Sport- en beweegmogelijkheden

De provincie Flevoland heeft sporters veel te bieden vanwege haar prachtige natuur, ruim opgezette woonkernen en goede infrastructuur. Nog lang niet iedereen de sport-, speel- en/of beweegplekken (denk aan speeltuinen, fietsroutes, wandelpaden, mountainbikeroutes en nog veel meer) te vinden. Daarom brengen wij de beweegmogelijkheden (plekken, routes en evenementen zien die je niet mag missen) in kaart en lichten we deze uit, zodat Flevolanders Flevoland op een sportieve manier kunnen ontdekken en beleven.

 

Flevoland: een aantrekkelijk gebied

Een gezonde omgeving voor kinderen, jongeren, volwassenen en voor senioren heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in de wijken. Juist de groep die niet uit zichzelf beweegt, kan door middel van een goed ingerichte openbare ruimte gestimuleerd worden om toch naar buiten te gaan en in beweging te komen. Flevoland heeft haar inwoners al veel te bieden, maar vaak weet lang niet iedereen de sport-, speel- en/of beweegplekken te vinden. Deze plekken kunnen bestaan uit onder andere speeltuinen, fietsroutes, wandelpaden, mountainbikeroutes en nog veel meer: 

Buitenspeelkaart: speeltuinen  
Flevolandschap: wandel- en fietsroutes
Fietsnetwerk: fietsroutes 
Visit Flevoland: wandel-, fiets- en mountainbikeroutes 
Mountainbike routes 
Natuurmonumenten: wandelroutes 
Natuurparken: Flevolandse natuurparken 
Routeplatform Lelystad: wandel-, hardloop-, fiets-, wielren-, mtb- en ruiterroutes 

© Skills Garden Almere Haven
Navigeren in de openbare ruimte

Heb je een leuke, mooie en/of uitdagende route gevonden, maar kan je het GPX-bestand niet openen, omdat je bijvoorbeeld (nog) geen sport/navigatie horloge of fietsnavigatie hebt? Geen probleem, wij hebben een aantal apps voor je opgezocht die je gratis kan gebruiken om GPX- bestanden uit te lezen en je route te beleven. GPX-routes kunnen gebruikt bijvoorbeeld gebruikt worden voor step-, fiets-, wandel- en sup-, en kano-routes.

1. Gaia GPS is namelijk één van de meest gebruiksvriendelijke apps. Je kan nadat je de App gedownload hebt eenvoudig je GPX-bestand importeren.

2. Net als Gaia GPS is GPX viewer (android, apple) een app waarmee je jouw GPX-bestand gemakkelijk kan lezen.

placeholder
10 apps om nog leuker buiten te sporten

Hieronder alvast een selectie van interessante apps. Benieuwd naar wat er nog meer is? Klik dan op de link onderaan.
 

De 10 apps

© Calisthenicspark Biddinghuizen
10 Urban sport locaties die je wilt ontdekken

Hieronder vind je alvast 3 leuke en uitdagende urban sport plekken. Wil je de andere ook weten? Klik dan op de link onderaan.

De 10 urban sport locaties

10 Flevolandse events die je niet wilt missen

Hieronder een selectie van evenementen die in Flevoland plaatsvinden. Benieuwd naar wat er nog meer te doen is?  Klik dan op onderstaande link.

De 10 evenementen 

placeholder
10 MTB-routes die je gereden moet hebben

Hieronder zijn alvast 3 mooie en uitdagende MTB-routes te vinden. Benieuwd naar de andere routes? Klink dan op onderstaande link.
 

De 10 MTB-routes

Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Opzoek naar locaties die uitnodigen om te bewegen, spelen en/of sporten? Neem dan een kijkje in de Atlas beweegvriendelijke omgeving. De Atlas van het Kenniscentrum Sport & Bewegen is een instrument voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies, stedenbouwkundigen, ontwerpers, planologen en andere betrokkenen bij de inrichting van de openbare ruimte. Ook kan je er gewoon eens op kijken als je opzoek bent naar een beweegvriendelijke omgeving.

Ken jij een inspirerende omgeving en staat die nog niet op de kaart? Maak dan hier een account aan en voeg jouw voorbeeld toe aan de Atlas! Zo kunnen anderen ervan leren en werken we samen aan een beweegvriendelijke omgeving.

Naar de Atlas
Ondersteuningsmogelijkheden

SSF komt jaarlijks in contact met organisaties die allerlei plannen hebben voor activiteiten in de buitenruimte. Veelal zijn dit initiatieven die door gebrek aan financiële middelen, netwerk en tijd uiteindelijk lastig te realiseren zijn. Incidenteel halen dit soort plannen door volhardende vrijwilligers wel de realisatiefase, maar het overgrote deel van nieuwe initiatieven wordt uiteindelijk niet uitgevoerd door de enorme tijdsinvestering en de regelgeving waar men tegenaan loopt. En daar gaan wij wat aan doen: het ondersteunen van organisaties die plannen hebben om de openbare ruimte beweegvriendelijker te maken. Dit kan zijn bij het zoeken naar fondsen, inhoudelijke begeleiding bij de ontwikkeling en realisatie van initiatieven en eventueel in de vorm van een kleine financiële bijdrage.

De ondersteuningsmogelijkheden
placeholder
Unieke sport- en beweeglocaties

In 2022 hebben wij verschillende sport- en beweegmogelijkheden, waarbij je Flevoland kan ontdekken en beleven, uitgelicht. Deze sport- en beweegmogelijkheden laten inwoners en bezoekers van Flevoland plekken, routes en evenementen zien die je niet mag missen. Voor deze lijsten is input van partners waaronder gemeenten, sportaanbieders, bonden, toerisme en recreatieorganisaties gebruikt. Ook in 2023 gaan wij weer een aantal lijstjes met unieke sport- en beweegmogelijkheden samenstellen en promoten. Daarnaast besteden wij elke maand extra aandacht aan mooie Flevolandse sport- en beweegroutes. Dat kan gaan om bijvoorbeeld fiets-, wandel, step-, sup- of kanoroutes. Deze routes zijn hier te vinden.

Naar de top 10 lijstjes
© Jumpsquare Lelystad
Gaming en Gamificatie

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. Denk hierbij aan beweegroutes, groene schoolpleinen en QR-FIT paaltjes. Ook virtuele games en routes vallen hieronder. Zo was Pokemon Go een enorme rage en kunnen ook de Strava Challenges gezien worden als vormen van gamificatie. Zoals alles waarbij mensen in beweging komen, promoten wij verschillende vormen van gamificatie en zijn altijd opzoek naar vormen van gamificatie en gaming om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen. Benieuwd naar de mogelijkheden, of zelf een idee? Neem dan gerust contact met ons op. 

contactgegevens