Meten is Weten

Sportservice Flevoland adviseert en ondersteunt gemeenten, sportbedrijven, verenigingen en andere organisaties. Om dit goed te kunnen doen verzamelen, ordenen en delen wij kennis én doen wij onderzoek.

Zo wordt het bijvoorbeeld steeds belangrijker om een sportevenement te vertalen naar de effecten en de uitstraling die het heeft. Met onderzoek krijgt u interessante en relevante informatie boven tafel waarmee u grip op uw evenement houdt. Daarnaast geeft het ook interessante informatie voor mogelijke partners.

Feiten en cijfers

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers op het gebied van sportdeelname, de kernsporten watersport en triathlon, topsport en aangepast sporten. 

placeholder
Onderzoek 'Corona en effecten'

De maatregelen getroffen door de Nederlandse overheid betreffende het COVID-19 virus treft vele sectoren, waaronder zeker ook de sport. Evenementen zijn tot 1 september verboden, verenigingen raken in de problemen omdat bijvoorbeeld lidmaatschappen worden opgezegd en commerciële aanbieders mogen voorlopig ook niet open. Om meer inzicht te krijgen in wat de effecten van de coronamaatregelen op de sportsector in Flevoland zijn, heeft Almere Marktonderzoek Advies (AMA) namens ons een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor sportverenigingen, -aanbieders en -evementen. De resultaten van het onderzoek geven ons handvatten voor het aanbieden van betere en aangepaste ondersteuning.

Rapportage onderzoek 'Corona en effecten'
© Preventiecentrum Almere
Wat is de impact van een sportevenement?

Het wordt voor de maatschappij en gemeenten steeds belangrijker om een sportevenement te vertalen naar de effecten en de uitstraling die het heeft. Met onderzoek krijgt u interessante en relevante informatie boven tafel waarmee u grip op uw evenement houdt. Daarnaast geeft het ook interessante informatie voor mogelijke partners.

Evenementen hebben een direct en meetbaar economisch effect. Een bezoek aan een evenement levert namelijk bestedingen op zoals hotelovernachtingen, restaurantbezoeken en bestedingen in winkels. Evenementen hebben er belang bij hun economische impact te vergroten. Dit versterkt de financiële basis en draagt bij aan de continuïteit van het evenement.

Meer informatie
© Bianca Ruitenberg
Sportpeiling Flevoland

Wij zetten regelmatig sportpeilingen in voor het peilen van de opinie over diverse Flevolandse sportvraagstukken. De vragen worden voorgelegd aan specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld evenementenorganisaties, sportverenigingen en/of topsporters.

Daarnaast hebben wij het Sportpanel Flevoland. Door het stellen van vragen aan ons sportpanel maken we inzichtelijk welke invloed het provinciaal sportbeleid heeft op de sportbeleving van Flevolanders en de beeldvorming over Flevoland. Het Sportpanel is toegankelijk voor iedereen: jong en oud, sportief of niet. Hoe meer en gevarieerder de deelnemers, hoe representatiever de onderzoeken zijn. Ook uw mening geven?

Klik hier om u aan te melden!
© Wim Nijmeijer
Monitor Aangepast Sporten

Onbeperkt in Beweging is een onderzoek naar sport en bewegen voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. De 0-meting is uitgevoerd in 2012, 1-meting in 2015 en in 2018 de 2-meting. De informatie wordt gebruikt om per gemeente het sporten en bewegen voor deze doelgroep te verbeteren. Dit kan zijn door het creëren van aanbod op basis van een behoefte, het ondersteunen van de vereniging bij het verbeteren van aanbod/sportplek of het bestaande aanbod zichtbaarder te maken. 

Ga naar de onderzoeksresultaten
© Jasper van Staveren