Nieuws

Verenigingen in Flevoland: draag bij aan schone oevers in Flevoland

Dragen jullie als vereniging graag een steentje bij aan het oplossen van de plasticsoep? En vinden jullie schone oevers ook belangrijk? Kom dan op zaterdag 6 november 2021 (gemeente Dronten) en op zaterdag 13 november 2021 (gemeente Zeewolde) met je vereniging de oevers van de Randmeren opruimen.

Plasticsoep
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Randmeren maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de meren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het leven in zee aan.

De opruimactie langs de Randmeren is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Ons doel? Geen afval meer via rivieren en meren naar de zee. Naast de opruimacties doen we ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Hoe kun je als vereniging meedoen?
Om mee te kunnen doen, is er een groep nodig van circa 10 enthousiaste personen die op 6 november willen helpen met opruimen. Kom je met kinderen opruimen dan is er minimaal één volwassene per groepje van vijf kinderen nodig. Eén persoon treedt op als contactpersoon voor jullie vereniging.

Informatieavond op 28 oktober 2021
Op 28 oktober organiseren wij ’s avonds van 20.00 – 21.00 uur een informatiebijeenkomst voor de contactpersonen van alle verenigingen die meedoen. Deze bijeenkomst vindt online plaats via Teams. Het is belangrijk dat de contactpersoon van jullie verenging die avond beschikbaar is.

De opruimactie
De opruimactie vindt plaats op zaterdagochtend 6 november 2021 (gemeente Dronten) en op zaterdagochtend 13 november 2021 (gemeente Zeewolde) van 9.00 - 12.00 uur. We verdelen de op te ruimen oevers op in tracés. Op de informatiebijeenkomst bepalen we welke vereniging welk tracé opruimt.

Wij zorgen in samenwerking met de gemeente voor:

  • Materialen zoals handschoenen, knijpers, vuilniszakken en verzamelcontainers;
  • Beknopte instructie voor opruimacties met veiligheidsinstructies etc.;
  • een hele leuke dag!

Aanmelden
Wil jouw vereniging meedoen? Meld je dan aan voor gemeente Dronten of voor gemeente Zeewolde.  Je kan je vereniging tot en met zondag 24 oktober aanmelden. Zijn er meer verenigingen dan beschikbare tracés, dan vindt er een selectie plaats. Op maandag 25 oktober 2021 ontvang je bericht of jouw vereniging mee kan doen.

Neem voor meer informatie contact op met Inge Beukema via i.beukema@ivn.nl Team Schone Randmeren Flevoland

Verenigingen in Flevoland: draag bij aan schone oevers in Flevoland