Nieuws

Spectaculair Europees Kampioenschap Challenge Almere-Amsterdam!

Twee Nederlanders op het hoogste treetje van het podium bij Challenge Almere-Amsterdam: het is al meer dan tien jaar niet gebeurd, maar uitgerekend vandaag, tijdens een door de hoge temperaturen zwaar Europees Kampioenschap, gebeurde het. Op een nu al historische dag liep Menno Koolhaas in een parcoursrecord van 7:36:36 naar de snelste tijd ooit in Almere – en daarmee de Europese titel – terwijl Els Visser net boven het parcoursrecord bleef steken, maar desalniettemin in een grandioze eindtijd van 8:36:25 finishte en zich tot Europees Kampioen kroonde.

In de aanval
Menno Koolhaas ging tijdens het zwemmen al meteen in de aanval en met een voorsprong op onder andere titelverdediger Kieran Lindars (GBR) en de Nederlanders Evert Scheltinga en Milan Brons begon Menno aan het fietsen (niet per se zijn sterkste onderdeel). Maar het grote verschil maakte hij tijdens het lopen: de eerste 21 km legde hij af in 1:17 uur waarmee hij op ramkoers lag om het parcoursrecord van Hogenhaug (7:37) te verbeteren. En dat heeft hij gedaan met een finishtijd van 7:36:36 uur!

Race van zijn leven
Titelverdediger Lindars kreeg het enorm zwaar in de laatste kilometers en werd opgejaagd door Almeerder Milan Brons, die op zijn beurt aan de race van zijn leven bezig was! Lindars heeft alles op alles gezet om Brons voor te blijven, waarbij hij zo diep ging dat hij uiteindelijk zwalkend en letterlijk op de finishstreep op de grond viel en door medici werd afgevoerd. Gelukkig liep hij een klein half uurtje na zijn finish alweer over het evenemententerrein.

Kort achter Lindars was het dus Almeerder Milan Brons die derde werd in 7:49:49 uur, waarmee een jongensdroom van Milan om onder de 8 uur te duiken uitkwam! Van harte gefeliciteerd Milan!


Vrouwen
In de vrouwenrace beleefde Els Visser een spectaculaire dag. Tijdens het zwemmen vertrok zij samen met landgenote Marlene de Boer, die uiteindelijk net de sterkste in het water bleek en daardoor met een kleine voorsprong aan het fietsonderdeel kon beginnen. Daar kort achter vertrokken Renee Kiley (AUS) en Visser, samen in de jacht op De Boer.

De twee – die elkaar kennen van diverse trainingsstages en vriendinnen zijn – werkten op die manier een vooropgezet plan uit. Door met elkaar samen te werken, uiteraard binnen de grenzen van de regels, reden ze in rap tempo naar De Boer toe en gingen ze over haar heen. Wat volgde was een fietsonderdeel waarbij Visser en Kiley elkaar constant afwisselden in de jacht op de winst van de wedstrijd, maar ongetwijfeld ook een snelle tijd.

Op koers
Toen de twee vrijwel gezamenlijk aan de marathon begonnen lagen de vrouwen dan ook op koers om het parcoursrecord van Sarissa de Vries (8:32) te verbreken. En lang bleef dat ook zo, voornamelijk omdat Visser meteen de leiding in de wedstrijd pakte en in haar eentje een bijzonder sterke marathon liet zien. In de slotfase kreeg ook Visser het natuurlijk zwaar, maar opgezweept door al het publiek en het besef dat ze Europees Kampioen zou worden, hield ze kranig stand en won ze de race uiteindelijk in 8:36:25.

Spectaculair Europees Kampioenschap Challenge Almere-Amsterdam!