Thea Limbach over de Paralympische Spelen toen en nu

sportflevo.nl - Thea Limbach(1).png

De Paralympische Winterspelen vonden van 9 tot en met 18 maart plaats in PyeongChang. Paralympisch TeamNL is ondertussen weer geland op Nederlanse bodem met vele medailles en mooie ervaringen rijker. Ervaringen waar Thea Limbach, oud-schaatster en chef de Mission Paralympics 2004 en 2008, over mee kan praten.

De vragen zijn aan Thea gesteld tijdens de Paralympische Spelen.

Heb je de openingsceremonie gezien? Wat vond je ervan? 

Ik heb een deel van de openingsceremonie gezien. Wat ik gezien heb vond ik indrukwekkend en mooi. Als je als atleet of begeleider aanwezig bent, is dit altijd één van de meest indrukwekkende momenten van de Spelen.

Welke sporten heb je gezien, gevolgd?

Ik volg alles een beetje waar de Nederlanders aan mee doen. Dus met name snowboard en skiën.

Wat vond je de meest opvallende uitslagen?

De Spelen zijn nog niet voorbij natuurlijk, maar tot nu toe vind ik de meest opmerkelijke uitslag de gouden medaille van Bibian Mentel. Het is mooi dat iemand na zoveel tegenslagen toch weer goud wint. Wat ik verder mooi vindt, is dat er ook een aantal “jonge honden zijn” die het ook goed doen.

Wat vond je van de Nederlandse prestaties?

De vijf medailles tot nu toe zijn mooi. Zoals heel vaak vallen er natuurlijk ook prestaties tegen, maar overall mogen we als Nederland niet klagen denk ik.

Jij bent in Athene 2004 en in Beijing 2008 chef de mission Paralympische Spelen geweest. Wat zijn jouw ervaringen als chef de mission? 

Beide Paralympische Spelen waren natuurlijk zomerspelen. De ongeveer 8 jaren dat ik met de Paralympische Spelen ben bezig geweest geven heel veel mooie herinneringen. Ik heb ontzettend veel geleerd als persoon. Het is geweldig dat je een aantal jaren echt invloed hebt op het Paralympisch sportbeleid. Ik heb heel veel mooie wedstrijden gezien, heb leuke gesprekken gehad met Paralympische sporters en mensen daar omheen. Wat het mooie was van “mijn tijd”, dat er toen echt een ontwikkeling is geweest naar een meer professionele benadering van sporters met een handicap en bij “het gewone publiek” veel meer interesse is gekomen in paralympische sporten. Samenvattend een heel drukke, maar geweldige ervaring die ik niet graag had willen missen. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gehad dit allemaal mee te maken. Verder zag ik het als een eer om deze functie te mogen uitvoeren.

Kun je aangeven wat de grootste verschillen zijn tussen de spelen van 2004/2008 en nu?

De Paralympische Sport heeft een grote ontwikkeling meegemaakt op allerlei gebieden. Er wordt harder getraind, de begeleiding is beter geworden, faciliteiten zijn verbeterd, er is meer media-aandacht. De paralympische sport is een snelle inhaalslag aan het maken!