Nieuws

Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!

Mede door corona trekken we er steeds vaker op uit: wandelen, fietsen, hardlopen etc. Kortom, lekker sporten en bewegen in de natuur. Maar dat geeft soms wrijving omdat niet iedereen evenveel begrip heeft voor de beleving van de ander. Daarom hebben natuurorganisaties en sportbonden in Nederland de handen ineen geslagen. 

Deze samenwerking levert een ‘Buitencode’ op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: “Ruimte voor elkaar sportief gebaar”. Hiermee worden bezoekers van natuurgebieden gevraagd om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen. Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar en met de natuur om. En zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur. Deze Buitencode is er voor iedereen.

Met de nieuwe ‘Buitencode’ willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden: “Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!”

De Buitencode bestaat uit 5 regels

  1. Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart
  2. Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
  3. Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
  4. Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
  5. Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

De campagne Buitencode is een samenwerking tussen de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat.

Ruimte voor elkaar, sportief gebaar!