Voormalig topzwemster - Jolijn van Valkengoed

Voormalig topzwemster - Jolijn van Valkengoed

“Mensen motiveren en inspireren om te gaan sporten en bewegen” 

Thijs en Jolijn van Valkengoed, broer en zus uit Lelystad, waren tussen 1996 en 2010 – Jolijn stopte in 2009 en Thijs in 2010 -  twee absolute Nederlandse zwemtoppers. Ieder met hun eigen kwaliteiten, favoriete slag en afstand. Met Jolijn van Valkengoed kijken we terug op de periode waarin de Van Valkengoed familie onlosmakelijk verbonden was met keihard door een zwembad zwemmen. 

Jolijn van Valkengoed is geboren op 26 augustus 1981 en deed de HAVO aan De Rietlanden in Lelystad. Daarna ging ze naar de Johan Cruyff University om commerciële economie te studeren en vervolgde haar schoolcarrière aan de Universiteit van Amsterdam waar ze communicatiewetenschappen. In de tussentijd verbreekt ze het ene na het andere persoonlijke record tijdens zwemwedstrijden. 

Haar prestaties zorgen ervoor dat ook broer Thijs van Valkengoed de sprong in het diepe waagt. Beiden wisten zich op te werken naar de nationale top, plaatsten zich meermaals voor de nationale kampioenschappen en lieten zich ook internationaal gelden met snelle tijden en hoge klasseringen. 

In het water gegooid

Momenteel werk Jolijn van Valkengoed bij Sportbedrijf Lelystad en ziet ze hoe andere talentjes het beste uit hun sportcarrière proberen te halen. Meer dan eens doet dat haar terugdenken aan de tijd waarin ze zelf topsport bedreef. “Ik ben ooit begonnen met ‘leren’ zwemmen, omdat wij in Lelystad vlak bij het water in de buurt woonden. Mijn moeder dacht dat wanneer ik uit de tuin zou lopen het water erg interessant zou zijn. Lelystad kent natuurlijk heel veel water, dus dat was erg belangrijk. De zwemlessen waren wel wat anders. Ruim 38 jaar geleden, werd ik zo het water ingegooid en moest ik er maar voor zorgen dat ik aan de kant kwam. Daarna heeft het een half jaar geduurd voordat ik weer wilde zwemmen. Uiteindelijk had ik voor dat ik vijf was mijn A en B zwemdiploma’s en rond mijn zevende ben ik op wedstrijdzwemmen gegaan. Rond mijn vijftiende ging ik meer dan twaalf uur in de week trainen.” 

Ondersteuning

Het duurde niet lang alvorens er ook vanuit de gemeente Lelystad ondersteuning werd geboden om de zwemprestaties te bevorderen: “De laatste twee jaren kregen mijn broer en ik de sleutel van het zwembad om te komen trainen. Ook ontvingen we financiële bijdragen. Ik werkte bij de AH, zodat ik mijn treinkaartje naar Amsterdam kon betalen of de reiskosten met de auto naar wedstrijden. Pas de laatste twee jaar had ik een status van NOC*NSF. Dat gemeentelijke en provinciale steun was tot die tijd dus cruciaal voor het behalen van onze topsportdoelen.” 

Winnen en verliezen

Ook mentaal was het zwaar om telkens vanuit Lelystad naar wedstrijd- en trainingslocaties te reizen. Jolijn van Valkengoed begon ooit bij Z.V. Lely, ging naar zwemmen bij de Zuiderzeezwemmers en vertrok toen naar clubs als DWK in Barneveld, De Dolfijn in Amsterdam en WVZ in Zoetermeer. Naast haar zwemcarrière heeft ze vier jaar lang zwemtrainingen verzorgd bij het RTC Triathlon in Almere en tegenwoordig is ze werkzaam als coördinator Communicatie & Marketing bij Sportbedrijf Lelystad, Mensen stimuleren via allerlei marketing- en communicatiecampagnes om in beweging te komen bij de sportclubs en sportvoorzieningen in Lelystad. “Vanuit mijn huidige functie kijk ik naar de breedte van de sport. Ik heb leren winnen en verliezen, heel veel getraind met bloed, zweet en tranen. Hoge pieken en diepe dalen gekend, met natuurlijk de Olympische Spelen als hoogtepunt, maar ook wereldkampioen en een derde plek op het EK zijn natuurlijk geweldig. Sport is echt meer!”

“Sport en bewegen is voor iedereen onmisbaar” 

“Voor een aantal (zwem)talenten zijn de Olympische Spelen weggelegd, maar er is zoveel meer dan dat. Het fijne stofje dat vrijkomt zodat je je gelukkiger voelt, je leert mensen kennen en natuurlijk jezelf. Ook helpt het je voor een gezonde leefstijl en heb je er op latere leeftijd profijt van. Soms hoef je niet te winnen met goud, maar win je ook vrienden. Sport en bewegen zijn echt onmisbaar en ik gun het alle inwoners van Flevoland om dit te kunnen doen. Het hoeft niet veertig uur per week, maar probeer een paar keer per week te sporten en maak op die manier van elke dag een leuke dag!“

‘Gewoon’ Jolijn

Jolijn van Valkengoed spreekt uit eigen ervaring. Dankzij trainers Mark Faber (tegenwoordig bondscoach bij de Nederlandse zwembond), Harry Gosselink, Hans Elzerman, Coby Walraven en Ineke Krabben wist ze niet alleen het maximale uit zichzelf te halen, maar ook het plezier te behouden dat nodig is om als sporter uit te kunnen blinken. “Het was echt een geweldige tijd! Natuurlijk was het pittig, maar dat heeft iedereen. Als ik mocht kiezen, zou ik het nog steeds zo doen, zoals ik gedaan heb. Na het stoppen ben je wel even op zoek naar wie je nu eigenlijk bent. Jolijn de zwemster was niet meer, maar wordt ‘gewoon’ Jolijn. Is zij ook leuk? En wat kan zij dan? Ik ben daarom ook echt dankbaar voor de mogelijkheid die ik destijds kreeg om bij het Sportbedrijf te gaan werken. Het blijft ook echt mooi dat je nog steeds mensen kan motiveren en inspireren om te gaan sporten en bewegen.” 

Ambassadeurs van de sport

Een rijke sportcarrière, samen met broer Thijs, en een mooie loopbaan bij Sportbedrijf Lelystad. De sport heeft Jolijn van Valkengoed veel gebracht. Iets waar ze tot op de dag van vandaag trots op is. “Op dit moment zijn er helaas nog geen vergelijkbare talenten in Lelystad. Maar wat niet is, kan nog komen. Het is vaak een combinatie met van alles; talent, ouders die enorm helpen en een school die meehelpt de scholieren zichzelf in hun sport te laten ontplooien. Daarnaast hoop ik dat vanuit bestuurlijk Flevoland meer aandacht komt voor de ‘ambassadeurs van de sport’.  Sporters die hier geboren en getogen zijn. Zij hebben tijdens hun sportcarrière altijd vol trots verteld dat ze uit Lelystad (of Flevoland) kwamen en daar nog steeds wonen. Thijs en ik waren niet alleen ambassadeurs voor het zwemmen, maar ook voor de stad of provincie. Het gaat om de hele sport- en beweegketen: van jong tot oud. Iedereen kan plezier beleven aan sport en bewegen.”