Van Someren wereldkampioen windsurfen

 

Het WK werd gevaren over vijf wedstrijddagen. Van Someren kende nogal wat tegenslag aan het begin van het toernooi. Zo werd hij op de eerste dag betrokken in een protest met een franse deelnemer. Ofschoon hij het protest won, kon hij door de beraadslagingen van de jury niet meer tijdig de startlijn halen voor de volgende race. De regerende wereldkampioen stond dan ook na de eerste dag op een voor hem enigszins teleurstellende plaats 3. Op dag twee en drie van het WK liet de wind het afweten en waren er geen mogelijkheden om in te lopen op de concurrentie.

Op de derde dag ging van Someren echter ijzersterk van start. In de dagfinale sloeg de pech echter opnieuw toe. Er bleef een in het water drijvende rietstengel van ruim twee meer aan de vin van zijn board hangen, waardoor enkele plaatsen verloren gingen. Gelukkig kon hij zich in de twee resterende wedstrijddagen met voldoende wind opwerken naar de tweede plaats. Maar zijn doelstelling was om zijn titel te verdedigen en opnieuw wereldkampioen te worden. Jim van Someren: “Ik voelde me steeds sterker worden naarmate het toernooi vorderde. Ik wist dat het erin zat, maar door alle pech eerder in het toernooi, moest ik wel op de laatste wedstrijddag mijn rivaal Nicolo Renna uit Italy tenminste tweemaal verslaan in een rechtstreeks duel.  Ik besloot alle risico te nemen. Een groot zeil, een groot board en een hele scherpe start. En vol het gas erop! Het was alles of niets. ” De strategie pakte goed uit. Met ruime afstand wist van Someren de laatste race in zijn voordeel te beslechten en de zijn derde wereldtitel op rij was een feit.

Naast de discipline slalom vaart van Someren ook in de jeugd-olympische Bic Techno klasse. Hij is lid van windsurfvereniging Almere Centraal, lid van het Almeerse RTC Windsurfen (regionaal trainingscentrum) en heeft een belofte status van het NOC*NSF.