RTC Windsurfers Almere varen de Ronde om Texel

sportflevo.nl - Texel - 5.jpg

Drie jeugdsurfers van het RTC Windsurfen uit Almere hebben afgelopen weekend de Ronde om Texel, de zwaarste windsurf marathon ter wereld, uitgevaren.

De jonge windsurfers vertrokken vanaf het strand bij Paal 9 voor een recordpoging om het eiland Texel. Nadat de surfers op zaterdag 25 juni, door een gebrek aan wind, tijdens de Ronde om Texel niet slaagden om rond het eiland te surfen, kregen ze zondag een nieuwe kans.

Ideale omstandigheden
Het concept van de Texel Race was simpel: hard varen en het eiland rechts houden. De omstandigheden waren met 12 tot 17 knopen wind ideaal om in record tempo rond het eiland te racen.

In 45 minuten waren de RTC surfers de vuurtoren in het noorden van het eiland al gepasseerd. Daarna volgde een zeer lang kruisrak tegen de stroom in over het Wad. 3 uur later, na ruim 4 uur surfen slaagden Floris Franken, Luc Schmitz en Joost Vink er in om het eiland te ronden en de eindstreep te halen.

Blij terug op het strand
De veertienjarige surfer Joost Vink kwam na iets meer dan vier uur over de finish en was vooral heel erg blij terug op het strand te zijn. Vink: “Het was vermoeiend, ik had ook wel een beetje pech met mijn materiaal maar dat ik heb kunnen repareren op het water. Maar verder ging het wel goed.” Over zijn plannen voor de toekomst is Vink ook duidelijk: “Sowieso kom ik hier volgend jaar terug. Ik vond het echt heel leuk!”

Luc Schmitz kwam een kleine tien minuten voor zijn maatje aan het op strand. Schmitz: “Het was heel erg leuk en een goede ervaring. Het viel zeker niet mee, ik heb nog nooit eerder zo’n wedstrijd gevaren. Ik ben heel blij dat ik steeds ben doorgegaan en nu hier sta.”

Mooie kans om toch een ronde te varen
Adriaan van Rijsselberghe - voorzitter Surfclub Texel: "De teleurstelling gister was toch wel groot. Zowel bij de mannen die niet gevaren hebben, als de mannen die wel een poging gedaan hebben. De voorspellingen voor zondag waren goed. Als Surfclub Texel zijn we blij dat we zondag met deze extra wedstrijd iedereen die naar Texel is gekomen om te windsurfen toch de kans kunnen geven om een rondje om het eiland te varen."

Eindtijden Texel Race 2016
Floris Franken – 3u 55m
Luc Schmitz – 3u 57m
Joost Vink – 4u 07m

Aanvullende informatie

http://roundtexel.com/

http://boardsport.watersporters.nl/blogs/2016/juni/amado-vrieswijk-snelste-windsurfer-rond-texel