympische wintersporten? 

Ik denk dat Nederland vooral bij het schaatsen favoriet zal blijven. Al denk ik ook wel dat snowboarder Niek van der Velden in de toekomst hoge ogen kan gaan gooien. Heel jammer dat hij deze Spelen is uitgevallen. Maar hij is nog jong, dus heeft nog een mooie toekomst voor zich.

Flevoland heeft een aantal talenten die de ambitie hebben om in de toekomst naar de Olympische spelen te gaan. Wat zijn uw verwachtingen?

Talentontwikkeling is één van de speerpunten uit het Flevolandse sportbeleid. Vooral op het gebied van triathlon, windsurfen en zeilen. We ondersteunen in financieel opzicht een aantal Regionale Traningscentra. Ik verwacht dat we een aantal Flevolandse talenten die nu deel uitmaken van de RTC’s, of inmiddels zijn doorgestroomd van een RTC naar Nationale Trainingscentra, zullen zien bij één van de volgende Spelen.

Wat vindt u dat de lezers zeker nog moeten weten over de Olympische Winterspelen?

Iedereen geniet op zijn eigen manier van de Spelen. Belangrijkste voor mijzelf is dat het doel van de Spelen voorop blijft staan. Sporters die op een sportieve manier met elkaar de competitie aangaan, waardoor de sportparticipatie overal ter wereld wordt vergroot. En dat de Spelen op die manier bijdragen aan een betere wereld.