Sport in Flevoland start weer op!

De provincie Flevoland stelt voor 2021 en 2022 in totaal € 700.000,- beschikbaar om de sport in Flevoland te ondersteunen en te zorgen voor een kickstart! Dit steunpakket Corona en sport in Flevoland is samengesteld als noodzakelijke aanvulling op een aantal al bestaande landelijke steunmaatregelen. Met als grootste verschil dat dit pakket minder gericht is op financiën en nadrukkelijker op herstel en versterking van de organisatie en organisatiekracht. De eerste tranche vond plaats in maart 2021. Klik hier voor meer informatie over het steunpakket Corona en sport. Een aantal sportevenementenorganisaties die mede door de bijdrage uit de eerste tranche hun evenement dit jaar door kunnen laten gaan, lichten wij hier uit:

 

LTVL tennis- en padelvereniging

Omdat je bij tennis voldoende afstand kunt houden mocht tennis- en padelvereniging LTVL na de eerste lockdown vrij snel weer open. Sporters vanuit onder andere het voetbal, hockey, squash en badminton kwamen al snel bij ons padellen. LTVL besloot een aanbieding te doen voor het eerste jaar lidmaatschap.

"Van deze aanbieding, en omdat tennis/padel toegestaan was, plukken we nog steeds de vruchten. LTVL is hot en we hebben best veel leden erbij gekregen. Door de toenemende interesse in tennis en padel hebben we afgelopen juli twee nieuwe padelbanen aan laten leggen op ons prachtige park. De animo en interesse is groot en we denken dat we in de toekomst aan 4 banen niet genoeg hebben."

Op zaterdag 14 augustus werd een “AFTER-CORONA toernooi” gehouden voor de (nieuwe) leden van LTVL. "Er waren in totaal 64 deelnemers maar er waren wel 100 leden gekomen, sommige alleen om even te kijken. Het was een zeer geslaagd toernooi met een hapje en drankje, iedereen was zeer enthousiast."

placeholder
Divine Dance Center

De bijdrage uit het Stimuleringsfonds voor sportaanbieders heeft Divine Dance Center gebruikt voor de aanschaf van een grote partytent (zie foto), dansvloer buiten, warmte lamp, headset en een muziekinstallatie voor buiten. Hierdoor konden de danslessen vanaf maart 2021 buiten plaatsvinden.

Leerlingen van Divine Dance Center waren ontzettend blij om weer ‘fysiek’ les te krijgen in plaats van via Zoom. Door weer fysiek les te kunnen geven, nam ook de actieve deelname van onze dansleerlingen toe ten opzichte van de Zoom-lessen. Men kwam dus letterlijk weer meer in beweging.

placeholder
Hapkido

MMK is een mix van diverse sporten waarbij lichamelijk en geestelijke conditie een belangrijke rol speelt. Ook werk je aan je zelfvertrouwen. MMK vult de ruimte tussen diverse vechtsporten, waarbij een groot scala van technieken wordt behandeld.   

"Nu alles weer open mag (we hebben geen kantine) merk je de toegevoegde waarde weer van het echte ontmoeten. En niet te vergeten: wij zijn een vechtsport, dus elkaar aanraken is gewoon een wezenlijk onderdeel van de kunst. Bij binnenkomst ontsmetten we onze handen en het ventilatiesysteem staat standaard op de hoogste stand. 

We hebben vooral geleerd dat er altijd mogelijkheden zijn en dat het belangrijk is om in verbinding te blijven met de gemeente en ouders. Onze vechtkunst gebruikt de kracht van de tegenstander. Die metafoor durf ik wel voor de afgelopen coronaperiode te maken. De maatregelen waren onze tegenstander."

placeholder
Sportivitijd in de Pubertijd

In samenwerking met Sportservice Flevoland heeft Sportivitijd workshops gegeven op basisscholen in Almere, gericht op kinderen uit groep 8. Ongeveer 250 kinderen hebben meegedaan aan interactieve workshops waarin een gezonde leefstijl centraal stond.

Tijdens de workshops hebben de kinderen nagedacht over hun eigen situatie, waarin o.a. de pijlers gezonde voeding, bewegen en voldoende slaap zijn besproken.
Touwtjespringen is als middel ingezet om het doel inspireren en motiveren om gezond te (blijven) leven te bereiken. Alle kinderen hebben een eigen springtouw gekregen om straks als puber in het VO ook te blijven bewegen. Het springtouw is enerzijds een reminder om actief te blijven en anderzijds een laagdrempelig hulpmiddel om in beweging te komen/blijven.

placeholder
Paashappening SC Buitenboys

Het Paastoernooi van SC Buitenboys vond dit jaar verspreid over meerdere dagen plaats. Hierdoor konden naast alle leden, ook de jeugd uit de buurt deelnemen aan het voetbaltoernooi. Anders dan voorgaande jaren richtte de organisatie zich nu extra op de senioren en de 35+ leden, die tot aan het evenement weinig tot niet hebben kunnen voetballen. De organisatie heeft voor veel spelmomenten en extra’s gezorgd, die voor veel enthousiasme en positiviteit hebben gezorgd bij de deelnemers.

Het organiseren van het evenement heeft onder andere geleid tot een toename van het aantal leden. Daarnaast zijn er door het succes van het event nu meer gemotiveerde vrijwilligers binnen SC Buitenboys. Een tip die de organisatie mee wil geven: “betrek zoveel mogelijk vrijwilligers en verdeel deze in groepen. Geef ze een eigen stukje verantwoordelijkheid i.p.v. alleen een taak”. Dit bleek bij SC Buitenboys erg succesvol! 

© SC Buitenboys
NNK Show- en Streetdance

Normaalgesproken worden er jaarlijks vier danswedstrijden georganiseerd, maar vanwege corona moest de organisatie van de NNKS Danswedstrijden weer terug naar de tekentafel. Door out of the box te denken werd er een digitale danswedstrijd georganiseerd. “Spannend maar vooral ook erg leuk”, aldus de organisatie.

De digitale danswedstrijd op 29 mei 2021 was een enorm succes. De voorbereidingen namen volgens de organisatie wel meer tijd in beslag dan normaal, aangezien er online misschien nog wel meer geregeld moet worden dan bij een fysiek evenement. De Flevolandse, Friese, Groningse en Drentse deelnemende dansscholen reageerden erg positief op de online danswedstrijd. Ondanks de positieve reacties waren er te weinig aanmeldingen voor de digitale danswedstrijd op 19 juni. In 2022 wordt er weer een fysieke danswedstrijd op Urk georganiseerd. De datum is in ieder geval alvast geprikt! Benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd de website in de gaten.

Nationale buitensport- en speeldag Lelystad

De Nationale buitensport- en speeldag op woensdag 9 juni jl. in Lelystad was een groot succes! Ruim 1200 kinderen en jongeren uit Lelystad kwamen in beweging bij verenigingen en op sportveldjes. Daarnaast hebben bij verschillende scholen activiteiten plaatsgevonden. De deelnemers konden onder andere voetballen, judoën, tennissen en roeien. Maar ook deelnemen aan verschillende energizers en speelactiviteiten. De organisatie geeft aan dat sporten, bewegen en buitenspelen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Uit onderzoek blijkt helaas dat kinderen in de loop der jaren steeds minder buiten actief zijn. De organisatie van de Nationale buitensport- en speeldag is daarom trots dat een aantal Lelystadse scholen actiever in gaan zetten op buitenspelen.

De Nationale buitensport- en speeldag was tevens hét startmoment voor de aftelling naar de Nationale Sportweek. Er zitten precies 100 dagen tussen deze twee sportevenementen.

© Sportbedrijf Lelystad
Mid-Summer Jeugd Clinic 2021

Op zondag 27 juni jl. organiseerde BSC Almere een honk en softbal clinic voor haar eigen jeugdspelers van 6 tot 18 jaar. Zowel de spelers als de clubmascotte hadden zichtbaar veel plezier. Op deze zonovergoten dag trainde de jeugd in de ochtend onder leiding van een aantal ervaren en gedreven trainers. Op twee van de vier velden werd getraind. Op het eerste veld werden onder andere ‘rundowns’ en ‘gallery double plays’ geoefend. Op het tweede veld was vooral aandacht voor de basis fundamentals bij het pitchen en catchen. De jonge catchers werden aan het werk gezet door een bekende van BSC Almere, namelijk Carlos Arrindell. In de middag werd Baseball5 gespeeld; een bijzonder leuk en speels honkbalspel.

De organisatie genoot enorm van het honk- en softbal speelplezier van de deelnemers en kijkt terug op een onvergetelijke en zeer geslaagde jeugdsportdag.

© BSC Almere
NK Sup Almere

Op 10 en 11 juli werd het Nederlands Kampioenschap SUP op de Noorderplassen in Almere georganiseerd. Het NK SUP is onderdeel van het surffestival: een verzameling van surfactiviteiten die op verschillende locaties in Nederland georganiseerd worden. De organisatie probeert topsport en breedtesport zoveel mogelijk samen te voegen.

De deelnemers die staand op een board zich met een paddle voortbewegen hebben diverse banen afgelegd. Tijdens het NK in Almere stonden er drie onderdelen op het programma. De sprint, een wedstrijd over 200m, de Technical race, een wedstrijd over 5 km met veel keerpunten erin en een Long Distance race over 14 km.

Het evenement was een groot succes! Dit komt mede doordat Suppen de afgelopen jaren een enorme groei in beoefenaars kenden. Benieuwd naar de uitslagen? Kijk dan op de website van het surffestival.

© Surffestival
WK Flevoland 2021

Op zondag 15 augustus 2021 heeft de 11e editie van het WK Flevoland plaatsgevonden in Almere. Het WK Flevoland bestaat uit een toernooi voor heren en een toernooi voor veteranen. Vanuit heel Nederland streden deelnemers vanaf 16 jaar, die uitkwamen voor hun land van herkomst, voor de titel: Wereldkampioen van Flevoland. 
Daarnaast vond er ook een benefiet wedstrijd plaats tussen de jeugd van Almere en een team van Amsterdam onder de 17 jaar.

De missie van dit evenement was om mensen in Nederland, specifiek Almere, dichter bij elkaar te brengen vanuit een gemeenschappelijke passie. En! 
Om met behoud van identiteit en respect voor andere nationaliteiten een geweldig evenement beleven, waardoor begrip, respect en vertrouwen voor elkaar zullen toenemen.

De organisatie spreekt van een succes en kijkt alweer uit naar de volgende editie!

Draverij Emmeloord

In eerste instantie was de organisatie erg verheugd over het feit dat op 21 juli de eerste koers plaats kon gaan vinden, maar helaas moest de organisatie dit evenement toch cancelen. “Er was een stormloop op de aanmeldingen voor 21 juli. Daarnaast was alles al in orde gemaakt. De baan was gemaaid en de tribunes waren schoongemaakt.”, aldus de organisatie. Het was dus erg zonde dat deze editie niet door kan gaan.

Inmiddels is er weer gekoerst, op 18 augustus en 10 september, in Emmeloord! Al langere tijd keek het publiek, volgens de organisatie, echt weer uit naar een normale koers.

Vanuit heel het land zijn er lovende kritieken gekomen over het evenement dat, ondanks de moeilijke tijd, toch door heeft kunnen gaan terwijl er verder in Nederland geen enkele grasbaankoers verreden is!

Benieuwd naar de paardendraverij? Neem eens een kijkje op hun website.

© Reina Halman Fotografie
Tijdrit Urk

Op 11 september werd de Seaconcept Time Trial gereden over de Ketelmeerdijk, een strak parcours met wat hoogteverschil als extra uitdaging. 
Waar de Wielervereniging Urk bij de organisatie van de tijdrit vorig jaar nog gebruik kon maken van het parcours van de Fish Potato Run, moeten ze nu opzoek naar een alternatief. De organisatie heeft hard gewerkt om een alternatief te kunnen vinden en de Ketelmeerdijk bleek geen slechte keus. Mede dankij de bijdrage van het steunpakket Corona en Sport kon er een professioneel verkeersplan ingediend worden. De openbare weg werd afgesloten en zo konden er op het parcours fantastische tijden gereden worden. 

De nabeschouwing onder het genot van een bekkien, een Urker bolletjen en een lekker balletjen gak was erg gezellig, kortom een geslaagd evenement!

Meer informatie en/of uitslagen lezen over dit evenement? Lees het hier.

Herman de Vries
CMK Summer Camp

In de laatste week van de zomervakantie heeft het CMK Summer Camp plaatsgevonden. 

Dankzij de corona maatregelen moest er op bepaalde vlakken creatief nagedacht worden, maar de organisatie spreekt van een succesvol zomerkamp!
Om fysiek contact te vermijden is er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan Koreaanse zwaardtraining én was er een online verbinding met Korea waarbij de volwassen toch nog les konden krijgen van meester Ko Sehwan.  

Ook werden alle lessen aan de kinderen nu gegeven door één leraar om zo een eventuele overdracht te voorkomen en was er in de zaal genoeg ruimte om afstand te bewaren van elkaar.

Het zomerkamp werd ontspannen afgesloten met een pizza en een filmmiddag!

Almeerse Botterrace

Vrijdag 3 september 2021 zou de organisatie van de Almeerse botter AM1 de botterrace organiseren. De onzekerheden en de beperkingen in de uitvoering zijn elk apart wellicht te accepteren of te compenseren. Maar er zijn na de laatste persconferentie van premier Rutte te veel beperkingen en te veel risico’s, zo is de inschatting van de organisatie. Anders gezegd, de feestelijke kant van het evenement moest steeds verder uitgegumd worden.

De organisatie had verschillende scenario’s uitgewerkt en kwam uit op een uitgeklede botterrace, zonder feesttent bij Bakboord. Dit was volgens de organisatie veel te mager. Daarnaast was ook het Havenfestival al afgeblazen. Dit festival zorgde bij voorgaande edities juist voor een feestelijke context. De organisatie van de Almeerse Botterrace heeft goede moed voor volgend jaar en hoopt dan iedereen weer te zien!

© Havendagen 2019
Special Olympics Regionale Spelen

Op zaterdag 13 november zijn de Special Olympics Regionale Spelen in het Topsportcentrum Almere. Special Olympics is uitgegroeid tot ’s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Een kleine 300 sporters met een verstandelijke beperking uit verschillende regio’s strijden tegen elkaar in atletiek, bocce, dans, handbal of hockey. Deze dag zorgt naast het aangepast sporten ook voor een bijzonder dagje uit. Rondom de wedstrijdsporten zijn er ook andere sporten uit te proberen en vinden er verschillende side evenementen plaats. De voorbereidingen zijn in volle gang en ondanks de strengere maatregelen met betrekking tot het coronavirus kan het normale programma afgewerkt worden.

Door de stimuleringsbijdrage kan er gezorgd worden dat dit evenement op een veilige en verantwoorde manier doorgang kan vinden en is er ruimte voor side events rondom het evenement. Wil je het evenement komen bezoeken? Of deelnemen aan één van de overige activiteiten? Kom dan op zaterdag 13 november naar het Topsportcentrum in Almere. Meer informatie is te vinden op www.sorsalmere.nl

placeholder
Powergirlz playground takeover

Juni 2021 hebben Powergirlz en Talent in Opleiding een event georganiseerd voor meiden tussen de 9 en 14 jaar. in totaal hebben er zo’n 120 meiden deelgenomen aan het event. De deelnemers werden in groepjes opgedeeld en bezochten verschillende clinics zoals freerunning, basketballen, volleyballen, cheerleading en nog veel meer!

Ondanks de maatregelen was het een geslaagd evenement. Zoveel meiden die zich vrij voelde om lekker te bewegen en te genieten op deze warme woensdagmiddag, aldus de organisatie. Verenigingen hebben massaal flyers kunnen meegeven ter promotie van hun eigen tak van sport en daar doen wij het uiteindelijk voor: het motiveren van structurele beweging bij meisjes!

Wat wij willen meegeven is dat evenementenorganisaties zich veel meer moeten focussen op de promotie van het evenement. Dit is net zo belangrijk als de partners die het evenement maken!

© Powergirlz
Duin Tri Almere

De Duin Tri Almere vond dit jaar, anders dan anders, plaats in de zomervakantie. Dit mede door de heersende coronamaatregelen. Ruim 1100 deelnemers hebben deelgenomen aan de editie van 2021. Er was zowel ruimte voor beginnende als ervaren triatleten. Zo deden de topteams uit de eredivisie mee, maar was er ook een extra serie georganiseerd voor de Rookies.

De organisatie van de Duin Tri Almere wil andere sportevenementorganisaties graag meegeven dat er van alles mogelijk is. De organisatie wil bovenal zeggen; hou vol, want er komen snel betere tijden aan!

© Duin Tri Almere
Samen op Stap

Tussen 12 juli en 30 augustus 2021 is in Lelystad voor de eerste keer het ontmoetingsprogramma Samen op Stap georganiseerd. In deze periode zijn meerdere sportieve en culturele ontmoetingsactiviteiten georganiseerd voor senioren van 60 jaar en ouder. In totaal hebben 519 senioren deelgenomen aan de activiteiten. 

Samen op Stap heeft geresulteerd in aanwas van nieuwe leden voor verschillende partners in Lelystad. Een mooie win win situatie voor het individu, de verenigingen maar ook voor de stad als geheel. Minder eenzaamheid en meer sociaal contact draagt namelijk bij aan het welzijn van mensen. De samenwerking tussen de verschillende partners voor het project Samen op Stap is niet voorbij en zal bij de organisatie van activiteiten voor senioren en in het kader één tegen Eenzaamheid opnieuw worden ingezet.

placeholder