Onderzoek Onbeperkt in beweging

Onbeperkt in beweging in Flevoland is een onderzoek naar de demografische gegevens en sportwensen van mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. De 0-meting is uitgevoerd in 2012, van september tm december 2015 heeft de 1-meting plaats gevonden.

Het doel van Onbeperkt in beweging in Flevoland:

  • In kaart brengen doelgroep door middel van demografische gegevens
  • Inventarisatie sportdeelname en sportbehoefte doelgroep

Resultaten

Uit het onderzoek, blijkt dat ruim 4% van de Flevolanders een beperking heeft (excl. Flevolanders met een psychosociale beperking). De meerderheid heeft een verstandelijke beperking. Het aantal Flevolanders met een beperking die aan de beweegnorm voldoen is verdubbeld van 25,2% in 2012 naar 52,9% in 2016.

De groep Flevolanders die al beweegt is meer gaan bewegen. Ze hebben meer beweegmomenten per week en bewegen vaker structureel bij een sportvereniging. Er is echter ook een groep Flevolanders met de wens om structureel te gaan bewegen, 46,2% van de Flevolanders met een beperking geeft dit aan. Voor hen zijn kosten, gezondheid, tijdstip en het ontbreken van een sportmaatje drempels om te gaan bewegen.

‘Vooral het kostenplaatje is een probleem, de rolstoel kost geld, de aanpassingen, dat is niet te betalen’, geeft Bianca uit Emmeloord aan.

 

De meeste beoefende sporten in Flevoland zijn fitness, voetbal, gymnastiek en zwemmen. Er wordt ook steeds meer aan atletiek gedaan. Belangrijkste redenen om te gaan sporten zijn lichaamsbeweging plezier en gezondheid. Ik doe aan karate omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik dan met andere mensen in aanraking kom. Die sociale interactie vind ik ook erg fijn, aldus Dennis uit Almere.

 

We zijn op de goede weg: het onderzoek laat een verdubbeling zien van mensen die voldoen aan de beweegnorm. Zichtbaarheid en de kosten voor sportdeelname zijn aandachtspunten waar we ons voor blijven inzetten!’ Jaap Lodders, gedeputeerde provincie Flevoland.

 

Downloads

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderzoek neemt u dan contact op met Sportservice Flevoland via de email info@sportflevo.nl of telefonisch via 0320 - 25 11 13.