Nieuws

Alle mountainbikeroutes in Flevoland een kleur

Om mountainbiken veiliger te maken, komen er langs alle mountainbikeroutes in Flevoland bordjes waarop staat hoe moeilijk de route is. Het systeem werkt net als op de skipistes: groen is makkelijk, blauw staat voor gemiddeld, rood voor moeilijk en zwart is zeer moeilijk. Flevoland is de eerste provincie in Nederland waarbij álle mountainbikeroutes in één keer deze bordjes krijgen.

Bij de Flevopolder denk je niet meteen aan mountainbiken. Niet vreemd: de polder ligt gemiddeld een metertje of vijf onder zeeniveau en is zo plat als een dubbeltje. Schijn bedriegt. Tussen Almere en Urk ligt maar liefst 160 kilometer aan mountainbikeroutes. Van een kinderroute, tot venijnige kuitenbijters, steile afdalingen en het betere bochtenwerk: voor elke mountainbiker wat wils. Reden voor Sportservice Flevoland om het kleurensysteem in te voeren. “We werken sinds 3 jaar intensief samen met alle mountainbikeroutes van Flevoland. Dit is een mooi voorbeeld van die samenwerking. Door de krachten te bundelen hebben we alle routes in één keer kunnen laten classificeren en kunnen we mountainbikers die in Flevoland komen fietsen, altijd een parcours bieden dat bij hun niveau past.”, zegt Tom Sloetjes van Sportservice Flevoland.
Net als in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. Wielersportbond NTFU rolt sinds 2021 dit kleurensysteem landelijk uit, maar Flevoland is de eerste provincie waarbij álle mountainbikeroutes deze bordjes krijgen.

Veiliger en met meer plezier fietsen
Gedeputeerde Harold Hofstra reikte 14 oktober in Lelystad officieel de kleurcodebordjes uit aan de vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen. Zij hangen de bordjes de komende tijd op langs de mountainbikeroutes bij Almere, Dronten, Urk, Bant, Lelystad, Zeewolde, Kuinre en Kraggenburg. “Je vindt de nieuwe bordjes straks onder de bestaande bordjes met het internationale mountainbiketeken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Volg je goed de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je als beginner onverwacht op een technisch zware route komt en als ervaren mountainbiker kun je juist de moeilijkere stukken van de Flevolandse routes opzoeken”, legt Troy Corsen van wielersportbond NTFU uit. “Dat komt het plezier en de veiligheid van de sport dan weer ten goede.”

Samenwerking
Dat alle mountainbikeroutes de kleurcode krijgen, komt door een samenwerking tussen alle Flevolandse mountainbikeroutes en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en wielersportbond NTFU. Daarnaast ondersteunen Giant en Shimano de vrijwilligers van de Flevolandse mountainbikeroutes bij het aanleggen en onderhouden van alle routes.

Alle mountainbikeroutes in Flevoland een kleur