Goud en zilver voor de Flevolandse surfers op het WK in Aarhus

Het afgelopen sportweekend stond grotendeels in het teken van de successen van de Flevolandse windsurfers. Lilian de Geus uit Almere pakte voor het eerst in haar carrière goud tijdens het Wereldkampioenschap in het Deense Aarhus, terwijl Kiran Badloe uit Lelystad zilver pakte. Beiden zijn opgeleid bij Windsurfvereniging Almere Centraal, het huidige Regionaal Training Centrum (RTC) Windsurfen in Almere.

Windsurfster Lilian de Geus was afgelopen vrijdag al zeker van het goud, maar is nu officieel wereldkampioen windsurfen in de RS:X-klasse. De Geus werd tijdens de afsluitende medalrace vierde. Het enige wat de Almeerse in de laatste race hoefde te doen was over de finish komen. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 greep Lilian net naast de medailles met een vierde plaats, maar de titel wereldkampioen belooft veel voor de Olympische Spelen in Tokio 2020.

Windsurfer Kiran Badloe is als tweede geëindigd op het wereldkampioenschap RS:X-klasse in Aarhus. Hij stelde een zilveren medaille veilig met een vijfde plaats in de afsluitende medalrace. Het is voor de Lelystedeling de beste prestatie tijdens een WK. 

De 23 jarig Badloe traint samen met Dorian van Rijsselberghe en de 23-jarige Badloe, maar Dorian is zijn concurrent voor het enige startbewijs dat Nederland op dit onderdeel heeft voor de Olympische Spelen over twee jaar in Tokio. Het watersportverbond gaf Rijsselberghe en Badloe toestemming om hun eigen olympische selectieprocedure op te stellen. Degene die op de drie WK's tot aan de Spelen het beste presteert, mag naar Tokio.

Bron: Omroep Flevoland | Nu Sport