Triathlon als Flevolandse kernsport

Flevoland heeft een lange triathlon geschiedenis: de triathlon in Almere is de eerste en oudste lange afstand triathlon van Europa. Het zit in onze genen. Duursport past bij de polder met de lange lijnen, het water en het groen. Sinds 2013 is triathlon één van de kernsporten van de Provincie Flevoland. Met het aanwijzen van triathlon als kernsport wil de Provincie Flevoland de economische impact van de sport vergroten, de triathlonsport versterken en Flevoland profileren en promoten als triathlon provincie.

Sportservice Flevoland levert een bijdrage in deze promotie, door de sport en de daaraan gerelateerde evenementen toegankelijker en zichtbaarder te maken. Dit doen wij onder meer door de organisatie van triathlon events, het ondersteunen van triathlon verenigingen en het organiseren van triathlon clinics voor basis- en voortgezet onderwijs. 

Wat is een triathlon?

Een triathlon bestaat uit 3 onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon is 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Er zijn allerlei afgeleide kortere versies zoals de halve, olympische, kwart en achtste (sprint) triathlon.

© Challenge Almere - Amsterdam
wat is een triathlon
Triathlon kalender

Sportservice Flevoland verbindt alle organisaties en initiatieven in Triathlon Flevoland. Samen met partners werken wij aan de bekendheid van de triathlonsport in Flevoland. Dit doen we onder andere door middel van de Triathlonkalender. In iedere Flevolandse gemeente worden mooie en laagdrempelige triathlon evenementen georganiseerd met als hoogtepunt de Challenge Almere - Amsterdam. 

Binnen Triathlon Flevoland wordt samengewerkt met drie triathlon verenigingen, acht evenementenorganisaties, de Nederlandse Triathlon Bond, Flevolandse gemeenten, Provincie Flevoland en Visit Flevoland. Samen promoten wij triathlon in Flevoland met eigen promotiematerialen zoals een finishboog, boeien en de  triathlon kalender (flyers en advertentie). 

Download triathlon kalender 2020
© Freddy Schinkel
Kennismaking

Om de triathlonsport extra onder de aandacht te brengen van de jeugd, organiseert Sportservice Flevoland regelmatig triathlon clinics voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Bij een triathlon clinic komt een ervaren triathlon trainer op school langs om kinderen kennis te laten maken met de triathlonsport. Vervolgens kunnen de kinderen bij de lokale triathlonvereniging trainen met als doel meedoen aan een jeugd triathlon in eigen stad of dorp.

Wilt u uw leerlingen ook laten proeven van deze veelzijdige sport? Neem dan contact met ons op.

Bel of mail ons
Junior Challenge Flevoland Circuit

De Flevolandse triathlonorganisaties vinden het belangrijk om kinderen enthousiast te maken voor de triathlonsport. Speciaal voor de jeugd wordt het Junior Challenge Circuit georganiseerd: een circuit langs Flevolandse triathlons. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de Flevolandse triathlon organisaties.

Door middelbare scholen de strijd met elkaar aan te laten gaan ontstaat er een regionale competitie waarbij scholen hun leerlingen stimuleren een actieve levensstijl na te streven. Vijf korte afstand triathlons, om alle scholieren op een leuke, uitdagende manier kennis te laten maken met de triathlonsport. Wilt u meer weten over het Junior Challenge Circuit? Klik hieronder op de website van Challenge Almere-Amsterdam.

Website Junior Challenge
© PEP Photo
Triathlon4all

Bij triathlon denken mensen vaak aan de hele afstand en de afgetrainde atleten die daaraan meedoen. Maar de triathlonsport is veel breder dan dat. En, iedereen kan meedoen. Met Triathlon4all zetten de Flevolandse triathlons zich in de sport toegankelijk te maken voor iedereen.

De Triathlon4All bestaat uit twee recreatieve onderdelen: de Senioren Triathlon voor 55+ers en de No-Limit Triathlon voor sporters met een verstandelijke beperking. Bij beide onderdelen wordt gezwommen in een zwembad, als groep gefietst over openbare fietspaden en als groep gewandeld. Vaak is er tussendoor een pauze met lunch. Men kan dus niet winnen en het samen volbrengen van de uitdaging staat voorop. Er worden Triathlon4All onderdelen georganiseerd in Almere, Zeewolde, Noordoostpolder en Urk. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bel of mail ons
© Fred Rotgans