Timothy Beck aan het woord over de Olympische Winterspelen 2018

sportflevo.nl - Timothy.jpg

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Wij laten een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. Vandaag Timothy Beck, een succesvol sprinter en een unieke sporter door zijn overstap van atletiek naar de bobslee discipline. Vooral omdat hij daar meer kansen zag om zijn droom te verwezenlijken, namelijk het behalen van de Olympische Spelen. Hij heeft grote successen behaald binnen de atletiek op het onderdeel estafette, met als hoogtepunt derde worden op het WK atletiek. Als bobsleer is Timothy tijdens de Olympische Spelen 2010 in Vancouver gevraagd om de Nederlandse vlag het Olympisch stadion in te dragen. Hij heeft als topsporter in Nederland geschiedenis geschreven door zowel op de Winter- als Zomerspelen voor Nederland uit te komen. 

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen jouw deelnames aan de winterspelen in 2002 en 2010 en de spelen van 2018? 

De eerste Spelen die je meemaakt zijn natuurlijk heel bijzonder. Een droom die je al heel lang hebt, komt dan werkelijk uit. Je bent opeens Olympiër, een titel die je voor de rest van je leven met trots draagt. De eerste Spelen voor mij waren de Winter Spelen in Salt Lake City, dat kwam best onverwachts op mijn pad. Eigenlijk was mijn droom het halen van de Zomer Spelen. Met het Nederlandse Estafette team lukt het mij om me te plaatsten voor Athene 2004.  Ook deze Spelen waren magisch, maar op deze Spelen waren we medaille kandidaat en het was daardoor allemaal wat serieuzer. Zelfs de Openingsceremonie sloegen we over om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te staan. De Zomer Spelen waren veel massaler dan de Winter Spelen. Het hele Nederlandse team kende elkaar tijdens de Winter Spelen, dat was zeker niet het geval tijdens de Zomer Spelen. Mijn laatste Spelen waren voor mij onvergetelijk omdat ik voor Nederland de vlag mocht dragen tijdens de Openingsceremonie, helaas was het sportieve gedeelte een enorme teleurstelling in Vancouver 2010.

Kan je de lezers iets vertellen over het rodelen en skeleton? Hoe anders is dat dan bobsleeën? 

Bobsleeën is een echte teamsport. Je leven is zelfs afhankelijk van je teamgenoten. Het is heel belangrijk dat iedereen in het team zijn taken goed uitvoert. Van het prepareren van het materiaal tot de start en afdaling. Er is een tweemansbob en er is een viermansbob. Skeleton doe je in je eentje. Je ligt met je buik op een kleine slede en de afdaling is op dezelfde baan als waar de bobslee naar beneden gaat. In tegenstelling tot  bij skeleton ligt de rodelaar op zijn rug op een slede, met de voeten naar voren. Er bestaat ook nog de mannen dubbel. Dan lig je met zijn tweeën boven elkaar op een slede.

Wie zijn volgens jouw de kanshebbers bij het bobsleeën?  

De medailles zullen verdeeld worden tussen de Duitsers, Canadezen en Amerikanen bij de mannen en vrouwen.

Wie zijn volgens jouw de kanshebbers bij het rodelen en skeleton? 

Nederlanders zijn het aan hun stand verplicht om een hele rits medailles bij het schaatsen mee naar huis te nemen tijdens de Spelen, maar de Duitsers zijn bij het rodelen zelfs nog dominanter. Dus dat zal tijdens de Spelen in Zuid- Korea niet anders zijn. Skeleton staat pas sinds 2002 op het programma, daar is vaker een verassing te zien... Wie weet, misschien komt onze Kimberly (de enige Nederlandse deelnemer van de bob en slee bond) zelfs wel op het podium.

Wat zijn volgens jou de ontwikkelingen binnen Nederland op de drie sporten (bobsleeën, rodelen en skeleton)?

Deze sporten zijn erg afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Helaas door de deceptie in Vancouver (de piloot koos ervoor om niet af te dalen vanwege een te gevaarlijke bobslee baan) werd de geld kraan min of meer dicht gedraaid. Desalniettemin leeft de bobslee sport nog wel in Nederland en ook skeleton heeft aan paar atleten. De sport wordt nog levend gehouden door enthousiaste sponsoren. De ontwikkeling is dus erg afhankelijk van individuen met passie voor de sport.

Wanneer starten er Nederlanders, op deze sporten, op Olympische winterspelen? Zijn er al talenten?   

2002 zat ik in het eerst Nederlandse 4-mans bobslee team voor Nederland. Nu in Zuid Korea is Kimberly de eerste Nederlandse deelnemer op de Skeleton. Dit geeft al aan dat we niet echt een lange geschiedenis hebben in deze sporten. Toch zijn er tussen 2002 en nu een paar hele mooie prestaties neergezet door de Nederlandse mannen en vrouwen in deze sport. In Zuid Korea hebben we alleen Kimberly om de eer hoog te houden. Als zij goed presteert kan dat wellicht leiden tot weer meer interesse.