In gesprek met Jasper Klaassen van DeZeilschool Zeewolde

sportflevo.nl - DeZeilschool Zeewolde.jpg

Jongeren sporten steeds minder. De alarmbel wordt geluid en niet ten onrechte. Steeds minder jeugd doet aan sport en verenigingen zien met lede ogen de ledenaantallen terugnemen. De jeugd beweegt steeds minder, hangt steeds meer achter de Xbox of Playstation en ook de communicatie en ontwikkeling van jongeren loopt steeds meer via de cloud. 

Jammer, vindt Jasper Klaassen van DeZeilschool, gezien sporten goed is voor de ontwikkeling van kinderen. "Zeilen en zeilkampen zijn prachtig voor de persoonlijke ontwikkeling, omdat ze heel erg veel aspecten samenvoegen. Tijdens het zeilen leer je meer over de elementen, je werkt aan je hand-oog coördinatie omdat je meerdere dingen tegelijk moet doen en je leert je grenzen tegenkomen en ze te verleggen. Daarnaast heb je natuurlijk nog het sociale aspect. Je gaat als groep het water op, trekt samen op, leert elkaar kennen en maakt soms vrienden voor het leven. En ook als het even tegenzit moet je met elkaar verder, met een instructeur erbij die je zonodig even helpt om het op te lossen”, aldus Jasper.

Hoe betrek je kinderen bij zeilen? Klaassen: "We proberen kinderen zoveel mogelijk vroeg in aanraking te brengen met zeilen. Jong geleerd is oud gedaan en het zijn vaardigheden en ervaringen die je nooit meer vergeet! Laat je kind eens de sfeer proeven bij een watersportvereniging. Dat hoeft echt niet per se DeZeilschool te zijn. Als de klik er eenmaal is zijn kinderen (en volwassenen)  vaak verkocht. 

DeZeilschool pakt het op haar eigen manier aan. "Wij helpen actief mee aan dat eerste contact moment, " aldus Klaassen. "Tijdens de hele zomervakantie kun je bij ons bijvoorbeeld een gratis kennismakingsles volgen op zondagochtend of maandagochtend (9.00-12.00u). Na die ochtend hopen we dat kinderen besmet raken met de zeilerskoorts om vervolgens meer te willen gaan doen met zeilen. 

Veel van de animo komt ook vanuit de campinggasten van RCN Zeewolde, waar we gevestigd zijn. Die verhuizen dan vaak naar een zeilschool dichter in de buurt bij eigen huis. Dat is niet erg, dat is alleen maar mooi. Ieder kinderhart dat we kunnen overtuigen van de wonderen van het zeilen is er eentje. Welke zeilschool of vereniging je daarna zoekt maakt weinig uit, ze zijn allemaal fantastisch.

Naast de zeillessen organiseert DeZeilschool voornamelijk zomerkampen voor kinderen tussen de 7 en 18 jaar, waarbij de cursisten er ook voor kunnen kiezen om alleen te komen zeilen. "Dat doen we vanaf ons clubhuis aan de haven bij RCN Zeewolde, waar onze bootjes direct in de haven of op het strand liggen. Daarnaast organiseren we ook zeillessen voor volwassenen en organiseren we hele vette dagvullende bedrijfsuitjes. Verder worden er op aanvraag zeilwedstrijden met een aansluitende BBQ georganiseerd. Je kan altijd even op www.dezeilschool.nl kijken als je meer wil weten. En 14 juli houden we een open dag! Daar kunnen kinderen laagdrempelig kennis komen maken met zeilen. Komt allen, zou ik willen zeggen."

Jasper Klaassen besluit: "Voor het volgend jaar willen we als zeilschool iets gaan organiseren voor kinderen die normaal nooit met zeilen in aanmerking zouden komen, omdat ze uit gezinnen komen waar er simpelweg geen geld is voor sportactiviteiten. Een gratis hele dag, met verzorgde lunch en avondeten, spelletjes, zeilen, even maximaal genieten. Hoe en wat komt wel, dat komt met het huidige enthousiasme binnen het team helemaal goed." 

Jasper Klaassen (24) is naast student Diergeneeskunde sinds anderhalf jaar eigenaar van DeZeilschool, een kleinschalige zeilschool in Zeewolde, met een jong team van 30 enthousiaste instructeurs.