Shorttrack broers Melle en Jens van ‘t Wout over de Olympische Winterspelen 2018

sportflevo.nl - shorttrack-42 Jens-36-Melle-1200-800.jpg

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Vanaf deze week een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. De broers Melle en Jens van ‘t Wout wonen in Almere en trainen bij Regionaal Trainingcentrum Midden in Utrecht onder leiding van coach Wilma Boomstra.

Op welke manier zijn jullie in aanraking gekomen met shorttrack? 

Doordat vrienden van ons aan shorttrack deden zijn we het een keer gaan proberen en vonden het heel leuk. Wij hebben van 2004 – 2014 in Canada gewoond en hebben altijd aan ijshockey gedaan. Het laatste jaar voordat we terugkwamen naar Nederland zijn we gaan shorttracken. En, in Nederland hier mee doorgegaan. Na een jaar geschaatst te hebben bij Amsterdamse Shorttrack Club Jaap Eden zijn we gaan trainen bij Skate United Regionaal Trainingcentrum Midden in Utrecht. We trainen hier elke dag, op dinsdag en vrijdag twee keer per dag. 

Wat voor disciplines bestaan er binnen het shorttrack?

500m, 1000m, 1500m en aflossing. Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten.

Op welke manier loopt de puntentelling / score binnen het shorttrack?

In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de absolute tijd van een rijder niet van belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. Inhalen is toegestaan, binnendoor én buitenom. De verantwoordelijkheid voor botsingen ligt, mits de andere schaatser zich aan de reglementen houdt, bij de rijder die inhaalt. Schaatsers die een ronde achter komen te liggen mogen hun race vervolgen aan de buitenkant van de baan, zonder de rest van de rijders in de weg te rijden. Wordt hij of zij wederom ingehaald, dan moet de race worden verlaten als er geen rijders meer op een overbrugbare afstand rijden.

Afgelopen zaterdag zijn de eerste afstanden verreden. Jullie hebben vast gekeken! Wat is jullie commentaar op die wedstrijden (1500 en relay vrouwen)?

1500m: Er werd al heel vroeg hard gereden, het viel me op dat er veel mensen vielen, er waren veel ‘do or die’-acties omdat het een knock-out systeem is. De Koreanen zijn supersterk. Relay vrouwen: Jammer dat ze niet door zijn, het is een sterk team.

Maakt naar jullie mening Nederland (Sjinkie Knegt) nog kans op medailles? Zo ja hoeveel en welke? Zo nee, wat moet er gebeuren dat Nederland in de toekomst wel / meer medaille kansen heeft in deze sport?

Ja Nederland maakt nog kans op medailles. Sjinkie op 1000 en 500, waarschijnlijk eerder op de 1000.

Wat zijn jullie ambities? Wanneer zien we jullie op de Olympische Winterspelen?

Wij hopen in 2022 erbij te zijn.

Wat vinden jullie dat de lezers zeker nog moeten weten over het shorttrack?

Je weet in deze sport nooit iets zeker over de uitkomst van een race.  Dat is ook het mooie van onze sport.