Olympisch kampioen windsurfen - Kiran Badloe

Olympisch kampioen windsurfen - Kiran Badloe

“Als je eenmaal aan watersporten begint, dan ben je voor je leven lang verkocht”

Op de Olympische Spelen van Tokyo 2021 pakte Kiran Badloe als eerste geboren Flevolander goud op het olympische onderdeel RS-X. Badloe is ook direct de laatste olympisch kampioen op dat onderdeel, want in Parijs 2024 zal foiling de plaats innemen van het aloude ‘plankzeilen’. Badloe wil ook in die sport weer de allerbeste ter wereld worden.

Watersport is Badloe met de paplepel ingegoten

Het verhaal van het uitzonderlijke windsurftalent uit Lelystad begint op het tropisch eiland Bonaire, op de Nederlandse Antillen. De zesjarige Kiran is niet uit het water te slaan en al snel ontdekt het leergierige jongetje de surfplank. Inmiddels is dit attribuut een verlengstuk geworden van zijn lichaam en zijn leven: “Van mijn zesde tot mijn tiende heb ik met mijn ouders op Bonaire gewoond. Daar heb ik leren windsurfen, onder ideale omstandigheden: elke dag wind, kristalblauw water tot je heupen. Toen ik naar Nederland ben verhuisd ben ik daar in Almere en Lelystad mee verder gegaan.” 

Stap van toptalent naar wereldtop 

Was het eerst vooral lekker voor de lol surfen, de laatste jaren is het vooral keihard werken geweest om aan de wereldtop te komen en te blijven. “In dat traject is talentcoach Robbert-Jan van Velzen heel belangrijk geweest. Robbert-Jan heeft het jeugd-windsurfen echt weer op de kaart gezet. Ik was toen net twaalf en heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zijn manier van coachen is om het je zelf te laten uitvinden om uiteindelijk een goede surfer te worden. Dankzij mijn huidige coach Aaron McIntosh heb ik de stap kunnen zetten van toptalent naar wereldtop. Samen met de steun van mijn familie, vrienden en mensen in mijn omgeving, is dat heel belangrijk geweest.” 

Watersportprovincie Flevoland 

Ook de verhuizing naar Flevoland is uiteindelijk belangrijk geweest voor zijn manier van surfen en het huidige succes, zo analyseert Badloe achteraf: “Dat was superbelangrijk. De situatie in Bonaire was ideaal en dat is in Nederland lang niet overal zo. Gelukkig is dat in watersportprovincie Flevoland wel het geval, waardoor ik ook hier direct na school en ‘s avonds gewoon lekker kon gaan windsurfen. De windsurfvereniging Almere Centraal heeft daarin ook een belangrijke rol gespeeld. Die club zorgde voor opslag van materiaal, kleedkamers en douches. Surfen kan je overal, maar het is zoveel makkelijker als er een vereniging achter je staat en dat gegeven heeft mij heel veel geholpen. Die vrijwilligers in Almere hebben zeker bijgedragen aan de opbouw van mijn carrière.” 

RTC Almere 

“Iedereen die niet in Scheveningen kan trainen, kan in Almere terecht. Dat vind ik echt supergaaf om te zien. Nadat ik daar getraind heb, zijn er mensen die hebben ingezien dat er meerdere mensen behoefte hadden aan een dergelijke locatie midden in Nederland. Die mensen hebben erin geïnvesteerd en dat ik daar wellicht een steentje aan heb bijgedragen is natuurlijk supermooi.”

Foiling en kledinglijn

Badloe is ondertussen druk bezig met een nieuwe uitdaging: Foiling. Deze nieuwe manier van surfen is in Parijs 2024 een olympisch onderdeel en vervangt de RS-X klasse waarin Badloe de afgelopen jaren furore maakte. Badloe traint keihard om ook op dat onderdeel straks de olympische titel te kunnen pakken. Ook vergeet hij niet waar hij vandaan komt: de kleine Kiran die geïnspireerd en gemotiveerd werd dankzij zijn omgeving, familie en de mogelijkheden die hij voorgeschoteld kreeg. Mede daarom startte hij in 2020 een kledinglijn voor kinderen. “Het kledingmerk Vingino heeft mij geholpen een kledinglijn op te zetten waarbij kinderen in de surfsport in gerelateerde kleding kunnen rondlopen. Als we kinderen hiermee kunnen stimuleren om lekker buiten bezig te zijn en te spelen met de elementen van de natuur (wind en water), dan zou dat geweldig zijn. Ik zou kinderen in Flevoland dan ook willen meegeven om het gewoon eens een keer te proberen. Je bent altijd buiten en op het water. Dat is supermooi en als je eenmaal aan watersport geroken hebt, dan ben je voor je leven lang verkocht.”

 

Dit artikel is onderdeel van een reeks: terugblik van de Flevolandse sport door de jaren heen van 1989 - 2021
Ga voor alle artikelen naar www.sportflevo.nl/flevolandsesport

In Flevoland is veel mogelijk: voor velen de perfecte plek om te wonen, leven en recreëren. Sporttalent krijgt in Flevoland de ruimte en kans om zich optimaal te ontwikkelen. En hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is het op een aantal vlakken ook een vooruitstrevende, vernieuwende en succesvolle provincie die, zeker op het gebied van sport, al veel heeft bereikt. Al ruim 30 jaar werkt Sportservice Flevoland in opdracht van de provincie Flevoland aan de ontwikkeling van sport en bewegen. Aan de hand van achtergrondverhalen van topsporters, bestuurders, coaches en mensen uit het bedrijfsleven die allemaal werken (of gewerkt hebben) aan de sportinfrastructuur in Flevoland, geven wij een kijkje in de geschiedenis van de sport. Wat waren de plannen en ambities, hoe hebben die uitgepakt en hoe gaan we verder richting de toekomst. Elke week delen we een nieuw verhaal en uiteindelijk bundelen we verhalen in een mooie uitgave. 

 



 ©Watersportverbond

 ©Vingino