Nieuws

Jesse Bruins jaagt zijn dromen na

Lelystad –De 15 jarige wedstrijdzwemmer Jesse Bruines heeft Cerebrale Parese maar laat zich door zijn lichamelijke beperking niet tegenhouden om zijn dromen in het wedstrijdzwemmen na te jagen. In december werd hij als parazwemmer op de 50 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag zelfs Nederlands jeugdkampioen. Totaal behaalde hij 5 medailles tijdens het Nederlands Kampioenschap wedstrijdzwemmen voor junioren en jeugd in Eindhoven. Wethouder Elly van Wageningen bezocht hem eind januari tijdens zijn training bij wedstrijdzwemvereniging Batavia Swim in zwembad de Koploper. Zij zette hem met een bos bloemen in het zonnetje voor zijn mooie prestaties én voor zijn geweldige doorzettingsvermogen. Want dat Jesse trots mag zijn op zijn prestaties, is wel duidelijk. 

Wethouder Elly van Wageningen: “Jesse is een mooi voorbeeld van wat je met sporten kan bereiken, ondanks een lichamelijke beperking. Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen is bewonderingswaardig. Ook de samenwerking tussen Batavia Swim en de KNZB hebben Jesse geholpen om verder te komen in het wedstrijdzwemmen. En dat heeft een mooi resultaat opgeleverd, namelijk 5 medailles. Daar kan hij met recht trots op zijn. “

Jesse is vanaf zijn geboorte al gewend om uitgedaagd te worden. Hij werd 2 maanden te vroeg geboren en liep toen 2 kleine hersenbloedingen op waardoor zijn fijne en grove motoriek beschadigden. Hij kreeg de diagnose Cerebrale Parese waarbij de hersenen niet in staat zijn de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze onderling op de goede manier te laten samenwerken. Jesse begon aan fysiotherapie toen hij 3 maanden oud was. Bewegen is belangrijk en zijn fysiotherapeut is ook blij dat hij in het wedstrijdzwemmen zijn passie heeft gevonden. Het zwemmen is ondersteunend voor Jesses spierontwikkeling.

Eerlijke wedstrijd
In het begin was wedstrijdzwemmen zwaar voor Jesse. Hij moest tegen kinderen zwemmen zonder beperking en zonder uitzondering van de regels. Dat heeft door zijn lichamelijke beperkingen nog flink wat diskwalificaties en laatste plekken bezorgd. De KNZB (zwembond) heeft hem daarom na een speciale keuring een classificatie voor zwemmen met een lichamelijke beperking gegeven. Door middel van classificatie worden de sporters gelijkwaardig beoordeeld zodat er een eerlijke strijd is.

Bij zwemvereniging Batavia Swim in Lelystad zwemt Jesse mee met leeftijdsgenoten en de ‘normale’ training maar krijgt waar nodig wel een aangepaste trainingsaanpak. Een keer per maand traint hij met het KNZB junioren para-talententeam in Amersfoort.

Batavia Swim is een wedstrijdzwemvereniging waar het plezier in het zwemmen voorop staat voor de zwemmers, trainers, vrijwilligers én ouders. Elke zwemmer kan met plezier, binnen zijn of haar mogelijkheden het maximaal haalbare in de sport bereiken. Resultaten zijn daarbij geen doel op zich maar een middel om het plezier mogelijk te maken. www.bataviaswim.nl
 

Foto: Fotostudio Wierd i.o.v. gemeente Lelystad