Reddingsbrigade Veluwemeer

Reddingsbrigade Veluwemeer

Reddingsbrigade Veluwemeer is opgericht in 1967 en bestaat volledig uit vrijwilligers. Zij werken hard om ervoor te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft en staan 24 uur per dag klaar. De groep vrijwilligers doet alles zelf. Van het repareren van de motoren van de boten tot aan de reparaties aan het pand. De reddingsbrigade bestaat onder andere uit: vrijwilligers die aanwezig zijn op de boot (schippers, opstappers, etc.) en vrijwilligers die niet op het water komen (technische mensen, coördinator voorbereiding operationele zaken, etc.). 

Willem van der Kooy, inspecteur, oefenleider en voorzitter van de reddingsbrigade is al vanaf de eerste minuut vrijwilliger bij Reddingsbrigade Veluwemeer. Waar normaal een vast team aan mensen standaard is, was dit in de coronaperiode wel even anders. In deze periode zijn veel vrijwilligers weggegaan. Om nieuwe mensen binnen te halen en te investeren in de huidige vrijwilligers hebben zij het Steunpakket Corona en Sport aangevraagd en toegekend gekregen. Willem: “Wij zijn verschrikkelijk blij met het geld dat we van de provincie hebben ontvangen. We hebben met het geld kunnen investeren in onder andere test reddingsvesten. Normaal gesproken gebruikte wij voor trainingen normale reddingsvesten, deze kunnen meestal één keer gebruikt worden en moeten vervolgens weer retour gestuurd worden naar de leverancier om opnieuw getest en gereed gemaakt te worden, zodat wij deze weer opnieuw kunnen gebruiken. Met de test reddingsvesten hoeft dat niet meer, omdat deze vesten speciaal ontwikkeld zijn om vaker te gebruiken.”

De reddingsbrigade heeft met behulp van het steunfonds niet alleen kunnen investeren in de test reddingsvesten, maar ook in een verstelbare zitting voor in de reddingsboot. Hierdoor wordt het voor mensen die wat langer zijn fijner om in de boot te kunnen zitten. De klappen van het water worden namelijk vooral opgevangen met de knieën, mensen die wat langer zijn hebben hier sneller last van wanneer de zitpositie te laag is. Met de verstelbare zitting wordt dit verminderd. 

Willem: “Daarnaast hebben wij ook trainingen en cursussen kunnen aanbieden aan onze vrijwilligers. Zo hebben we een Train de Trainer cursus aangeboden aan een aantal mensen. Het is mooi om te zien hoe zij terugkwamen van de trainingen. Vol enthousiasme en nieuwe ideeën, zodat zij nieuwe vrijwilligers weer kunnen trainen aan de hand van andere trainingstechnieken. Het is fijn om hierin de vrijwilligers te ondersteunen en te laten doorontwikkelen. Het is mooi dat we mede door het steunfonds dit voor onze vrijwilligers hebben kunnen verwezenlijken.”