Goud voor Kayleigh Heerikhuisen op eerste EK ID-judo in Londen

sportflevo.nl - Kayleigh Europees Kampioen (002).jpg

Londen – Op vrijdag 25 augustus heeft Shoganai judoka Kayleigh Heerikhuisen in Londen goud gewonnen in de klasse tot 70 kilo (niveau 1) op de eerste EJU Europese kampioenschappen judo voor mensen met een verstandelijke beperking (ID-judo). In oktober werd Kayleigh in Keulen al Wereldkampioen in dezelfde klasse.

Heerikhuisen Nederlands eerste Europees kampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking
Kayleigh en haar coach reisden dinsdag al naar Londen om daar in te checken op de University of East London. Op woensdag vond de divisioning plaats waarbij een team leraren en coaches bekijkt of de judoka’s in een poule qua niveau bij elkaar passen. Na de officiële loting werden de definitieve poules bekendgemaakt waarbij Kayleigh in een poule met twee andere judoka’s werd ingedeeld.

Op vrijdag was het de beurt aan beide Nederlandse deelnemers, allen strijdend in het hoogste niveau. Kayleigh mocht in de ochtend de spits afbijten. Haar eerste partij tegen Carina Niemeyer uit Duitsland begon stroef. Een tani otoshi van Kayleigh werd helaas niet beloond met een score maar zorgde er toch voor dat, ondanks de 0-0 score aan het einde van de partij, de scheidsrechter Kayleigh als winnaar aanwees. In de tweede partij tegen Jasmin Siebelitz, eveneens uit Duitsland nam Kayleigh het heft in handen en werd Kayleigh Nederlands eerste Europees kampioen judo voor mensen met een verstandelijke beperking. Jasper Holtackers won in de middag het brons.

Ook goud op het British Open ID-judo
Op zaterdag 26 augustus werd op dezelfde locatie het British Open ID-judo georganiseerd. Kayleigh kwam uit in dezelfde klasse en trof in haar poule drie tegenstanders. De eerste wedstrijd tegen Denise Henaghan uit Schotland won Kayeigh dankzij twee wazari’s met uchi mata en tai otoshi. Daarna mocht zij opnieuw tegen de Duitse Carina Niemeyer judoën. Dit keer hield zij niet in en scoorde ze tweemaal wazari met o soto makikomi. In de derde en laatste partij groette Victoria Breidenstein uit Duitsland af en werd Kayleigh voor het vierde jaar op rij Open Brits kampioen.