Oud-wethouder Dronten - Hans Engelvaart

Oud-wethouder Dronten - Hans Engelvaart

“Mooi om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het Flevolands sportlandschap”


In Dronten heeft Hans Engelvaart de afgelopen decennia zijn sporen meer dan verdiend als bestuurder bij AsvDronten, wethouder en fractievoorzitter namens het CDA en als aanjager van sportieve evenementen als het NCK Dronten. Buiten de provincie drukte hij zijn stempel op de nieuwe voetbalcompetitie-indeling tijdens zijn werkzaamheden voor de KNVB.

Wanneer we 30 jaar teruggaan zitten we wat sportcultuur in de gemeente Dronten betreft nog in het tijdperk van de omni-verenigingen. In de beginjaren van de polder opgericht om samen sterk te zijn. Een formule waarin veel bestuurlijke zaken gezamenlijk werden opgepakt waardoor ook kleinere sporten direct vanaf de oprichting van de polder het levenslicht konden zien.

Drang naar zelfstandigheid
Toen de individuele sportclubs groter werden, werd ook de drang naar zelfstandigheid groter. Met name bij de voetbalclubs. Engelvaart was daar indertijd nauw bij betrokken: “Bij AsvDronten werd definitief afscheid genomen van de omni-structuur toen de voetbalclub een nieuwe tribune aan het bouwen was omdat het daar zo goed mee ging. Tegelijkertijd werd beslag gelegd op alle gelden in de club omdat de judoclub in zwaar weer zat.”

De ontmanteling van de omni-structuur zorgde ook voor nieuwe samenwerkingskansen. Onder meer met BAS Biddinghuizen en Swift’64. Dit resulteerde in een unieke samenwerking genaamd Combi Dronten. Engelvaart zorgde er eigenhandig voor dat profclub Vitesse naar Dronten kwam om de samenwerking te vieren: “Na dit duel haakte BAS af en gingen Swift’64 en AsvDronten verder”, zo vertelt Engelvaart.

AsvDronten – Ajax
“We gingen samen door en kregen het zowaar voor elkaar om in 1994 Ajax naar Dronten te halen. Een absoluut hoogtepunt, met 6000 toeschouwers een uitverkocht huis.” Essam Ziyech, de oudere broer van Hakim Ziyech scoorde nog met een prachtige lob over Ajax-doelman Edwin van der Sar die toen eerste doelman van Ajax en het Nederlands elftal was. De goal werd afgekeurd wegens buitenspel waardoor er een 0-13 overwinning in de boeken staat.

Na deze legendarische wedstrijd trad AsvDronten zelf nog wel aan tegen profclubs als PSV en Feyenoord, maar niet meer als Combi Dronten. “Zo ging het in feite ook met het Omroep Flevoland toernooi. Een toernooi voor alle Flevolandse clubs. Een goed initiatief dat na jaren een zachte dood stierf, omdat steeds meer clubs afhaakten. Kennelijk is samenwerken toch niet zo gemakkelijk, vooral als initiatiefnemers afhaken en er geen opvolgers zijn”, aldus Engelvaart.

Sport en Bestuur
Tijdens al deze ontwikkelingen bij ‘zijn club’ AsvDronten gebeurde er ook veel op bestuurlijk en politiek niveau. Engelvaart was ook daar als politicus en sportliefhebber nauw bij betrokken. “De relatie tussen de sport en de politiek is in Flevoland altijd een lastige geweest”, stelt hij nu achteraf vast.

“Er zijn vaak gezamenlijke initiatieven geweest om de bestuurskracht te bundelen. Ik herinner me nog overleggen met sportbestuurders en de gedeputeerden waar ook altijd Sportservice Flevoland bij aansloot. Deze gesprekken strandden altijd. Misschien komt dat wel omdat er toch grote provinciale verschillen waren en de binding daardoor niet aanwezig was. Almere was de grote stad met nog wel een relatie met Zeewolde, maar de NOP en Urk hadden toch hun eigen dynamiek en daardoor werd er wel samengewerkt met die twee gemeenten (Fish Potato Run), maar niet met Almere. Daar zit ook qua sportcultuur een groot verschil in.”

Dronten wielerstad
Maar ook op lokaal niveau is de relatie met sport en politiek niet altijd vanzelfsprekend geweest. In Dronten is altijd ingezet op de breedtesport met af en toe een zijstap naar de topsport. Dat is een bewuste keuze, terwijl er op beide vlakken kansen lagen. Engelvaart: “Dronten wielerstad is daar een mooi voorbeeld van. Dronten werd goed op de kaart gezet door de vanaf de jaren ‘60 aanwezige clubkampioenschappen. Er werd zelfs een compleet NK-tijdrijden in Dronten gehouden en ook de Holland Ladies Tour was jarenlang hier te gast. Echter, doordat de continuïteit ontbrak nadat bepalende bestuurders vertrokken, was er al snel ‘te weinig spirit’ om door te zetten. Begrijpelijk dat de gemeente toen ook stopte met geldelijke steun, want het begint toch eerst met initiatieven uit de samenleving.”

Schaatsen
Dat er spanning zat tussen particuliere initiatieven en overheid kwam vooral tot uiting bij het ontstaan van Kwintus Nova; het latere Leisure World. “Jarenlang was het touwtrekken tussen de ijsbaan en de gemeente”, vertelt Engelvaart over die strijd. “De gemeente wilde wel, maar wilde daar ook wat voor terug. Maar de eigenaar wilde zelfstandig blijven.”

Er kwamen wel parkeerplaatsen, maar geen tribunes. Dronten was op een gegeven moment zelfs schaatsstad nummer één in Nederland met ook nog eens een zes kilometer lange ijsbaan in de buitenlucht van Biddinghuizen. Engelvaart: “Zo snel kan het gaan: waar Dronten op één stond wat wielrennen en schaatsen betreft, ziet het er vandaag de dag heel anders uit.”

Verbindende rol
Sportservice Flevoland heeft vaak een verbindende rol en deelt via cursussen kennis om zodoende bestuurlijke en organisatorische taken te verbeteren. Dertig jaar terug was Sportservice ook betrokken bij de ontbinding van de omni-vereniging en de verzelfstandiging van de diverse sporten. “Het was een goede back-up bij problemen waarbij de (club)emoties hoog op liepen. Vele beleidsplannen zijn samen met Sportservice Flevoland geschreven.”

“Beleidsplannen: opstellen, toetsen en bijstellen”
“Wanneer ik in het archief van AsvDronten kijk, vind ik daar prachtig tot in detail uitgewerkte programma’s. Wel moet ik helaas vaststellen dat er nooit een goed vervolg wordt gegeven. In feite moet je elk jaar toetsten of je nog op de goede weg bent of dat je het plan eventueel moet bijstellen. Vaak belanden de plannen in het archief en als er een nieuw bestuur komt, volgt er weer een nieuw vijf jarenplan. Het zou goed zijn als Sportservice Flevoland daar in het vervolg wat meer aandacht aan schenkt zodat de continuïteit van het beleid gehandhaafd blijft en nieuwe bestuurders de draad zo weer op kunnen pakken.”

Wielrennen, watersport en triathlon
Tot slot pleit Engelvaart voor hulp aan topsporters, maar vooral ook aan de breedtesport en kleine verenigingen: zowel middels kennis als financiën. Voor Sportservice Flevoland ziet hij als belangrijkste taak de komende jaren de pluspunten van Flevoland te gebruiken voor groei: “De provincie heeft door zijn specifieke ligging volop kansen waarbij ik nog steeds denk dat wielrennen, watersport en triatlon belangrijk zijn. Maar ook Almere kan qua topsport een grote (landelijke) rol vervullen. Topsportlocaties, opvolgen van beleidsplannen en mensen die de kar willen trekken zijn daarbij onmisbaar. Dat is de afgelopen dertig jaar wel gebleken. Ik vond het mooi om aan al deze ontwikkelingen - die het sportlandschap in onze provincie danig hebben veranderd - een bijdrage te hebben kunnen leveren.”

© Fotostudio Wierd