Peter Elzinga liep op 9-jarige leeftijd samen met zijn vader Pier en moeder Truus binnen bij de pistolen schutterij in Sporthal Waterwijk. Daar zag hij de leden van Handboogschutterij Almere (HBSA) ook aan het werk. Vader Pier was direct besmet met het handboogvirus, ook Peter Elzinga wist toen op negenjarige leeftijd al: “dit is wat ik wil”!
Elzinga heeft sinds hij als negenjarig jongetje in een zaaltje in Almere Stedenwijk voor het eerst een handboog in handen kreeg een enorme ontwikkeling doorgemaakt als handboogschutter. Vijftien jaar nadat hij met vader Pier Elzinga zes proeflessen nam bij de Handboogschutterij Almere was Elzinga de eerste Nederlander die met de compoundboog door de 1400 punten barrière heenging. In mei 2009 kwam hij zelfs tot 1419 punten, wat toentertijd een verbetering van het oude wereldrecord van 1414 punten betekende.
Medailleregen
In 2004 werd Elzinga Europees kampioen zowel indoor als outdoor en was daarmee ook de eerste Europese schutter die in één jaar zowel indoor als outdoor de beste was. Elzinga werd in 2006 tweede in de wereldbekerfinale in Mexico en met het Heren Compound Team behaalde hij dat jaar een bronzen medaille. Op het EK indoor in Turijn in 2008 liet hij met het Mix Team nog maar eens een fraaie tweede plaats optekenen. Met het Heren Compound Team (Peter Elzinga, Rob Polman en Emiel Custers) werden ze dat jaar zelf Europees Kampioen. Op het EK outdoor later dat jaar behaalde het team opnieuw de eerste plaats en won Elzinga ook individueel een gouden medaille.
“Naar de markt in Almere voor nieuwe leden”
Aan al die successen ging echter een heel proces vooraf. Niet alleen Elzinga maar ook de handboogsport stonden in die tijd letterlijk in de kinderschoenen: “Ik weet nog wel dat we in het begin naar de markt in Almere gingen om leden te werven. Dat was een heel bijzondere, maar ook mooie tijd waarin steeds meer mensen onze club leerden kennen. We zijn toen van het zaaltje in Stedenwijk verhuisd naar een eigen locatie, omdat de vijf banen die we hadden niet meer voldoende waren om iedereen voldoende schiettijd te bieden.”
Doorgroeien
“Vervolgens zie je dat er binnen zo’n vereniging talenten opstaan, mensen die het Nederlands team halen en dat er in de volle breedte resultaten worden behaald. Ook het paragedeelte ontwikkelde zich in die tijd snel. Hierdoor vielen we als club ook op bij de gemeente. Dankzij de subsidies die via die weg binnenkwamen, kon de club zich verder ontwikkelen en professionaliseren. We zijn daardoor van een kleine club met dertig leden gestaag doorgegroeid naar een club met ruim tweehonderd leden.”
Bondscoach Nederlands handboogteam
Als bondscoach van de Nederlandse handboogfederatie was hij zelf niet aanwezig op de Olympische Spelen in Tokyo, maar voor de komende jaren verwacht Elzinga dat de sport zich zal blijven ontwikkelen. Almere speelt daarin een belangrijke rol. “In Zuid-Nederland zitten de meeste handboogverenigingen, maar Almere is landelijk wel een belangrijke speler. Almere heeft als vereniging altijd vooraan gestaan bij nieuwe regelgeving. Handboogschutterij Almere is een echte voorloper in de handboogsport en heeft daarmee in de afgelopen jaren ook veel successen behaald. De jeugd in Almere trekt zich aan die successen op. Een mooi voorbeeld daarvan is Jay Tjin A Djie. Ik werk al heel lang binnen de vereniging met hem samen. Zijn harde werk wordt nu beloond omdat hij sinds kort onderdeel uitmaakt van Jong Oranje. Dat is natuurlijk geweldig om te zien voor hem, maar ook voor mij en voor de handboogvereniging in Almere.”
A-status
In 2000 kreeg Peter Elzinga de A-status van het NOC-NSF en dat was ook het moment waarop Elzinga voor het eerst in contact kwam met Sportservice Flevoland. “Ze hebben mij toen enorm geholpen waardoor ik mij volledig op de sport heb kunnen richten. Ook op persoonlijk vlak heb ik veel aan Sportservice Flevoland gehad. Zo hebben ze mij in contact gebracht met een opticien in Almere waar ik lenzen kon krijgen. Hierdoor kon ik schieten zonder een bril te hoeven dragen.”
“Sportservice Flevoland steunpilaar voor sporters en verenigingen”
Elzinga vervolgt: “Die hulp was heel belangrijk voor mij. Maar ook voor verenigingen is Sportservice Flevoland vaak een belangrijke partner. Alles begint bij de vereniging, de vrijwilligers die daar werkzaam zijn en de trainers die daar actief zijn. Sport is heel belangrijk in Nederland, maar zeker ook in Flevoland. Een individuele sport als handboogschieten kan zeker bijdragen aan de sportbeleving in onze provincie. Ik zie Sportservice Flevoland als een belangrijke steunpilaar voor de individuele sporter, maar ook als ondersteuner voor de vereniging. Door samen op zoek te gaan naar zinvolle verbindingen kan de sportbeleving groeien, kunnen sporters en verenigingen op eigen benen komen te staan en werk je aan het verbeteren van de sportinfrastructuur in een stad, een provincie of een regio voor zowel topsporters als breedtesporters.”
Sportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks