Start Junior Challenge Circuit Flevoland

sportflevo.nl - DSC_6142_klein.jpg

Afgelopen juni is in Zeewolde het Junior Challenge Flevoland Circuit van start gegaan. Er waren al verschillende Flevolandse triathlons met een jeugdonderdeel, maar sinds dit jaar heten alle jeugdwedstrijden ‘Junior Challenge’ en kunnen kinderen uit Flevoland aan meerdere wedstrijden meedoen. In Zeewolde was de aftrap en in juli volgde de tweede Junior Challenge in Urk. In augustus volgt de Junior Challenge Noordoostpolder en daarna in september de grote finale in Almere.

Zeewolde

Onder een prachtig zomerzonnetje ging de Junior Challenge Zeewolde van start. Ruim 165 leerlingen zwommen 250 meter, fietsten 10 kilometer en sloten af met 2.6 kilometer hardlopen. Vooral voor scholieren die nog nooit aan triathlon gedaan hadden, was het een indrukwekkende ervaring. De 13-jarige Iris uit Harderwijk had nog niet eerder aan een triathlon meegedaan, maar ging de uitdaging graag aan. “Triathlon is iets wat ik later ook wel wil doen, dus ik vond het belangrijk om het nu alvast een keer te proberen”, sprak ze direct na afloop. “Het was echt heel leuk, maar toch ook wel zwaar. Vooral de overgang van het fietsen naar het lopen vond ik lastig. Het leek wel alsof mijn benen niet meer goed konden bewegen. Tijdens het fietsen hadden we ook een behoorlijke tegenwind, dus ik denk dat dat ook scheelde.”

Haar 13-jarige vriendin Lise, die ook voor het eerst meedeed aan een triathlon, gaf precies hetzelfde aan. “Het leuke is dat je telkens met een andere sport bezig bent. De overgangen zijn pittig, maar maken het wel supergaaf. Dit was mijn eerste keer, maar nu wil ik zeker vaker triathlons gaan doen.”

Snelste deelnemer in Zeewolde was Almeerder Kevin Caro. “Vooraf hoopte ik al op de overwinning, maar ik wist niet of het mogelijk was. Het parcours was in ieder geval leuk. Het zwemmen was ideaal, gewoon in een rechte lijn heen en weer en ook het fietsen op de dijk was geen probleem. Dat ben ik als Almeerder wel gewend. Tijdens het lopen kon ik het gelukkig afmaken”, aldus Caro die uiteindelijk 33 minuten en 21 seconden over de Junior Challenge deed. Snelste bij de dames was Noa de Vries. Zij had precies drie minuten langer nodig dan Caro en finishte dus in een tijd van 36.21.

Urk

Het was behoorlijk afzien voor de scholieren die zich vrijdagochtend 14 juli waagden aan de Junior Challenge Urk. In een golvend IJsselmeer werd eerst 250 meter gezwommen, vervolgens 10 kilometer grotendeels over de winderige dijk gefietst en tot slot werd nog 2 kilometer hardgelopen. Naast de harde wind maakte ook de regen het de scholieren niet makkelijk. Desondanks werd de race gekenmerkt door haar toegankelijkheid en gezelligheid. Vrijwel geen dure racefietsen, nauwelijks triathlonpakjes of dure hardloopschoenen: scholieren zwommen in zwembroek of bikini, fietsten bijna allemaal op stadsfietsen en liepen veelal op gympen.

Lol hadden de scholieren in ieder geval wel. Dat gold ook voor de vijftienjarige Noël die samen met zijn vriend Rick de snelste bleek bij de eerste startserie. Ze kwamen gebroederlijk over de finish. “Op voorhand had ik helemaal geen zin om mee te doen, maar het was eigenlijk heel erg leuk. Dat had ik niet verwacht. Zwaar was het wel, zeker op de fiets, maar ik bleef maar tegen mezelf zeggen dat ik door moest gaan”, aldus Noël die eigenlijk voetbalt. “Wie weet doe ik volgend jaar wel mee aan de ‘echte’ triathlon.”

Zijn vriend Rick (15) dacht er net zo over. “Dit is iets wat je eigenlijk nooit doet. Dus ja, het is een hele gave ervaring. Ik vond het leuk om te zwemmen, te fietsen en dan ook nog eens hard te lopen. Maar Noël heeft wel gelijk: het was enorm zwaar. Voor ons scheelde het wel dat we tegelijk uit het water kwamen en vervolgens samen zijn gebleven tijdens het fietsen en lopen. We konden goed aan elkaar optrekken.”

Klik hier voor meer informatie over het circuit.