Kayleigh Heerikhuisen Nederlands eerste wereldkampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking.

sportflevo.nl - Kayleigh Heerikhuisen Wereldkampioen (002).jpg

Team Aangepast Judo Nederland heeft op zondag 22 oktober een uitzonderlijk goede prestatie geleverd door zeven medailles te winnen op het IJF Wereldkampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking, welke in Keulen werd georganiseerd. Kayleigh Heerikhuisen uit Dronten en Andy Schoutens uit Roermond werden beiden wereldkampioen in hun klasse. Jasper Holtackers en Ifeanyi Oguejiofor werden vicewereldkampioen en brons werd behaald door Shurensley Verberne, Jurgen van der Heijden en Etiënne Wolters.

Het evenement ging van start op donderdag 19 oktober met de accreditatie en weging van de judoka’s. Op vrijdag vond de divisioning plaats waarbij een team judoleraren onder leiding van Ben Spijkers bekeek of de judoka’s in een poule qua niveau bij elkaar pasten. Na de officiële loting, werden de definitieve poules bekendgemaakt. Op zaterdag vonden de wedstrijden in niveau 2 plaats en op zondag was het de beurt aan de Nederlanders, allen strijdend op het hoogste niveau.

Kayleigh Heerikhuisen (Shoganai Judo Dronten) kwam uit in de klasse L1 -70 kg en mocht het spits afbijten. Heerikhuisen won haar twee partijen met maximale score en werd Nederlands eerste wereldkampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking.

“Dit team heeft buitengewoon goed gepresteerd. Voorafgaand aan dit fantastische eindtoernooi hadden we rekening gehouden met drie tot vier medailles. Dat alle judoka’s met eremetaal naar huis zijn gegaan, had ik vooraf niet durven dromen.” aldus coach Bart Heerikhuisen.

De eerste editie van het Wereldkampioenschap judo voor mensen met een verstandelijke beperking werd georganiseerd door VG-Project e.V. en de DJB (Deutscher Judo Bund), onder auspiciën van de IJF (International Judo Federation) en de INAS-FID (International Association of Sport for Para Athletes with an intellectual disability). De reacties van de vertegenwoordigers van de DJB, EJU en IJF waren zonder uitzondering zeer positief waardoor de tweede editie van dit wereldkampioenschap over twee jaar zeker doorgaan zal vinden.