Nieuws

TeamFlevo in Tokio

We blikken terug op de sportzomer van TeamFlevo
Nu de Olympische en Paralympische Spelen afgelopen zijn kijken we graag nog even terug op de gehele sportzomer van 2021. Het EK voetbal trapte af, met daarna de Tour de France, dat succesvol was met twee Nederlandse etappezeges. Max Verstappen racete tussendoor nog wat overwinningen en klassementspunten binnen, om vervolgens bij de Olympische en Paralympische Spelen aan te komen.

Professionele kijk op turnen
Oud turnster Céline van Gerner was gevraagd door de NOS om commentaar te geven bij de turnwedstrijden in Tokio. Ze is dan ook afgereisd midden in een bijzondere tijd door de strikte coronamaatregelen. Dit zorgde voor een Spelen met veel emoties en verhalen. Céline geeft aan: “Blijdschap, verdriet, teleurstelling, opluchting, vriendschap en verbondenheid, alles kwam voorbij. Denk bijvoorbeeld aan die twee hoogspringers uit Qatar en Italië, beide kwamen ze niet over de hoogte van 2.39m heen. Ze mochten kiezen of ze een ‘jump off’ wilden doen of dat ze het goud zouden delen. Ze kozen voor het delen van de gouden medaille en lieten een prachtig verhaal over verbondenheid en vriendschap achter.  

Of de opluchting en blijdschap van Femke Heemskerk bij het behalen van haar eerste individuele finale op een Olympische Spelen.” Naast het behalen van medailles zijn het name dit soort verhalen die Van Gerner zijn bijgebleven. Het was voor haar dit jaar een andere manier om deel uit te maken van de Olympische Spelen, maar niet minder intensief. 

Céline vertelt erover: “De lockdown toestand in het land, familie die thuis zat, het testen testen, testen en de lege tribunes, zorgden toch voor een andere olympische sfeer dan normaal. Als voormalig olympiër, wetende hoe het ook anders kan, was dat wel even wennen. Toch heb ik genoten van de sportzomer en de geschiedenis die geschreven is.”

TeamFlevo
‘Onze’ Flevolanders hebben mooie prestaties neergezet op de Spelen. Een niet te missen gouden medaille voor surfer Kiran Badloe springt er bovenuit. Surfmaatje Lilian de Geus had zelf gehoopt op een medaille en geeft aan op haar Instagram: “Ik heb een zware week achter de rug en het ging niet zoals ik had gehoopt en waar ik zo hard voor heb gewerkt. Ik maakte teveel kleine foutjes. Het podium is niet meer te behalen”. Lilian eindigde als 5e bij het surfen RS:X. Dit zijn de doelen voor een topsporter. Daar kom je voor, dan is het misgrijpen zuur.

Hetzelfde geldt voor de Almeerse roeier Niki van Sprang. Samen met zijn partner Guillaume Krommenhoek finishten zij wel als eerste bij de B-finale. Dit leverde geen medaille op, die worden verdeeld in de A-finale. 

Niki vertelt: “We lagen er goed voor, maar door een mishaal hebben we net de finale niet gehaald. Daarom nog een soort troost-race: de B-finale, waar we met recht als eerste over de finish voeren.” 

Tokio was een behoorlijke rollercoaster, waar Niki wel even van bij moet komen. “Het was erg intens, met stressvolle randzaken. Zoals natuurlijk Corona, maar ook het uitstellen van de race vanwege een tyfoon.” Nu genieten van een welverdiende break en wat er in de toekomst gaat gebeuren weet Van Sprang nog niet. “Parijs 2024 kriebelt, maar de drive om er weer voor te gaan, moet van binnenuit komen. En ik kan nu nog geen toezeggingen doen daarin. Wie weet!” 

Handbalkeepsterkeepster Yara ten Holte presteerde goed met haar team. Helaas strandden ze in de kwartfinales tegen Frankrijk. Laila Youssifou greep naast een medaille met haar roeiteam. Ze eindigden 6ebij de dubbel vier. 

Goud voor de ploeg rolstoelbasketballers
De rolstoelbasketballers hebben een knappe prestatie neergezet bij de Paralympische Spelen in Tokio. In de finale hebben ze China met 50 tegen 31 geklopt. Bo Kramer blikt terug: “Het was echt onwijs gaaf! Ik heb echt intens genoten van elke seconde dat ik daar geweest ben. De Japanse vrijwilligers hebben er echt voor gezorgd dat dit een onvergetelijke spelen geweest is.” 

De wedstrijden op weg naar de finale waren best spannend. Bo geeft aan: “Het niveau was hoog en vanwege het bewogen jaar i.v.m. corona waren veel landen onvoorspelbaar. Dit heeft gezorgd voor een hoop close games. Je traint dag in dag uit om deze wedstrijden te spelen, dus ik heb er echt enorm van genoten.” 

Na een aantal winners en één wedstrijd verloren stonden de dames toch echt in de finale. Hoe speelde Bo zelf in de finale? “Ik begon heel zenuwachtig en dus ook niet zo sterk, echter na een paar minuten ging de knop om en heb ik goed gespeeld. De dingen gedaan die ik moest doen. Het was niet mijn beste wedstrijd, maar zeker ook niet de slechtste.”

Dat de sfeer in het team op en top is, onderschrijft Bo zeker. “De teamsfeer en het vertrouwen in elkaar heeft er echt voor gezorgd dat wij uiteindelijk een gouden medaille om mochten hangen.” Nu de Spelen zijn afgelopen rijst de vraag: wat ga je nu doen? Bo gaat eerst lekker op vakantie en uitrusten. Daarna begint haar stage, want het doel is wel het behalen van een hbo diploma. 

Naast Bo Kramer vlamde Cheyenne Bouthoorn ook tijdens de Paralympische Spelen. Zij is 5e geworden op zowel de 100 als 200 sprint. Wij zijn trots op deze toppers!

#vuurvoorflevoland

 

 

TeamFlevo in Tokio