Sportverslaggever - Han Dijkstra

Sportverslaggever - Han Dijkstra

Han Dijkstra: “Koester en adopteer toppers als Kiran Badloe”

Sportverslaggever Han Dijkstra is al ruim twintig jaar het gezicht van Omroep Flevoland Sport. Begin 2000 startte hij als freelancer, waarna in oktober 2000 het vaste dienstverband begon. Inmiddels is hij hét gezicht van Omroep Flevoland Sport en behoort hij tot de iconen van de Flevolandse media. Hoe kijkt de geboren Emmeloorder terug op 30 jaar Sport & Bestuur? 

Zodra Han Dijkstra qua leeftijd op voetbal mocht, meldde hij zich bij Flevo Boys. Vanuit de F-jes doorliep hij de hele jeugdopleiding van de club uit Emmeloord. Terwijl zijn broer het tot het eerste elftal wist te schoppen, raakte hij zelf geblesseerd. Omdat hij destijds al elke zaterdag radioverslag deed voor Radio Noordoostpolder was een overstap richting de mediawereld een heel logische keuze. 

Het werk voor radio NOP deed Dijkstra samen met enkele talenten die nu nog altijd furore maken in het medialandschap. Medio jaren ’90 bestond die groep uit onder meer Steven Dalebout, nu werkzaam bij NOS Studio Sport, Radio DJ en voice-over bij de NPO Paul Rabbering en Rick van Est, sinds enkele jaren eindredacteur Omroep Flevoland Online. 

Sportbolwerk Omniworld

Dijkstra heeft in de jaren dat hij de provincie doortrok voor nieuwtjes, reportages en wedstrijdverslagen veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Terugkijkend op twintig jaar Omroep Flevoland Sport zijn hem vooral de ontwikkelingen rondom Omniworld bijgebleven. “Dat was een sportbolwerk waarin paardensport, basketbal, volleybal en voetbal in één keer groots werd neergezet in Almere. Prachtige plannen natuurlijk, maar het legde ook de tekortkomingen van Flevoland bloot. Er is (nog) geen sportcultuur in Flevoland. Als plaatsen als Dalfsen een Eredivisie handbalploeg opzet, dan gaat het hele dorp daar achter staan. Dat is een natuurlijk proces, dat door de jaren heen daar ontstaan is. Hier in Flevoland is alles bedacht, zo ook Omniworld. En al snel bleek daar geen achterban voor te zijn.” 

Almere City FC

Toch heeft het project ook iets opgeleverd. Uit de voetbaltak van Omniworld is Almere City ontstaan en ook de topsporthal is ten tijde van Omniworld gebouwd om de zaalsporten te faciliteren. Dijkstra: “Omniworld is nooit echt geworden wat het had moeten worden. Het idee was prachtig, zeker voor een stad als Almere, maar zonder supporters en sponsoren red je het niet.”

Beperkingen van Flevoland

Een ander aspect dat Dijkstra in de afgelopen twee decennia is opgevallen zijn de beperkingen van Flevoland. Talenten genoeg, maar zodra ze goed worden verlaten ze de provincie. Dijkstra: “Jeugd uit Emmeloord gaat vaak studeren in Groningen, Heerenveen of Zwolle. In veel gevallen gaan ze dan ook daar sporten. Flevo Boys wil nog weleens talenten een auto geven waarmee ze heen en weer kunnen rijden, maar het gebrek aan hoge scholen blijft een handicap voor Flevoland. Toppers gaan weg, dat moeten we gewoon accepteren.” 

Kweekvijver van talent

Zolang die situatie niet verandert, doet Flevoland er volgens Dijkstra goed aan zich te profileren als kweekvijver van talent. “Kijk naar olympisch kampioen Kiran Badloe, die opgegroeid is in Lelystad en begon met windsurfen bij Windsurfvereniging Almere Centraal. Inmiddels woont hij voor het beoefenen van zijn sport in Scheveningen. Na zijn gouden plak in Tokyo 2020 is Badloe door de gemeente Lelystad niet gehuldigd en dat heeft mij verbaasd. Als Flevoland een kweekvijver van sporttalent wil zijn, dan zal je toppers als Badloe moeten koesteren en adopteren. Daarmee geef je de (surf)sport in Flevoland een enorme boost en krijgt Badloe de aandacht die hij verdient. Omarm echte Flevolanders, Lelystedelingen als Badloe en gebruik dat om de jeugd te stimuleren ook te gaan sporten. Vraag hem of hij langs de scholen willen gaan met zijn gouden medaille om zijn verhaal te vertellen. Doe er iets mee.”

Evenementen

Gelukkig gaan er ook veel dingen heel goed in Flevoland, zo constateert Dijkstra. Hij noemt daarbij de Regionale Trainingscentra (RTC’s), die stuk voor stuk een hoog niveau hebben, maar ook de sportevenementen in Flevoland. Die zichzelf volgens Dijkstra erg goed op de kaart weten te zetten. “Dat is bijzonder knap. Kijk naar een evenement als de Fish Potato Run. Dat is een hardloopwedstrijd van Urk naar Emmeloord, een stuk van drie keer niks in feite. Maar door het evenement goed neer te zetten, is de organisatie er toch in geslaagd om duizenden lopers te laten genieten van deze zeer goed georganiseerde loopwedstrijd. Dankzij de Fish Potato Run zijn heel veel mensen in en om Emmeloord begonnen met hardlopen. Dat zie je bijvoorbeeld ook rondom de Kerstloop in Dronten en de triatlon in Almere. Op evenementbasis is Flevoland heel sterk.”

Kernsporten

De provincie Flevoland heeft vanuit Sportservice Flevoland ook de focus gelegd op het organiseren van (grootschalige) evenementen. De projecten die succesvol zijn, behoren in de regel ook nog eens tot één van de kernsporten: watersport, fietsen, triatlon en hardlopen. Vanuit Sportservice Flevoland, de gemeentelijke sportbedrijven en diverse organisaties in de omkadering is daar ook SuperCool! aan toegevoegd. Dijkstra: “SuperCool! vind ik echt een heel mooi initiatief. Aangepast sporten rondom evenementen als de Challenge Almere en heel veel andere evenementen waarop sportstimulering voor mensen met een beperking plaatsvindt.”

Boodschap

Dijkstra sluit zijn terugblik op twintig jaar sportverslaggeving in Flevoland af met een vooruitblik richting de toekomst. De ervaren journalist komt daarin met een duidelijke boodschap voor de politiek. “Maak gebruik van de toppers die begonnen zijn met sporten in Flevoland. Houd die betrokken bij de provincie. Zo maak je boegbeelden, krijgt de jeugd binding met de sport en ontstaat er na verloop van tijd ook een echte Flevolandse sportcultuur. Sportservice Flevoland kan daarin ook een rol spelen door de Flevolandse topsporters uit te nodigen voor bijvoorbeeld scholenprojecten. Op die manier krijgt de breedtesport ook een stimulans en dat is misschien nog wel de belangrijkste boodschap richting de toekomst: houd de Flevolander aan het sporten, want als de afgelopen tijd ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat sporten gezond en belangrijk is.”