© Soenar Chamid
Voormalig topatleet Timothy Beck uit Almere is tegenwoordig actief als docent op het Echnaton. Op de topsporttalentschool worden leerlingen voorbereid op hun maatschappelijke carrière en kunnen jongeren die aan topsport willen doen terecht voor extra begeleiding en een aangepast lesrooster. Voor Beck – geboren in het Drentse Assen – verliep dat traject destijds heel anders. Zijn eerste kennismaking met topsportbegeleiding vond plaats toen hij naar Almere verhuisde en werd gebeld door Sportservice Flevoland.
Direct na zijn verhuizing van Assen naar Almere was Beck onder de indruk van de sportcultuur en infrastructuur. “Het viel mij direct op hoe sportminded de provincie Flevoland is. Er zijn allerlei leuke dingen waardoor een sporter zich hier echt gewaardeerd voelt. En dat is voor iemand die eigenlijk helemaal niet uit Flevoland komt, maar in Assen is geboren en getogen, heel bijzonder. Sinds ik in Almere woon, merk ik dat de provincie heel ambitieus is in de sport en dat uitdraagt.”
Waardering
Beck doelt hiermee op de Wall of Fame waar hij opstaat, de Flevopenning die hij ooit in ontvangst mocht nemen en op de belangstelling vanuit de lokale media voor zijn persoon. Maar ook op de rol die Sportservice Flevoland heeft vervult bij het (her)lanceren van zijn carrière. “Toen ik hierheen verhuisde, kwam mijn sportloopbaan in een stroomversnelling. Omdat er echt werd meegedacht vanuit de provincie en de gemeente kon ik mij richten op de sport zelf.”
“Skills Garden geeft jongeren kans zichzelf te ontdekken”
Op het moment dat Beck Flevolander werd, was hij geen talent meer, maar een gearriveerd topsporter. Nu hij de toppers van de toekomst les geeft, ziet hij wel dat de structuur voor de talenten van nu sterk verbeterd is. “Toen ik met sporten begon, moest ik mijn eigen weg zien te vinden. Nu zie je dat ze vanaf jongs af aan goed begeleid worden. Ook zie ik dat projecten als Skills Garden in Almere-Haven jongeren de kans geeft om zichzelf op sportief gebied te ontdekken en te ontwikkelen. Dat soort projecten komen uit de pen van Sportservice Flevoland en daarmee heeft die organisatie naast sportieve ook sociale impact.”
Papendal model
Voor Beck – vlaggendrager voor Nederland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2010 in het Canadese Vancouver - is de mogelijkheid om school en sport te combineren vanzelfsprekend een belangrijk aspect. Ook het Athletic Skills Model (ASM), de aanwezigheid van goede faciliteiten zoals het Topsportcentrum in Almere Poort en een goede begeleiding. Zijn voormalig trainer Peter Verlooy, ontwikkelde hiervoor jaren geleden al het Papendal-model. Dit is een sportcentrum waar sporters elkaar motiveren en inspireren, terwijl de bonden ze maximaal faciliteren. Beck heeft daar volgens eigen zeggen veel profijt van gehad. De talenten die hij nu lesgeeft op het Echnaton hebben daar niet allemaal behoefte aan: “Ik geloof echt in dat model, maar sommige mensen komen het beste tot bloei in hun eigen provincie, eigen omgeving en omringd door hun eigen familie. Centraliseren is in bepaalde aspecten echt wel goed, dat zien we bijvoorbeeld aan de uitstekende prestaties van de Nederlandse atleten momenteel. Maar in mijn optiek moet niet alles op één plek zitten. Er kan ook prima iets in Almere zitten waar talenten of topsporters terecht kunnen. Centraliseren ja, maar niet ten koste van alles.”
Sportinfrastructuur
Beck maakte als topsporter van dichtbij mee hoe bepaalde projecten als Omniworld in schoonheid strandde. Maar uiteindelijk is er volgens hem toch een mooie infrastructuur ontstaan. “Als je kijkt naar de prestaties van Almere City bijvoorbeeld, dan zijn al die inspanningen van de provincie en gemeente in de beginjaren niet voor niets geweest. Natuurlijk mislukt er links en rechts weleens een project, maar je moet hoog inzetten. Zeker een stad als Almere moet ambitieus zijn en blijven.”
“Talentbegeleiding optimaliseren”
Beck besluit zijn terugblik op dertig jaar Sport & Bestuur met een blik richting de toekomst: ”Sportservice kan als ondersteunend orgaan van de provincie proactief contact blijven zoeken met de talenten in onze provincie. Ik vond het ook altijd heel leuk om af en toe een berichtje te krijgen dat ze nog aan mij dachten. Dat hebben talenten (van nu) ook echt nodig. Talenten weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is, terwijl Sportservice Flevoland exact weet waar ze moeten zijn. Die optimalisatie kan ervoor zorgen dat er in de toekomst nog meer talent hiervandaan doorstroomt naar de top. Vaak ontstaan er uit die contacten weer nieuwe ideeën die soms door de talenten zelf worden aangedragen. Naast alle andere zaken die ze nu al ruim dertig jaar lang heel goed doen, is dat wel een aspect die Sportservice komende jaren nog meer kan benutten om Flevoland net zo sportminded te houden als toen ik hier vanuit Assen voor het eerst kennismaakte met Sportservice Flevoland.”
Sportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks