Regionale Talentdag Almere 2016

sportflevo.nl - Talentdag 13-11.png

Afgelopen zondag vond in het Topsportcentrum Almere de Regionale Talentdag plaats. Om sportbonden te helpen met het vinden van talent heeft het  Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in samenwerking met Topsport Flevoland en het NOC*NSF één van de in totaal vier Regionale talentdagen georganiseerd:  een nationale zoektocht naar sporttalent. Het idee achter deze dag is dat sporters misschien wel ontdekken dat zij heel veel talent hebben voor een sport waar ze zelf niet zo snel aan zouden denken.

Meer dan 45 sporters tussen de 12 en 18 jaar lieten zich in Topsportcentrum Almere Poort testen op één van de drie profielen: Uithoudingsvermogen, Lang & Sterk en Explosief & Snel.  Onder toeziend oog van NOC*NSF en afgevaardigden van een aantal sportbonden ging eerst de groep Uithoudingsvermogen van start. Antropometrie (metingen  van lengte, gewicht en armspanwijdte) en reik- en hoogtesprong stonden als eerste op het programma. Daarna was de shuttle run test oftewel piepjestest aan de beurt die voor een aantal deelnemers zwaar viel. Gelukkig konden iedereen weer op adem komen voordat het laatste gedeelte, de zwemtest, welke plaatsvond in het naastgelegen zwembad.

Ondertussen konden ook de sporters van de twee andere profielen starten. In groepjes, begeleid door studenten van het ROC Flevoland, gingen zij de verschillende testonderdelen langs: antropometrie, reik- en spronghoogte, armspanwijdte, gewicht, 30 meter sprint test, medicin bal stoten, wendbaarheid of T-test en wattbikes. De sporters zochten hun grenzen op en hebben alles gegeven wat ze in zich hadden. Verbeten gezichten, uiterste concentratie, alles werd op alles gezet om de droom om gescout te worden werkelijkheid te laten worden.

En dan nu maar afwachten. Binnen een paar weken krijgen alle sporters bericht of zij voldoen aan de criteria van de bonden of niet. Degenen die voldoen, komen in aanmerking voor het vervolgtraject: een specifiekere test en meedraaien in een speciaal programma van de bond. Voor de groep die daar net onder valt, wordt waar mogelijk een verbinding met een Almeerse sportvereniging gemaakt.