SC Move Almere: sportclub voor mensen met een meervoudige beperking

sportflevo.nl - SCMove_IMG_3673.jpg

In Almere kan iedereen sporten. Nou ja, bijna iedereen. Want voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is er geen passend sportaanbod. Maar dat gaat veranderen. Met behulp van een Sportimpuls draait inmiddels een pilot met vijf deelnemers. "Uiteindelijk willen we na twee jaar voldoende groepen hebben om een echte vereniging op te richten: SC Move", zegt één van de initiatiefnemers en projectleider Michael Buth.

De naam SC Move is niet voor niets gekozen. Move staat natuurlijk voor bewegen. "Maar ook voor Motorische Ontwikkeling voor EMB (Ernstig meervoudige beperking, red.)", zegt Buth. Hij werkt bij De Schoor, een welzijnsorganisatie in Almere. "Sport en bewegen is goed voor iedereen. Het is gezond, je leert omgaan met winst en verlies, je ontmoet andere mensen en je leert over fair play. Maar tot nu toe was er nauwelijks aanbod voor deze doelgroep. Alleen zwemmen en paardrijden, maar dat is individueel en bovendien erg duur."

Eigen sportclub
De Schoor heeft al langer contact met zorginstellingen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs. "We merkten dat er behoefte is aan een zinvolle vrijetijdsbesteding voor deze kinderen en ook volwassenen. We hebben op een half uur rijden vanuit Almere gezocht, maar we konden nergens aanbod vinden. Als er geen aanbod is, waarom creëren we het dan niet zelf? We besloten ons in te schrijven voor de Sportimpuls. Met de projectgroep, onze interventie-eigenaar NOC*NSF en de samenwerkingspartners zijn wij aan de slag gegaan met een gedegen onderbouwing en concreet uitwerken van onze ideeën voor een eigen sportclub voor deze doelgroep. We waren enorm trots op de toekenning afgelopen juli", zegt Buth.

Lees hier het hele artikel van Sport & Strategie