Zeewolde Endurance: een uniek, driedaags sportevenement

sportflevo.nl - ZE 2017 Bas Pieterse.jpg

Op vrijdag vindt de Triathlon4all plaats. Dit is een triathlon voor scholieren, senioren en voor mensen met een beperking. Zaterdag staan de 1/16, 1/8 en OD triathlons in vele startseries op het programma. Zondag wordt afgesloten met atletiek: 1 en 2,5 km voor de jeugd, 5 en 10 km en het hoofdnummer de 10 Engels mijlen. In gesprek met Bas Pieterse, voorzitter van de Zeewolde Endurance:

Wat maakt jullie triathlon evenement uniek?

De Zeewolde Endurance is uniek door haar zwem-, fiets- en loopparcours. Het zwemmen start in de haven achter het gemeentehuis, gaat rond het Noordereiland en door een gracht. Door deze locatie kunnen de toeschouwers de hele tijd meelopen met de zwemmers en ze aanmoedigen. Het fietsparcours is super snel en volledig verkeersvrij. Dit garandeert een veilig en eerlijk wedstrijdverloop. Bij het lopen kunnen de deelnemers hun concurrenten goed in de gaten houden op het parcours van 2,5 km. Deze route is een bijna heen en weer van 1,25 km. Ook hier kunnen de toeschouwers hun favorieten meerdere keren aanmoedigen. Kortom, er is alles aan gedaan om er een groot sportfeest van te maken.

Wat is de grootste uitdaging om organisatorisch alles voor elkaar te krijgen?

Ieder jaar is het weer een grote uitdaging om alle posten in te vullen met vrijwilligers. Dit soort grote evenementen kunnen niet georganiseerd worden zonder de hulp van heel veel mensen. De Zeewolde Endurance is voor, van en wordt gedaan door Zeewoldenaren.

Waar willen jullie met het evenement naar toe/wat is jullie ambitie?

Ons evenement willen we laten groeien naar een terugkerend evenement met landelijke bekendheid bij triatleten en hardlopers. Het laatste weekend van juni moet dan de ‘Zeewolder Endurance uitdaging’ in ieders agenda zijn.

Waarom denk jij dat de triathlonsport en jullie evenement zo hard groeit?

Triatlon is een veelzijdige sport. Vroeger kwamen triatleten vaak van één van de drie onderdelen over naar de triathlon omdat ze net niet goed genoeg waren. Tegenwoordig moet je goed zijn op alle drie de onderdelen om een topper te zijn. De sport wordt dus volwassen. De uitdaging om op één dag drie sporten te kunnen doen, is een kick voor vele sporters. Veel mensen vinden de veelzijdigheid van de triathlonsport fantastisch. Mijn overstap kwam van het te vaak geblesseerd zijn door het te veel intensief hardlopen. Er zijn dus meerdere redenen waarom de triathlonsport zo hard groeit.

Waarom past het evenement bij Flevoland?

De Zeewolde Endurance past goed bij Zeewolde omdat wij hier schoon zwemwater, ruime wegen en een fantastisch loopparcours kunnen bieden.

Beoefen jij zelf de sport? En wat is je mooiste herinnering als (tri)atleet?

Ja, ik heb vele triathlons gedaan. Mijn mooiste herinnering is mijn eerste finish op de hele in Almere in toen nog Almere haven.

Welk Flevolands evenement uit een andere tak van sport vind jij het mooist en waarom?

De wintertriathlon. Toch echt anders dan de ‘gewone’ triathlon. Een heel compact evenement dat in zijn geheel op het terrein van Flevonice in Biddinghuizen georganiseerd wordt. Lopen fietsen en schaatsen is toch echt een Nederlandse en Flevolandse combinatie.

Wat zou iedereen over de triathlonsport in Flevoland moeten weten?

Wij ademen triathlon. Wij hebben de traditie van de oudste triatlon van Europa. Wij hebben de expertise. En we hebben vele, grote triatlonhelden voortgebracht.