Nieuws

Flevolandse triathleten in the spotlights: Sjaco Wierda

Het triathlonseizoen is weer losgebarsten in Flevoland. In februari afgetrapt door de Flevonice Wintertriathlon, in mei gevolgd door Duin Triathlon & Duathlon, in juni door Zeewolde Endurance, juli Suydersee Triathlon, augustus Triathlon Noordoostpolder en in september afgesloten met de Challenge Almere. Gedurende het seizoen laten wij Flevolandse triathleten aan het woord. Deze keer Sjaco Wierda uit Emmeloord.

Kun je kort iets over jezelf vertellen? Wie ben je, waar woon je en hoe en wanneer ben jij met de triathlonsport in aanraking gekomen?
Ik ben Sjaco Wierda, 47 jaar, getrouwd en vader van 2 prachtmooie dochters van 13 en 16 jaar. We wonen in Emmeloord en ik ben in 2012 in aanraking gekomen met de triathlonsport nadat ik Kerst Beuckens (voorzitter Triathlon Noordoostpolder red.) ontmoet heb tijdens een atletiekwedstrijd van onze kinderen. Intussen is onze oudste ook “besmet” met het triathlon-virus. Vorig jaar stond zij aan de start van de 1/16.

Wij hebben jouw naam doorgekregen van Triathlon NOP dus gaan ervan uit dat jij daar wel eens (of meerdere keren) aan de start hebt gestaan. Wat vind je van deze triathlon?
Ik heb tot nu toe nog alle edities aan de start gestaan. De deelname aan de triathlon NOP is een prachtmooie sportieve ervaring waar je aan verslaafd raakt.

Wat maakt deze wedstrijd voor jou bijzonder?
Als eerste maakt de sfeer deze triathlon geweldig. Dat komt omdat de organisatie échte liefhebbers zijn van het “spelletje”. Verder heeft de deelname een mooie stel sportieve vrienden opgeleverd die wekelijks met elkaar zwemt. Op woensdag- en vrijdagmorgen om 7:00 uur liggen we in het zwembad en werken we een trainingsschema af. Omdat ieder de andere onderdelen op zijn eigen manier traint, kan het trainen soms best saai zijn. Dan is Whatsapp gewillig en zijn er altijd wel een paar die met elkaar gaan fietsen of lopen. Wat best gezellig onderweg is. Plezier en lol is het motto!

Zou je Triathlon NOP andere triathleten aanbevelen en waarom?
Absoluut!! De diversiteit van onderdelen maakt de prestatie nog uitdagender en avontuurlijker!

Heb je aan meerdere Flevolandse triathlons meegedaan?
Ja, meerdere keren op Urk.

Waarom besloot je daar te starten?
Door het zwemmen in het IJsselmeer, toch een thuiswedstrijd, en als voorbereiding op de triathlon Noordoostpolder.

Wat vond je van deze wedstrijd?
Ook supergaaf om aan deel te nemen. Het racen over de dijk langs het water geeft altijd een heerlijk gevoel. De eerste edities zaten vaak een aantal weken voor Emmeloord, maar de laatste jaren is deze verplaatst, waardoor het top is om flink los te gaan.

Heb je een uniek Flevolands karakter kunnen ontdekken tijdens de wedstrijd(en)? En was dat positief of negatief?
De laagdrempeligheid van de wedstrijden vindt ik wel een uniek Flevolands Karakter. Niet te veel poespas, maar gewoon een mooi evenement neerzetten voor zowel triathleet als toeschouwer.

Kom je dit jaar of in de toekomst weer terug naar Flevoland?
Zeker! Op 29 juni start ik bij de ¼ van Zeewolde, daarna doe ik nog de ¼ op Urk. En natuurlijk zal ik niet ontbreken aan de start van de eerste halve triathlon van Emmeloord!

Flevolandse triathleten in the spotlights: Sjaco Wierda