In gesprek met Richard Belderok over DUIN Triathlon & Duathlon Almere

Wat maakt jullie triathlonevenement uniek?

DUIN Triathlon & Duathlon is uniek om uiteenlopende redenen. Natuurlijk is het al bijzonder dat onze deelnemers dwars door DUIN, de jongste wijk van Almere, racen. Zwemmen in het IJmeer, fietsen over de dijken en vervolgens hardlopend door de wijk en langs het Almeerderstrand. Daarnaast staat het weekend in het teken van diverse disciplines en afstanden. Zo organiseren we onder andere het EK Olympische Afstand Triathlon voor politieagenten, het NK & BK Duathlon, een reguliere OD Triathlon en de Eredivisie Triple Mix. Zowel de zaterdag (26 mei) als zondag (27 mei) staan dus in het teken van constant spektakel. 

Wat is de grootste uitdaging om organisatorisch voor elkaar te krijgen?

Dit jaar valt DUIN Triathlon & Duathlon samen met de Libelle Zomerweek. Op zich geen enkel probleem, maar met het oog op beschikbare parkeergelegenheid is dat wel een uitdaging. De afgelopen weken zijn we dus druk in de weer geweest om een geschikte oplossing te vinden en dat is inmiddels gelukt.  

Waar willen jullie met het evenement naar toe/wat is jullie ambitie?

DUIN Triathlon & Duathlon is al een redelijk groot evenement, staat prominent op de triathlon- en duathlonkalender en is bekend bij veel triatleten. Over het hele weekend gezien staan er rond de duizend deelnemers aan de start en de groei in dat aantal deelnemers is ieder jaar nog steeds te zien. Die lijn willen we graag doortrekken.  

Waarom denk jij dat de triathlonsport en jullie evenement zo hard groeit?

We zien al jaren de trend dat de triathlonsport aan het groeien is. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Ten eerste zijn veel hardlopers op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ze willen meer/extremer dan 'die halve of hele marathon'. Grenzen worden verlegd. De overstap naar triathlon is dan snel gemaakt. In het verlengde daarvan is het voor deze doelgroep prettig dat triathlon steeds toegankelijker is geworden. Naast de klassieke afstand (3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.2km hardlopen) worden de kortere afstanden steeds populairder. DUIN Triathlon & Duathlon is hier een mooi voorbeeld van. Onze evenementen springen dus in op deze ontwikkeling. Daarnaast denk ik dat wij onze organisatie dermate hebben ingericht dat we altijd oog voor de sporter hebben. We luisteren naar hun kritiek en hun tips. Ieder jaar proberen we onze evenementen aan de hand van die feedback te verbeteren en te professionaliseren. 

Waarom past het evenement bij Flevoland?

Flevoland ademt sport. Deze provincie nodigt uit om zwemmend, fietsend en hardlopend verkend te worden. De prachtige natuur en de uitgestrekte wegen zijn perfect om een triathlon te organiseren. Al dit soort omstandigheden komt dan ook uitstekend samen in DUIN Triathlon & Duathlon. 

Beoefen jij zelf de sport en wat is je mooiste herinnering als (tri)atleet?

Ja, zelf staat mijn eerste finish tijdens de hele triathlon van Almere nog in gedachte. Om in je eigen provincie een hele triathlon te kunnen doen blijft een unieke ervaring. Met veel supporters langs de kant je debuut maken is geweldig. De sfeer die er rond de finish in Almere is, voor de eerste en voor de laatste deelnemer, vind je bijna nergens anders in de wereld. 

Welk Flevolands evenement uit een andere tak van sport vind jij het mooist en waarom?

De Fish-Patato Run tussen Urk en Emmeloord, goede organisatie die mooi de unieke kenmerken van de Noordoostpolder aan de deelnemers laat zien. Helaas kunnen we deze eigenlijk nooit bezoeken omdat dit in hetzelfde weekend als de Challenge Almere-Amsterdam is, en dat is naast DUIN toch wel ons andere hoogtepunt in het jaar. 

Wat zou iedereen over de triathlonsport in Flevoland moeten weten?

Snel denken mensen dat een triathlon erg zwaar is, maar er zijn allerlei afstanden en het is voor iedereen mogelijk om mee te doen. In bijna elk dorp in Flevoland is dit jaar wel een triathlon, dus doe ook mee en raak ook verslingerd aan deze mooie sport.