© Patricia Peters
In het leven van gedeputeerde Harold Hofstra heeft sport altijd een prominente plaats ingenomen. Al op vijfjarige leeftijd stond hij op het voetbalveld. Tegenwoordig doorkruist hij de provincie vooral op de racefiets of trekt hij zijn hardloopschoenen aan. “Ik heb prachtige herinneringen aan het actief sporten. Het vormt voor mij een ideale uitlaatklep.”
Hofstra, geboren in 1977 in Den Helder, was statenlid namens de ChristenUnie tot 2018 en heeft als gedeputeerde, bestuurder en politicus een echt sporthart. Flevoland geeft het beleven van sport nog een extra dimensie omdat Flevoland de ruimte heeft om te kunnen sporten. Vooral nu ongeorganiseerd sporten door corona de nieuwe norm is.
“Sport is geen doel, maar een middel”
Verenigingen blijven volgens Hofstra ook in de toekomst de ruggengraat voor sportbeleving en sportcultuur. Maar de rol van de sportclub is anders: “Sport is geen doel meer, maar een middel om jezelf gezond en fit te voelen. In Noordoostpolder is die verenigingscultuur van generatie op generatie overgegaan. In ‘New Towns’ als Almere en Lelystad wordt men lid van een vereniging om een netwerk op te bouwen, mensen te leren kennen en om verbindingen te leggen.“
Hoge participatiebereidheid
Hofstra vervolgt: “De doorsleten pioniersmentaliteit zit er nog steeds in: men wil in Flevoland graag de mouwen opstropen. Of dat nou als vrijwilliger is of in een bestuursfunctie. Natuurlijk zijn daar ook extra handen nodig, maar de wil om er iets van te maken is in Flevoland nog groot. De participatiebereidheid is in Almere duidelijk groter dan bijvoorbeeld in Utrecht of Amsterdam.”
“Jan, zet jij even een basketbalclub op”
Dertig jaar geleden toen Sportservice Flevoland werd opgericht waren er drie belangrijke pijlers: werk, kerk en het gezin. En bij die laatste hoorde sporten. “Van mensen die ik gesproken heb die toentertijd bij de Zuidelijke IJsselmeerpolders werkten, hoor ik ook dat er bij die allereerste pioniers in Flevoland heel simpel werd gekeken naar wie heeft er verstand van basketbal? Oké Jan, jij weet veel van basketbal. Wil jij hier in deze gemeente een basketbalclub opzetten? En dan ging Jan – die normaal bijvoorbeeld als kraanmachinist hier in Flevoland werkte - daarmee aan de slag. Jan kreeg dan vanuit zijn opdrachtgever, het Rijk, ook de tijd en ruimte om het oprichten van die basketbalclub tijdens zijn werkuren voor elkaar te boksen. Dat was de enige manier om een structuur op te bouwen.”
Wisselwerking
Hofstra spreekt kijkend naar de verhouding Sport en Bestuur anno nu van een wisselwerking tussen de sport en de bestuurlijke organen. “Er moeten initiatieven vanuit de samenleving komen om bestuurlijk te kunnen ondersteunen. De provincie en Sportservice Flevoland organiseren zelf geen triathlon, maar als er een enthousiaste groep mensen is die een triathlon wil organiseren dan willen wij serieus kijken naar ondersteuningsmogelijkheden vanuit bestuurlijk Flevoland. We kijken daarbij niet alleen naar de motivatie en passie van de initiatiefnemers, maar ook naar de kans dat zoiets aanslaat.”
Kernsporten
“Ruimte en water zijn geografische kenmerken die evenementen op het gebied van triathlon en watersport mogelijk maken. Beleidsmatig worden plannen gericht op dergelijke sporten dan ook eerder als kansrijk aangemerkt. Ook andere kenmerken als wonen er toppers of talenten in je gemeente of provincie, dan zal dat ook ongetwijfeld leiden tot een boost bij die sport. Het gaat altijd om kansen zien en kansen benutten. En dan kijken we niet alleen naar topsport, maar ook naar de breedtesport en het sporten met een beperking.”
Boegbeelden
Hofstra pleit voor de komende jaren voor een visie waarin topsporters als bijvoorbeeld windsurfer Kiran Badloe, ex-zeiler Roy Heiner, profvoetballer Hakim Ziyech en voormalig turnster Celine van Gerner als boegbeeld worden gebruikt. “Zij dienen als rolmodel voor kinderen die daardoor eerder gaan sporten. Daarom is het zo belangrijk dat Sportservice Flevoland in samenwerking met NOC-NSF werkt aan talentontwikkeling. Wij weten ook dat topsporters vaak uit de provincie vertrekken als ze nationaal/internationaal doorbreken, maar Flevoland als kraamkamer van de Nederlandse topsport is natuurlijk ook een mooie rol.”
“Flevoland, ruimte voor sport!”
“We doen het heel goed als sportprovincie. Flevoland heeft echt veel in huis. Richting de toekomst hebben wij de kansen en ruimte om grote bonden aan ons te binden om Flevoland als thuisbasis te verkiezen, maar ook het organiseren van grote evenementen zoals de triatlon Challenge Almere – Amsterdam. We kijken als provinciebestuur en vanuit de zes gemeenten naar kansen voor evenementen om naar dat niveau door te groeien. Denk aan de topsporthal in Almere, maar ook het paardensportevent in het Kuinderbos die in de paardenwereld echt hoog staat aangeschreven. De titel van het coalitieakkoord is ‘Flevoland, ruimte voor de toekomst’. Je mag daar ook gerust lezen: ‘Flevoland, ruimte voor de sport’.”
Headerfoto: Bram Vrind De Fietsjournalist
Sportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks