Op verzoek van de provincie meet Sportservice Flevoland de economische impact van evenementen die door de provincie zijn gesubsidieerd. Voor het meten van de economische impact wordt gebruikt gemaakt van de richtlijnen van de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). 

De economische impact van een evenement wordt gedefinieerd als de extra bestedingen, die een evenement oplevert in de regio. Het betreft bestedingen van bezoekers, deelnemers en de organisatie. Belangrijke vragen die bij onderzoek naar de economische impact gesteld worden zijn: Hoeveel geld geeft een bezoeker gemiddeld uit? En, waar geeft de bezoeker dit aan uit? Op deze manier kan er direct worden gemeten wat de opbrengsten zijn van het organiseren van een evenement.

Netl NK Cross 2020

Het Netl NK Cross was op 29 februari en 1 maart bij NETL in Kraggenburg. De organisatie is in handen van atletiek-verenigingAV NOP uit Emmeloord. Hoewel het resultaat ongeveer de helft is van de editie in 2019, heeft dit onderzoek wel de hoogste mediawaarde per bereikte persoon. Dit is gementen naar mediawaarde volgens de richtlijnen van de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). 

Download factsheet
© Omroep Flevoland
Challenge Almere - Amsterdam 2019

Ieder jaar vindt begin september de Challenge Almere plaats. In 2019 was dat van 8 t/m 15 september. Aan dit evenement dat uit verschillende onderdelen bestaat, deden 4.428 deelnemers mee. Het onderzoek is uitgezet onder de wedstrijdatleten: 2.428 deelnemers.

Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de deelnemers die aan het onderzoek hebben deelgenomen uit gemeenten buiten de provincie Flevoland komt. Het rapportcijfer dat de deelnemers aan de Challenge Almere geven is een 8,9

Download factsheet
© Challenge Almere-Amsterdam
Triathlon Noordoostpolder 2019

Op 24 augustus 2019 was de Triathlon Noordoostpolder in Emmeloord. Voor het eerst stond er een halve triathlon op het programma en was er een uniek fietsparcours over de N50. Op het evenement kwamen 2.650 bezoekers af. Aan de wedstrijdonderdelen van de triathlon deden 590 deelnemers mee en aan de Trihartlon 400 deelnemers. De deelnemers aan de Trihartlon zijn niet meegenomen in het deelnemersonderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat 49% van de bezoekers uit de de gemeente Noordoostpolder afkomstig is. Bij de deelnemers is dit 21%. Bezoekers geven Triathlon Noordoostpolder gemiddeld het rapportcijfer 8,1 en deelnemers een 8,8. 

Download factsheet
© JE Fotodesign
Eventing Emmeloord 2019

Eventing Emmeloord was op 26, 27 en 28 juli 2019. Het evenement werd voor de vijfde keer georganiseerd en voor het eerst drie dagen. Het evenement is gemeten naar mediawaarde volgens de richtlijnen van de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP).

Eventing Emmeloord kent een mediawaarde van € 23.994,- en een bereik van 1.325.707.

Download factsheet
© Bianca Ruitenberg
NK Beachsoccer Dronten 2019

Op 29 en 30 juni 2019 vond het NK Beachsoccer Dronten plaats. Op het evenement kwamen 4.250 bezoekers af. Bijna alle bezoekers komen uit Nederland (2,8% uit het buitenland).

De bezoekers die uit de gemeente Dronten afkomstig zijn is 40,3%. Dit is lager dan vorig jaar, toen 58% uit de gemeente kwam. In totaal was 46% van de bezoekers afkomstig uit de provincie Flevoland. Bezoekers geven het NK Beachsoccer gemiddeld het rapportcijfer 7,9. 

Download factsheet
© Maarten Heijenk
Zeewolde Endurance 2019

De triathlon Zeewolde Endurance vond plaats op 28 en 29 juni 2019. Voor dit evenement zijn bezoekerstellingen en een deelnemersonderzoek uitgevoerd. Om de additionele bestedingen van bezoekers te berekenen is gebruik gemaakt van de bestedingen afkomstig uit de Economische Impactstudie van de Zeewolde Endurance 2016.

Op het evenement kwamen 1.868 bezoekers af en er hebben 341 deelnemers deelgenomen aan het onderzoek. Het grootste deel van de Nederlandse bezoekers komt uit Flevoland (76%) en 69% van de bezoekers komt uit Zeewolde zelf. Van de deelnemers komt 19,2% uit Zeewolde en 13,5% uit overig Flevoland. Deelnemers geven Zeewolde Endurance gemiddeld het rapportcijfer 8,6. 

Download factsheet
© Lisenka Starreveld
Netl NK Cross 2019

In Kraggenburg vond op 23 en 24 februari 2019 het Netl NK Cross plaats. De organisatie was in handen van atletiekvereniging AV NOP uit Emmeloord. Er zijn 170 hardlopers van start gegaan bij het NK Cross. In totaal hebben 700 sporters deelgenomen aan de verschillende onderdelen. Naast het NK Cross was er ook de Polderkampioenschappen Cross. Het evenement is gemeten naar mediawaarde volgens de richtlijnen van de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP).

Netl NK Cross kent een mediawaarde van € 150.375 en een bereik van 5.911.802.

Download factsheet
© Johan Knoppert
NK Windsurfen Slalom 2019

Op 21 en 22 september vond in Almere het NK Windsurfen Slalom plaats. Voor dit evenement is achteraf een promotionele waarde onderzoek gedaan. Dit is gedaan door middel van een backsearch.

Download factsheet
© Exventure Sports & Events