Talentdag: wat is talentherkenning?

sportflevo.nl - Talentdag_02

Op zondag 12 november staat de Nationale Talentdag op de agenda. Tijdens deze Talentdag gaat NOC*NSF in samenwerking het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) voor verschillende sportbonden op zoek naar nieuw sporttalent. Doormiddel van testen wordt gekeken of de deelnemer kan uitblinken in een bepaalde sport. Dit hoeft niet de sport te zijn die hij/zij  op dat moment beoefend. Het kan zijn dat een sporter op dit moment aan een bepaalde sport doet en tijdens de Talentdag blijkt dat hij/zij juist heel ver kan komen in een andere sport. Maar hoe werkt dat nu precies? Hoe herkennen NOC*NSF en sportbonden het talent in een persoon?

Testprofielen

Talentherkenning is vaak een momentopname. De herkenning vindt plaats op de Talentdag. Na de herkenning wordt er nog specifieker getest door de betreffende sportbond. Als hieruit blijkt dat iemand echt potentie heeft, start het proces van de ontwikkeling van dit talent. Om een talent te herkennen werkt NOC*NSF met drie verschillende profielen, namelijk: 

  • Lang en Sterk;
  • Snel en Explosief;
  • Uithoudingsvermogen.

Aan ieder profiel zijn verschillende sporten verbonden. Bij ‘Lang en Sterk’ hoort bijvoorbeeld volleybal, bij ‘Snel en Explosief’ atletiek en bij ‘Uithoudingsvermogen’ past triathlon heel goed. Wanneer blijkt dat een deelnemer uitblinkt binnen een bepaald profiel wordt er na de Talentdag verder getest. Want, dat je uitblinkt betekent niet direct dat je topsporter kan worden. 

Passende sport bij jouw talent

Met behulp van de Talentdag wordt gekeken of een sport goed bij een persoon past. Sporten wordt vaak meegegeven vanuit huis of school en de gekozen sport is dan ook meestal gekozen op basis van wat er is meegekregen vanuit deze achtergronden. 

Uiteraard is het belangrijk om plezier te hebben in sport. Tijdens de Talentdag wordt echter ook gekeken of je talent hebt binnen één van de drie profielen. Uit de test(en) kan een behoorlijk verrassende conclusie komen. Zo kan het zijn dat je talent hebt voor een sport waar je zelf nog nooit aan gedacht hebt. 

Lange weg te gaan

Het ontwikkelingsproces richting het podium duurt gemiddeld 8 jaar, vanaf het moment dat een sporter voor het eerst als talent wordt aangemerkt. Uiteraard zitten er wel verschillen tussen takken sport. Intensieve en juiste begeleiding is cruciaal om de top te kunnen behalen. Het Talentprogramma van NOC*NSF heeft als doel om een zo groot mogelijke groep talenten te screenen en degene met de meeste potentie eruit te halen. Vervolgens wordt in een intensief vervolgtraject de atleet begeleidt om zich verder te ontwikkelen tot topsporter. 

Aanmelden

Wil jij graag meedoen aan de Nationale Talentdag? Meld je dan hier aan!