Super COOL!, een (sport)maatjes project voor deelnemers met een verstandelijke beperking

Super COOL! is een (sport)maatjes project voor deelnemers met een (licht) verstandelijke beperking. Bij super COOL! gaan deelnemers sporten bij een van de verenigingen die bij super COOL zijn aangesloten. Deze vereniging biedt de sport op een aangepaste manier aan maar gaat uit van de mogelijkheden van de deelnemer. De sport zelf wordt aangeleerd door een ervaren trainer van de vereniging. Daarnaast zijn er maatjes aanwezig die de deelnemer zo veel mogelijk één op één begeleiden. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire. 

Super COOL! is een initiatief van drie Almeerse organisaties: De Almeerse Schaatsvereniging (ASV), Triade en de VMCA. Dit project is gestart in januari 2014. In 2014 en 2015 hebben we met de groep geschaatst en geskeelerd. Omdat het zo’n succes was zijn vanaf 1 januari 2016 er een aantal andere sport organisaties aangesloten: darten (Dartsbond Almere), fietsen (FRTCA), karate (Shinbukai dojo), atletiek (Almere ’81) en wandelen (Trim Slim). Tevens zijn Jeugdzorgintelling Vitree en de speciaal onderwijsschool Het Aventurijn / Het Olivijn aangesloten om daarmee het bereik van deelnemers te vergroten.

Om de samenwerking te bekrachtigen van dit unieke project “sporten is super COOL!” voor mensen met een beperking is er officieel een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Alle deelnemers kunnen eerst de sport uitproberen via 6 proeflessen. Deze lessen worden per toerbeurt aangeboden. Zo is in november 2015 gestart met schaatsen op het Schipperplein, is er in januari gedart, in maart karate gedaan en is er nu gestart met inline-skaten bij ASV. Vervolgens kunnen de deelnemers kiezen om lid te worden van de vereniging.

Daarnaast neemt Super COOL! deel aan evenementen. Zo doen ze in september 2016 mee aan de No-Limit Challenge4All, op de vrijdag voor de Triatlon. En aan verschillende Special Olympics wedstrijden. Sommige deelnemers hebben een eigen maatje. Dat maatje kan mee gaan sporten maar kan ook afspreken om juist andere dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak men afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje.

Vanaf januari 2016 krijgt Super COOL! voor 2 jaar subsidie via de Sportimpuls, een programma van ZonMw. In 2014 en
2015 hebben we subsidie gekregen van het Oranje Fonds vanuit het programma “Kracht van Sport”.