Rolstoelbasketbalster Bo Kramer aan het woord over de Paralympische Winterspelen

sportflevo.nl - Foto Bo.jpg

De Paralympische Winterspelen vinden van 9 tot en met 18 maart plaats in PyeongChang. Hoewel er geen Flevolandse deelnemers in TeamNL zitten, heeft onze provincie wel paralympische sporters en oud-sporters die op de één of andere manier bij de Paralympics betrokken zijn geweest. Vandaag aan het woord Bo Kramer, rolstoelbasketbalster en deelneemster aan de  Paralympische Zomerspelen in 2016.

Omschrijf ons een jouw proces naar de Paralympische spelen van 2016! 

Ik ben in 2012 begonnen met rolstoelbasketbal en had gelijk de droom om ooit naar een paralympische spelen te gaan. Echter dat het al de spelen van 2016 zouden zijn had ik nooit gedacht. In 2014 ben ik bij de nationale dames selectie gekomen en sinds 2015 ben ik verhuisd naar Papendal om daar elke dag te kunnen trainen om zo een plekje te veroveren in de selectie voor Rio 2016! Deels mijn talent, maar ook mijn doorzettingsvermogen en wilskracht hebben mij deze plek gegeven denk ik.

In hoeverre volg jij de Olympische Winterspelen in PyeongChang? Welke sporten volg je / kijk je?  

Ik ga het zeker volgen! Sowieso de onderdelen vaan Nederland op uitkomt ga ik kijken of terugkijken, ligt een beetje aan de tijd. Daarnaast vind ik vrijwel alle sport cool en zal ik dus ook de onderdelen waar Nederland niet op uitkomt een beetje in de gaten houden! 

Bij het Alpineskiën en het Snowboarden komen Nederlandse deelnemers aan de start. Hoe schat jij hun kansen in?

Ik ken een aantal van de skiërs en snowboarders van mijn trainingen op Papendal (zij trainen hier ook elke dag als ze niet in de sneeuw zitten) en ik schat hun kansen best groot in! Ik denk dat Nederland bij het snowboarden bij de mannen en vrouwen voor het goud kan gaan en bij het skiën misschien ook wel. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig weet van de concurrentie in deze beide sporten en ik dus wel uitga van behaalde resultaten eerder. Maar ik geloof ik ieder geval in ze! Ze hebben super hard getraind en zijn klaar om te shinen.

Op de overige sporten biatlon, langlaufen, sledge hockey en rolstoelcurling zijn (nog) geen Nederlandse deelnemers. Wat is daarvan de reden volgens jou?

Ik denk simpelweg omdat deze sporten niet worden aangeboden in Nederland. Daarnaast is de paralympische sport kleiner in Nederland en dan is Nederland ook nog is geen wintersportland. Beide zorgen er denk ik voor dat er niet genoeg animo/aanwas is voor deze sporten en dan kun je deze paralympische atleten beter inzetten in een andere (grotere) sport.

Tokyo 2020 zijn de volgende Paralympische Spelen!  Wat moet jij doen om in de selectie te komen en dat doel te bereiken? Schets ons eens hoe jou weg naar 2020 eruit ziet!

Momenteel woon ik op Papendal waar ik een fulltime trainingsprogramma volg van minimaal 20 uur in de week. Daarnaast speel ik competitie in Duitsland omdat het niveau hier veel hoger ligt en ik hier dus een betere speelster van wordt. Elke minuut die extra kan trainen of die ervoor gaan zorgen dat ik uiteindelijk een betere speelster word grijp ik aan, alles met het doel om straks in Tokyo 2020 een van de beste op het veld te zijn. Daarnaast gaan wij met een heel jong en talentvol team nog ruim 2,5 jaar bouwen om straks in Tokyo voor de medailles te gaan! Maar eerst spelen wij in augustus 2018 nog het WK in Hamburg waar wij mooi kunnen gaan kijken waar wij nu staan als team.

Waar kunnen wij je volgen op je weg naar 2020? 

Dat kan op de volgende kanalen:
Instagram: Bokramer_
Twitter: @BoLisaKramer
Facebook: Bo Kramer

Kanalen waar veel over rosltoelbasketbal gedeeld wordt en waarmee je automatische de weg naar Tokyo 2020 volgt zijn:
Basketball Experience NL
Het Nederlands Rolstoelbasketbalteam