Kernsport Hardlopen

Flevoland heeft een uniek landschap. Open vlaktes, tulpenvelden, prachtige bossen en weidse natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Er is geen mooiere manier om dit landschap (hard)lopend te verkennen. Dat is ook het doel van het kernsportbeleid van de provincie Flevoland: meer Flevolanders in beweging brengen en meer mensen naar Flevoland trekken om ze te laten ervaren hoe mooi onze provincie is. In de sportnota van de provincie Flevoland heeft de provincie naast de bestaande kernsporten watersport en triathlon, ook vastgesteld dat hardlopen en sportief fietsen (mountainbiken en racefietsen) als kernsporten zijn toegevoegd. 

Sportservice Flevoland levert daarom een bijdrage aan de doorontwikkeling van het hardlopen in de provincie. Dit doet zij door regionale samenwerking tussen loopgroepen, atletiekverenigingen, vertegenwoordigers vanuit de ongebonden sporters, de Atletiekunie en evenementenorganisaties te stimuleren en te faciliteren.

Atletiekverenigingen

Hardlopen kan natuurlijk alleen, maar dat is niet altijd even makkelijk en leuk. Onder andere de inspiratie, expertise en de gezelligheid van een groep maken het hardlopen een stuk leuker, waardoor je het waarschijnlijk langer vol kan houden.

Wil je graag samen hardlopen, of ben je bijvoorbeeld opzoek naar een geschikte hardlooptrainer? Sluit je dan aan bij een hardloopvereniging en ervaar hoe leuk het is om samen met anderen hard te lopen. Klik op de button voor een overzicht van de atletiekverenigingen.

Flevolandse Atletiekverenigingen
Hardloop blessures

Hardlopen is erg populair, maar veroorzaakt ook veel blessures. In 2017 werd bijna één op de zes sportblessures opgelopen tijdens het hardlopen. De top drie hardloopblessures bestaan uit:

  1. Spier- of peesletsel aan het been
  2. Verstuiking, verdraaiing of bandletsel aan de knie
  3. Spier- of peesletsel van de knie

Het belangrijk om de afstand geleidelijk aan op te bouwen en aandacht te besteden aan bijvoorbeeld een trainingsschema en/of oefeningen. Wil je beginnen met hardlopen, maar heb je nog geen idee hoe? Doe dan de gratis loopscan van hardlopen.nl en ontvang gratis advies op maat of neem contact op met één van de atletiekverenigingen en loopgroepen in Flevoland.

Doe hier de loopscan
© Mountainbike & More
Hardloop- en wandelroutes

Flevoland is bij uitstek een provincie die geschikt is om in de buitenlucht te sporten en bewegen. De mooie natuur, waaronder de uitgestrekte velden, de mooie waterpartijen en de dik begroeide bossen, zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich op zijn of haar manier kan bewegen.

Er zijn een heel aantal mooie wandelpaden die ook uitermate geschikt zijn als hardlooproute of om mee te starten als aanloop naar het hardlopen toe. Klik op de button voor een overzicht van de Flevolandse wandelroutes. Klik hier om een aantal Flevolandse hardlooproutes te zien en/of je eigen hardlooproute te maken.

Flevolandse routes
placeholder