In Flevoland is veel mogelijk: voor velen de perfecte plek om te wonen, leven en recreëren. Sporttalent krijgt in Flevoland de ruimte en kans om zich optimaal te ontwikkelen. En hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is het op een aantal vlakken ook een vooruitstrevende, vernieuwende en succesvolle provincie die, zeker op het gebied van sport, al veel heeft bereikt. Al ruim 30 jaar werkt Sportservice Flevoland in opdracht van de provincie Flevoland aan de ontwikkeling van sport en bewegen. Aan de hand van achtergrondverhalen van topsporters, bestuurders, coaches en mensen uit het bedrijfsleven die allemaal werken (of gewerkt hebben) aan de sportinfrastructuur in Flevoland, geven wij een kijkje in de geschiedenis van de sport. Wat waren de plannen en ambities, hoe hebben die uitgepakt en hoe gaan we verder richting de toekomst. Elke week delen we een nieuw verhaal en uiteindelijk bundelen we verhalen in een mooie uitgave.
“Ook de sport gaat door glazen plafonds”
De heer Leen Verbeek is sinds november 2008 Commissaris van de Koning in Flevoland. In die jaren maakte hij veel transities mee, ook op het gebied van sport, sportbeleving en sportinfrastructuur. In die twaalf jaar zag hij de provincie groeien, ontwikkelen en zelfstandiger worden. “Maar er valt nog een wereld te winnen”, aldus de 67-jarige bewindsman van de PvdA.
“Flevoland, ruimte voor de toekomst én de sport”
In het leven van gedeputeerde Harold Hofstra heeft sport altijd een prominente plaats ingenomen. Al op vijfjarige leeftijd stond hij op het voetbalveld. Tegenwoordig doorkruist hij de provincie vooral op de racefiets of trekt hij zijn hardloopschoenen aan. “Ik heb prachtige herinneringen aan het actief sporten. Het vormt voor mij een ideale uitlaatklep.”
“Mooi om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het Flevolands sportlandschap”
In Dronten heeft Hans Engelvaart de afgelopen decennia zijn sporen meer dan verdiend als bestuurder bij AsvDronten, wethouder en fractievoorzitter namens het CDA en als aanjager van sportieve evenementen als het NCK Dronten. Buiten de provincie drukte hij zijn stempel op de nieuwe voetbalcompetitie-indeling tijdens zijn werkzaamheden voor de KNVB.
“Bijdragen aan zinvolle en gezonde (vrije)tijdsbesteding”
Op 31 maart 1989 werd de Provinciale Stichting Steunfuncties Sport Flevoland (PSSSF) opgericht. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het toenmalige provinciaal bestuur van Flevoland dat in 1986 een zelfstandige provincie werd. Hans Gootjes werd in het voorjaar van 1989 aangesteld aan als eerste directeur van de nieuwe provinciale sportorganisatie. Inmiddels kennen we Gootjes, afgestudeerd bewegingswetenschapper en jarenlang actief bij atletiekvereniging Flevo Delta uit Dronten en BAS basketbal uit Biddinghuizen, als een bevlogen sportbestuurder in onder meer rollen bij NOC*NSF, de schaatsbond en de KNGU.
“Het viel mij direct op hoe sportminded de provincie Flevoland is"
Voormalig topatleet Timothy Beck uit Almere is tegenwoordig actief als docent op het Echnaton. Op de topsporttalentschool worden leerlingen voorbereid op hun maatschappelijke carrière en kunnen jongeren die aan topsport willen doen terecht voor extra begeleiding en een aangepast lesrooster. Voor Beck – geboren in het Drentse Assen – verliep dat traject destijds heel anders. Zijn eerste aanraking met topsportbegeleiding vond plaats toen hij naar Almere verhuisde en werd gebeld door Sportservice Flevoland.
“Sport is de geur, kleur en smaak van onze samenleving”
Sport is vanaf de oprichting van onze provincie verweven in de Flevolandse cultuur. Voor jong en oud is bewegen een wezenlijk onderdeel van het (dagelijks) leven. De recente corona-uitbraken in de wereld hebben het besef dat bewegen bijdraagt aan de preventie van ziekte en kwaaltjes. Hendrik-Jan Meijboom, beleidsadviseur bij de Provincie Flevoland, pleit dan ook vrijwel dagelijks voor het op de agenda zetten van vitaliteit bevorderende beleidsterreinen. “Er zijn veel belangrijkere thema’s dan sporten en bewegen, maar sport vormt de geur, kleur en smaak van onze samenleving.”
“Flevolandse sport staat er momenteel zeer goed op”
Jaap Lodders mag zonder enige twijfel gerekend worden tot één van de kleurrijkste politici van Flevoland. Dat imago dankt hij niet in de laatste plaats aan zijn passie voor sport en zijn betrokkenheid bij de provinciale sporters, clubs en evenementen. Jaap Lodders maakte van 1994 tot en met 2018 deel uit van het politieke spectrum.
“Van tevreden mensen naar resultaten boeken”
Op 1 april 2012 werd Ingrid Bruin uit Dronten aangesteld als interim-directeur van Sportservice Flevoland. Bruin is een specialist op het gebied van interim management en trof bij Sportservice Flevoland een organisatie aan die flink door elkaar was geschud.
“Sport is de satéprikker die door alle politieke beleidsterreinen heen prikt”
Robbert Bonsink is sinds 2019 actief als projectleider bij Sportservice Flevoland en stimuleert via onder meer het Volwassenenfonds Sport & Cultuur bewegen in alle lagen van de Flevolandse bevolking. Bonsink heeft daardoor goed zicht op het Flevolandse sportlandschap en daarin heeft Sportservice volgens hem een verbindende rol: “Sportservice brengt landelijke kennis en ervaring naar de provincie, gemeente en de sportverenigingen en vice versa.”
“Enorm goede ontwikkeling van Flevolandse sport zichtbaar”
Voormalig Lelystedeling Chiel Warners is een voormalige Nederlandse atleet, die voornamelijk uitkwam op de tienkamp. Hij is getrouwd met voormalig meerkampster Karin Ruckstuhl. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen in Athene. Daar behaalde hij op de tienkamp een fantastische vijfde plaats. Zijn persoonlijk record van 8363 punten op dat onderdeel stamt uit 1999 behaald in Gotzis Oostenrijk.
“Provincie waar nog ruimte en mogelijkheden zijn”
Tom Sloetjes uit Lelystad is werkzaam als projectleider bij Sportservice Flevoland en daarnaast gedetacheerd bij het NOC*NSF als adviseur lokale sport en lid van het kernteam. Vanuit Sportservice Flevoland is Sloetjes verantwoordelijk voor de kernsporten triathlon en fietsen. Samen met Flevolandse partners werkt hij aan de bekendheid van deze sporten in de provincie. Daarnaast wordt Tom ook ingezet bij projecten in opdracht van gemeenten en/of landelijke (sport)organisaties. Daarbij adviseert hij verenigingen bij vraagstukken rond de vorming van het sportakkoord.
“Flevoland beschikt over een fantastisch sportief landschap”
Continu de veelzijdigheid van sport, het belang van breedte- en topsport en de effecten hiervan benadrukken. Dat zijn in een notendop de werkzaamheden van Sportservice Flevoland directeur Rudi Tuijn. Concreet betekent dit dagelijks werken aan de ontwikkeling van de Flevolandse kernsporten, maar ook het stimuleren van een gezonde levensstijl, sociale cohesie, welzijn, gebiedspromotie en zelfs de economische positie van onze provincie. Een portret van Rudi Tuijn.
“Ruiters van de Veluwe komen naar Flevoland voor de rust en ruimte”
Alice Naber uit Biddinghuizen was lange tijd nog in de race om naar de Olympische Spelen in Tokyo te gaan, maar haalde de kwalificatie eis net niet. De eventing amazone deed vier jaar geleden wel mee aan de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daar reed ze met haar paard ACSI Peter Parker en het Nederlandse team naar een uitstekende zesde plaats. Individueel eindigde ze ook nog eens keurig als 32e. Gert Naber is voormalig Nederlands kampioen (2001) en vooral bekend omdat hij sinds 2019 is aangesteld als Teammanager van de KNHS Academy. Een portret van een sportieve Flevolandse familie.
“Provincie Flevoland bij uitstek geschikt voor buiten sporten”
Het huidige team van Sportservice Flevoland is al enige jaren geleden een weg ingeslagen die nog altijd zijn vruchten afwerpt. Voortbordurend op de beslissingen die in het verleden genomen zijn, worden de kerntaken uitgevoerd als intermediair tussen sportend en bestuurlijk Flevoland. Eén van de dragende pijlers onder dat beleid is projectleider en plaatsvervangend directeur Miranda Pankl-Baaijens.
“Begin gemaakt aan structurering en professionalisering van verenigingen”
In 2011 ontving hij tijdens de Sportontmoeting Dronten een Flevospeld als oeuvreprijs van gedeputeerde Marc Witteman, liep meerdere marathons en is niet weg te denken bij atletiekvereniging Flevo Delta. We hebben het over Jan Scheers, een man die bijna letterlijk sport ademt. Hij werd geboren in Eldrik, gemeente Hummelo en Keppel. En door zijn werk kwam hij via Steenwijk, Avond HBS Breda en Elburg in 1990 in Dronten wonen. Met tal van functies binnen de Flevolandse sport als gevolg.
“Aangepast sporten in Flevoland blijven stimuleren”
Van augustus 2000 tot en met mei 2012 was Arend Neuteboom projectmanager en sportconsulent bij Sportservice Flevoland. In 2013 liet Neuteboom zich nogmaals zien in de Flevolandse sport als teamleider Sport & Bewegen bij Sportbedrijf Lelystad. Hij kan dan ook met recht kenner van de regionale sport genoemd worden. Hoe kijkt hij terug op dertig jaar Sport & Bestuur in Flevoland?
“Flevoland uitstekend geschikt voor zeil- en surfsport op alle niveaus”
In 2006 richtte Erik Jeuring samen met Kees Kooijman aan de rand van Flevoland de Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren op. Eigenaar Jeuring werkt in Biddinghuizen met een team van een kleine vijftig instructeurs en medewerkers dagelijks aan het verbeteren van lessen, vloot en faciliteiten. Sinds kort is hij ook partner in de Foiling Experience, de nieuwste vorm van zeilen. Sportservice Flevoland ging in gesprek met deze echte (water)sportman.
“Structurele steun voor topsporters, aangepast sporten, jeugd en ouderen”
Joannette Klein – Kapteijn is sinds 1996 werkzaam voor Sportservice Flevoland. Als office manager ondersteunt ze het team van Sportservice Flevoland op het gebied van HRM en als het aanspreekpunt voor het project Lucky Wheels: een voorlichtingsproject binnen het onderwijs waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een beperking te hebben.
“Overheid en verenigingen handen ineenslaan voor doorontwikkelen sport”
Anton Spaan is binnen de Flevolandse sportwereld een naam die klinkt als een klok. Op dit moment vooral bekend vanwege de Stichting Super COOL! in Flevoland. Dit is een sport- en maatjes initiatief voor mensen met een beperking.
Spaan is daarnaast ook betrokken (geweest) bij Sportservice Flevoland vanuit zijn functies bij Sportbedrijf Almere en was hij één van de auteurs van het in 2018 gepubliceerde visiedocument Regionaal Netwerk Aangepast Sporten. Kortom: een sportman in hart en nieren.
“Flevoland heeft zeer goede sportinfrastructuur opgebouwd”
In de ontwikkeling van de Flevolandse sport is de periode waarin Monica Visser als directeur betrokken is geweest bij Sportservice Flevoland een cruciale tijd. De organisatie ontwikkelde zich onder haar leiding van jonge organisatie naar een volwassen instituut voor sport- en beweegstimulering in Flevoland. Zoals in elke ‘pubertijd’ ging dat proces met vallen en opstaan, maar Visser kijkt vooral tevreden terug op vijftien jaar Sportservice Flevoland.
“Nut en noodzaak van sport en bewegen blijven benadrukken”
Martijn Postuma is al jaren actief betrokken bij de sport in Flevoland. Na zijn opleiding Sportmanagement (CALO Windesheim) ging Postuma in 2007 als projectleider aan de slag bij Sportservice Flevoland. Dit deed hij destijds nog in combinatie met mijn werkzaamheden als hoofd jeugdopleiding van v.v. Go-Ahead Kampen. In 2015 kwam Postuma in dienst bij de gemeente Almere, waar hij tot en met 2020 betrokken was bij de opbouw van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Vanuit de gedachte ‘Ieder zijn talent’ werd de Almeerse jeugd al op jonge leeftijd in aanraking gebracht met veelzijdig sporten en bewegen.
“Goed ingespeeld op nieuwe realiteit”
Ronald Wilcke begon in 2004 als bestuurslid van Sportservice Flevoland om in 2007 de voorzittershamer over te nemen van Piet Brouwer. Tot januari 2015 zou Wilcke als voorzitter actief blijven; een functie die hij combineerde met zijn baan in het onderwijs en diverse andere maatschappelijke nevenfuncties. We kijken met hem terug op een roerige, maar mooie tijd bij Sportservice Flevoland.
“Sportservice Flevoland uitstekend geschikt om sport op politieke agenda te houden”
Roely Graman trad op 1 september 2008 toe tot het bestuur van Sportservice Flevoland. Ze werd door de toenmalige voorzitter Ronald Wilcke toegevoegd aan het bestuur nadat Piet Brouwer vertrok bij Sportservice Flevoland. In 2012 werd Graman directeur en zou die functie tot en met juni 2014 bekleden.
“Flevoland heeft over paar jaar leidende positie in de Nederlandse sport”
John Bes is woonachtig in Bussum, maar is tegenwoordig vaker in Almere te vinden dan in zijn eigen woonplaats. Bes is sinds 2016 directeur bij Almere City en besloot in 2021 zijn termijn van vijf jaar met nog minimaal drie jaar te verlengen. Bes hoort bij de club en de club hoort ook bij hem.
Han Dijkstra: “Koester en adopteer toppers als Kiran Badloe”
Sportverslaggever Han Dijkstra is al ruim twintig jaar het gezicht van Omroep Flevoland Sport. Begin 2000 startte hij als freelancer, waarna in oktober 2000 het vaste dienstverband begon. Inmiddels is hij hét gezicht van Omroep Flevoland Sport en behoort hij tot de iconen van de Flevolandse media. Hoe kijkt de geboren Emmeloorder terug op 30 jaar Sport & Bestuur?
“Constant jezelf dwingen door de pijn te trappen”
Baanwielrenster Kim Kalee uit Almere is een schoolvoorbeeld hoe talentontwikkeling werkt. De Almeerse kwam in 2016 als turnster op de NOC-NSF talentendag in het Topsportcentrum Almere. Haar doel? Een plekje veroveren in het atletiek talententeam. Maar wat bleek: ze had aanleg om baanwielrenster te worden. Inmiddels zijn Kim Kalee en de (baan)fiets onafscheidelijk geworden.
“Handboogschutterij Almere voorloper in handboogsport”
Peter Elzinga liep op 9-jarige leeftijd samen met zijn vader Pier en moeder Truus binnen bij de pistolen schutterij in Sporthal Waterwijk. Daar zag hij de leden van Handboogschutterij Almere (HBSA) ook aan het werk. Vader Pier was direct besmet met het handboogvirus, ook Peter Elzinga wist toen op negenjarige leeftijd al: “dit is wat ik wil”!
Handboogschutter Pier Elzinga: “Almere is een echt handboog bolwerk”
Pier Elzinga mag met recht een handboog pionier genoemd worden. Toen hij in 1989 voor het eerst een handboog in zijn handen kreeg, was de sport in Nederland nog heel klein. De basis voor de sport is gelegd in Zuid-Nederland en door de Handboog Schutterij Almere (NBSA) ook in het Noorden van Nederland op de kaart gezet. Pier Elzinga was lange tijd hét uithangbord van de Almeerse club.
“Flevoland heeft alles om triatlonsport goed te kunnen beoefenen”
Dennis Looze is een triatleet en duatleet afkomstig uit Elsloo. Hij werd meervoudig Nederlands kampioen op de triatlon en eenmaal Nederlands kampioen op de duatlon. Ook nam hij eenmaal deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Hij werd daar 48ste op de olympische triatlon afstand. Tussen 2018 en 2020 was Looze actief als talentcoach triatlon bij het RTC Flevoland – Almere.
“Uitbreiding Mud Masters Biddinghuizen: nog meer festivalbeleving én een aangepast sporten editie”
In 2013 reed Mud Masters eigenaar André Skwortsow via Harderwijk de polder in. Bij het nemen van de afslag richting Biddinghuizen verwachtte hij rechte, saaie aangeplante bospartijen. Naarmate Skwortsow dichtbij het festivalterrein van Walibi kwam, werd hij steeds enthousiaster. “Dit zou weleens kunnen werken”, zei hij tegen zichzelf.
“Flevoland heeft alle kans om een prachtig watersportgebied te worden”
Jan de Reus (VVD) heeft als provinciaal bestuurder van dichtbij meegemaakt hoe Sportservice Flevoland zich ontwikkeld heeft. Eerst als gedeputeerde sport en momenteel als eindverantwoordelijke voor het provinciale beleid op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, infrastructuur en mobiliteit. In de jaren dat hij als gedeputeerde sport actief was, is de vorige sportnota tot stand gekomen. De Reus beschikt dan ook over een goed gevulde sportrugzak.
“Samen werken aan een breed sport- en beweegaanbod”
Freek Brouwer begon al in 1995 aan zijn politieke carrière als gemeenteraadslid op Urk. Vrijwel direct was Sport & Bewegen één van zijn speerpunten van zijn politieke agenda. Het stimuleren van sport en bewegen bleef een rode draad in zijn politieke loopbaan. Ook toen hij tussen 2007 en 2014 in de Provinciale Staten zat. Brouwer is sinds 2014 wethouder op Urk waar hij zich ook hard maakt voor de lokale sportieve mogelijkheden op het voormalige eiland.
“Trots op turncarrière en klaar voor nieuwe uitdaging bij Sportservice Flevoland”
Céline van Gerner werd op 1 december 1994 geboren in een echte sportfamilie. Ze groeide op in Emmeloord, maar turnde al vanaf haar zevende jaar in de turnhal van Heerenveen. In 2008, op 13-jarige leeftijd, behaalde ze haar eerste internationale succes door in de landenwedstrijd op het EK junioren een bronzen medaille te veroveren. Dit was het begin van een prachtige carrière die maar liefst zeventien jaar zou duren.
“Almere heeft alles waar triatleten naar op zoek zijn”
De Triathlon van Almere, tegenwoordig beter bekend als Challenge Almere-Amsterdam begon ooit als Holland Triathlon. De wedstrijd waarbij zwemmen, fietsen en hardlopen wordt gecombineerd is de bekendste triathlon van Nederland en wordt sinds 1983 jaarlijks in en rond Almere gehouden. De Holland Triathlon is daarmee na Hawaii de oudste triathlonwedstrijd over de klassieke (lange) triathlon afstand.
“Als je eenmaal aan watersporten begint, dan ben je voor je leven lang verkocht”
Op de Olympische Spelen van Tokyo 2021 pakte Kiran Badloe als eerste geboren Flevolander goud op het olympische onderdeel RS-X. Badloe is ook direct de laatste olympisch kampioen op dat onderdeel, want in Parijs 2024 zal foiling de plaats innemen van het aloude ‘plankzeilen’. Badloe wil ook in die sport weer de allerbeste ter wereld worden.
“Rolstoelbasketbal is een cadeautje voor mij”
Rolstoelbasketbalster Bo Lisa Kramer werd in de zomer van 2021 olympisch kampioen met het Nederlandse team. Een gouden medaille die ontzettend veel voor haar betekent. Kramer wilde aanvankelijk graag profvoetballer bij Ajax worden, maar op 11-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose botkanker. Voetballen was niet meer mogelijk. Kramer ging niet bij de pakken neerzitten en zocht nieuwe uitdagingen. Tijdens een paralympische talentendag, georganiseerd door het NOC*NSF, startte Kramer met rolstoelbasketbal.
“Inspelen op de behoefte van de sportverenigingen”
Hij stond aan de wieg van het basketbalsucces op Urk en was één van de eerste bestuurders van Sportservice Flevoland. Al in 1986 toen Flevoland een zelfstandige provincie werd, zat Brouwer aan de Flevolandse bestuurstafel. Urk was via Sportleiding Noordoostpolder aangesloten bij de Sportraad Overijssel. Brouwer werd voorzitter van de organisatie in 1989 en stond direct bekend om zijn pragmatische en directe aanpak.
“Goede verenigingsstructuur zorgt voor meer atletiektalent”
Tegenwoordig kennen de meeste mensen Gregory Sedoc van zijn TV optredens als analist bij Studio Sport en van Sportlab Sedoc. Maar het was in de periode tussen 1999 en 2016 dat Sedoc furore maakte op de atletiekbaan. Als jongetje van zes maakte hij in Amsterdam zijn eerste meters op de atletiekbaan. Sedoc boekte al snel succes op succes en was al een (inter)nationale topper toen hij op zijn zeventiende naar Almere verhuisde.
“Mensen motiveren en inspireren om te gaan sporten en bewegen”
Thijs en Jolijn van Valkengoed, broer en zus uit Lelystad, waren tussen 1996 en 2010 – Jolijn stopte in 2009 en Thijs in 2010 - twee absolute Nederlandse zwemtoppers. Ieder met hun eigen kwaliteiten, favoriete slag en afstand. Met Jolijn van Valkengoed kijken we terug op de periode waarin de Van Valkengoed familie onlosmakelijk verbonden was met keihard door een zwembad zwemmen.
“Flevoland moet groot durven denken, de juiste bouwstenen zijn er al”
Lelystedeling John Bos was in de periode 2003 tot 2010 lid van het College van Gedeputeerde Staten in de provincie Flevoland. Ook werkte hij in 2012 en 2013 als interim algemeen directeur van de KNAU (de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie) en was betrokken bij het EK Atletiek 2016 in Amsterdam. Tegenwoordig is hij actief als bestuurder van Woonzorg Flevoland en is hij lid van Raad van Commissarissen bij Sportbedrijf Lelystad.
Sportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks