Sport- en beweegmogelijkheden

De provincie Flevoland heeft sporters veel te bieden vanwege haar prachtige natuur, ruim opgezette woonkernen en goede infrastructuur. Nog lang niet iedereen de sport-, speel- en/of beweegplekken (denk aan speeltuinen, fietsroutes, wandelpaden, mountainbikeroutes en nog veel meer) te vinden. Daarom brengen wij de beweegmogelijkheden (plekken, routes en evenementen zien die je niet mag missen) in kaart en lichten we deze uit, zodat Flevolanders Flevoland op een sportieve manier kunnen ontdekken en beleven.

 

Flevoland: een aantrekkelijk gebied

Een gezonde omgeving voor kinderen, jongeren, volwassenen en voor senioren heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in de wijken. Juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, kan door middel van een goed ingerichte openbare ruimte gestimuleerd worden om toch naar buiten te gaan en in beweging te komen. Flevoland heeft haar inwoners al veel te bieden, maar vaak weet lang niet iedereen de sport-, speel- en/of beweegplekken te vinden. Deze plekken kunnen bestaan uit onder andere speeltuinen, fietsroutes, wandelpaden, mountainbikeroutes en nog veel meer: 

Buitenspeelkaart: speeltuinen  
Flevolandschap: wandel- en fietsroutes
Fietsnetwerk: fietsroutes 
Visit Flevoland: wandel-, fiets- en mountainbikeroutes 
Mountainbike routes 
Natuurmonumenten: wandelroutes 
Natuurparken: Flevolandse natuurparken 
Routeplatform Lelystad: wandel-, hardloop-, fiets-, wielren-, mtb- en ruiterroutes 

© Skills Garden Almere Haven
placeholder
10 Flevolandse buitensportlocaties voor je bucketlist

Hieronder zijn alvast 3 locaties te vinden! Benieuwd naar de rest? Neem dan snel een kijkje door op onderstaande link(s) te klikken.

De 10 unieke buitensportlocaties

placeholder
10 Flevolandse wielerroutes die je wil fietsen

Hieronder zijn al 3 unieke routes te vinden. Benieuwd naar de rest van de fietsroutes? klink dan op onderstaande link.

De 10 wielerroutes

placeholder
10 Flevolandse wandelroutes om te ontdekken

Hieronder is alvast een selectie te vinden. Benieuwd naar de andere routes? klink dan op onderstaande link.

De 10 wandelroutes

placeholder
10 MTB-routes die je gereden moet hebben

Hieronder zijn alvast 3 mooie en uitdagende MTB-routes te vinden. Benieuwd naar de andere routes? Klink dan op onderstaande link.

De 10 MTB-routes

Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Opzoek naar locaties die uitnodigen om te bewegen, spelen en/of sporten? Neem dan een kijkje in de Atlas beweegvriendelijke omgeving. De Atlas van het Kenniscentrum Sport & Bewegen is een instrument voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies, stedenbouwkundigen, ontwerpers, planologen en andere betrokkenen bij de inrichting van de openbare ruimte. Ook kan je er gewoon eens op kijken als je opzoek bent naar een beweegvriendelijke omgeving.

Ken jij een inspirerende omgeving en staat die nog niet op de kaart? Maak dan hier een account aan en voeg jouw voorbeeld toe aan de Atlas! Zo kunnen anderen ervan leren en werken we samen aan een beweegvriendelijke omgeving.

Naar de Atlas
Unieke sport- en beweeglocaties

In 2022 hebben wij verschillende sport- en beweegmogelijkheden, waarbij je Flevoland kan ontdekken en beleven, uitgelicht. Deze sport- en beweegmogelijkheden laten inwoners en bezoekers van Flevoland plekken, routes en evenementen zien die je niet mag missen. Voor deze lijsten is input van partners waaronder gemeenten, sportaanbieders, bonden, toerisme en recreatieorganisaties gebruikt. Ook in 2023 gaan wij weer een aantal lijstjes met unieke sport- en beweegmogelijkheden samenstellen en promoten. Daarnaast besteden wij elke maand extra aandacht aan mooie Flevolandse sport- en beweegroutes. Dat kan gaan om bijvoorbeeld fiets-, wandel, step-, sup- of kanoroutes. Deze routes zijn hier te vinden.

Naar de top 10 lijstjes
© Jumpsquare Lelystad
Gaming en Gamificatie

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. Denk hierbij aan beweegroutes, groene schoolpleinen en QR-FIT paaltjes. Ook virtuele games en routes vallen hieronder. Zo was Pokemon Go een enorme rage en kunnen ook de Strava Challenges gezien worden als vormen van gamificatie. Zoals alles waarbij mensen in beweging komen, promoten wij verschillende vormen van gamificatie en zijn altijd opzoek naar vormen van gamificatie en gaming om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen. Benieuwd naar de mogelijkheden, of zelf een idee? Neem dan gerust contact met ons op. 

contactgegevens