G-judoka Kayleigh Heerikhuisen kampioen op het Swiss Open

Zaterdag 18 juni jongstleden is G-judoka Kayleigh Heerikhuisen van Shoganai Judo Dronten kampioen geworden op het Swiss Open in Uster, Zwitserland. Met aanvallend judo won Heerikhuisen vier partijen op rij en stelde daarmee het goud veilig.

Heerikhuisen start haar toernooi tegen de Nederlandse Martina Grobben. Deze dames kennen elkaar en zijn aan elkaar gewaagd. Zo ook in Zwitserland. Tot in de laatste fase blijft het spannend maar kort voor het einde weet Heerikhuisen een yuko te scoren met een beenworp en neemt daarna Grobben in de houdgreep. Na 12 seconden lukt het Grobben om zich te bevrijden en is de partij voorbij. Met twee yuko’s wint Heerikhuisen de eerste partij.

De tweede partij is tegen de onbekende Schotse Kiera McLeod. Heerikhuisen probeert met aanvallende judo druk te zetten maar McLeod verdedigd goed. Halverwege de partij loopt McLeod tegen een strafje aan wegens het judo-en met gestrekte armen. Doordat scores verder uitblijven, bepaalt deze straf de eindstand en de winst voor Heerikhuisen.

Ook in de derde partij wacht een onbekende, de Zwitserse Arletta Schmucki. Heerikhuisen begint de partij direct met een goede pakking en hoog tempo. Hierdoor ontstaat ruimte en daar maakt Heerikhuisen gebruik van door een waza-ari te score met een o soto gari. Niet veel later scoort Heerikhuisen ippon met een linkse tai otoshi en wint ook deze wedstrijd.

De Belgische Julie Bourgeois is geen onbekende voor Heerikhuisen en weet dus hoe ze deze taaie tegenstander moet aanpakken. Ook nu blijft het lang spannend maar weet Heerikhuisen vlak voor het einde de partij naar zich toe te trekken door een yuko te scoren met een veeg. Door deze laatste overwinning mag Heerikhuisen even later de hoogste trede van het erepodium betreden en het goud in ontvangst nemen.

Het Swiss Open werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Judoclub Uster, onder auspiciën van de Zwitserse judobond en Special Olympics Zwitserland. Aan dit toernooi namen zo’n 120 judoka’s deel uit 8 verschillende landen.