Sportservice Flevoland

Rondoostpolder

Rondoostpolder

In één dag helemaal rond de Noordoostpolder fietsen? Ga met de uitdaging aan met deze route van 135 kilometer! 

Goedemorgen, welkom ‘op’ Urk. Hoewel dit dorp al sinds 1939 is verbonden met het vasteland, ademt het nog altijd de sfeer van een eiland. De haven van Urk is nog volop in bedrijf; je fietst langs de Urker kotters en ziet hoe schepen worden hersteld in de oude Scheepswerf Westhaven. In de smalle straten op ‘de Bult’ weerklinkt het typische Urker dialect. Je fietst langs de voet van de markante vuurtoren. Mooier kun je je tocht in de Noordoostpolder niet beginnen.  

Over een buitendijks fietspad rijd je langs de dijk op de grens met het IJsselmeer. Eenmaal warmgedraaid kom je in een heerlijke flow terwijl je het fietspad naar het luchtledige ziet lopen. Afgewisseld met een passage door de polder, leidt de route naar het noordelijkste punt in het karakteristieke Friese stadje Lemmer.

Vanaf de Grietenijdijk duik je terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Daar kronkel je onder de beschutting van de bomen over meanderende gladde fietspaden. Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Waar je nu fietst op de grens tussen Flevoland en Overijssel, liep vroeger de kustlijn van de Zuiderzee. Het oude land met zijn traditionele boerderijen verscholen achter de dijk contrasteert met de Noordoostpolder met zijn weidse landerijen.

Terug in Flevoland kun je bij Paviljoen het Proeflab in het Waterloopbos stoppen voor een pauze halfweg. Dit bos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Daarna zoek je de grenzen van de Noordoostpolder weer op, inclusief uitstapjes naar de oude eilanden in de Zuiderzee. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg. Je fietst beschut tussen de fruitgaarden naar Ens. Vanaf de Ramsdijk duik je naar de voormalige zeebodem. Maar niet voor lang: via een fietspad bereik je de ‘stranden’ van het voormalige eiland Schokland, sinds 1995 Werelderfgoed. Tijdens een lus over de noordpunt van het eiland kun je het oude lichtwachtershuis en vuurtoren bewonderen. Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. Beloon jezelf na je tocht vooral met een lekker visje in de haven!

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

  • Op de Westermeerdijk (bij de Rotterdamse hoek) en na de Ketelbrug, op de Zuidermeerdijk fiets je langs een hek
    waarnaast ook een wildrooster ligt. Het rooster kan erg glad zijn, vooral omdat je moet sturen.
  • De paden door het Voorsterbos zijn smal en op sommige stukken is het asfalt niet al te best. Het bos is de moeite
    waard om mee te pakken, maar matig dus je snelheid. Na dit bos kun je over de polderwegen lekker
    doortrappen.
  • Bij Schokland zit een stukje schelpenpad in de route.

Leuk voor partner/gezin 
De route begint op Urk. Dit is een leuk dorp om een dag doorheen te struinen en tussen de middag een visje te eten. De route komt langs een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Er lopen prachtige wandelroutes door dit bos, voor jong en oud. De route komt langs Schokland, dit voormalig eiland is leuk om te bezoeken voor volwassenen en kinderen met interesse voor geschiedenis.

Download de GPX route bij zuiden- en oostenwind.
Download de GPX route bij noordenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland