Oud-olympisch kampioen schaatsen Annie Borkinck aan het woord over de Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Vanaf deze week een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. Oud-olympisch schaatskampioen op de 1.500m (1980) én Sportvrouw van jaar (ook 1980) Annie Borckink woont in Dronten en is natuurlijk gevraagd naar haar verwachtingen van de Olympische Winterspelen.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste verschillen toen jij mee deed aan de Olympische Winterspelen in 1980 en de spelen anno 2018?

Nu is het professioneel, in mijn tijd was het amateur. Ook schaatsen we nu indoor, toen buiten in de vrieskou. Materiaal nu klapschaatsen, kleding is ook niet te vergelijken. Wij deden het naast onze werkweek van 40 uur. Alleen in de winter hadden wij onbetaald verlof. De schaatsers nu kunnen er hun boterham mee verdienen. Dus afgezien van het feit dat er nog steeds wel geschaatst moet worden, is het schaatsen van nu niet te vergelijken met het schaatsen van toen.

Waar moeten wij, als kijkers vooral op letten bij het langebaanschaatsen?

Je moet gewoon genieten, schaatsen is een dynamische mooie sport! Voor de kijker wordt het nog spannender als je kijkt naar de tijdverschillen in de rondetijden.

Wie zijn volgens jou de kanshebbers bij het langebaanschaatsen?

Daar is Annie kort en duidelijk in:
Nederlanders? Sven (Kramer), Irene (Wüst), Jorien (ter Mors), Lotte (van Beek), Jorrit (Bergsma), Jan (Blokhuijsen), Ronald (Mulder), Kai (Verbij), Coen (Verweij), Antoinette (de Jong), Marit (Leenstra), Kjeld (Nuis).

Wie wint er  (op welke afstand) goud verwacht je?

Sven 5000m
Irene 3000m
Kjeld of Kai 1000m
Jorrit 10000
Jan of Ronald 500m
Coen of Kjeld 1500m
Jorien 1500m
Antoinette 5000m

Deze voorspelling werd genoteerd voor de eerste schaatsdag. Natuurlijk willen we ook graag de reactie van Annie op het Nederlandse damestrio op de 3000 meter en de overwinning van Sven.

Prachtig wat Carlijn (Achtereekte) liet zien, dit zijn de Olympische Spelen van verrassingen. Hier kan ik echt van genieten!Toch wel sneu voor Irene om op 0,08 sec de 3000m te verliezen. Wat is het maar een beetje. Maar, alleen de eerste telt.

Dat Sven de 5000m zou winnen stond wel vast, maar de concurrentie zit hem op de hielen. Jan viel tegen maar het is ook alles of niets. Bob had zijn dag niet, ook dit zijn de spelen, te veel indrukken en entourages.

1500m keek ik net. Brrrr wat spannend. Wel echte topsport. Het is Irene gelukt. Sorry dat ik Jorien zei, zij had zich hier niet voor geplaatst, de 1000m is voor haar. Irene hoort in het illustere rijtje van Phelps en Lewis, geweldig!

En niet te vergeten de medaille van Marit! Van harte gegund, eindelijk geen vierde meer. Jammer voor Lotte, ook zij verloor het op 0,01 seconde.

In hoeverre vind jij het lange baanschaatsen een sport die past in / bij Flevoland?

Past zeker in Flevoland!  Wij hebben veel water en twee kunstijsbanen. 1x van 3000m (Flevonice) en 1x 400m overdekt (Leisure World Dronten).

Wat vind je dat de lezers zeker nog moeten weten over het langebaanschaatsen?

Dat is teveel om op te schrijven, neem er kennis van en ga vooral lekker zelf schaats les nemen. Als je een beetje techniek hebt schaats je met minder pijn, dus met veel meer plezier.