De ontwikkeling van de Flevolandse sport

Een terugblik door de jaren heen van 1989 - 2021

In Flevoland is veel mogelijk: voor velen de perfecte plek om te wonen, leven en recreëren. Sporttalent krijgt in Flevoland de ruimte en kans om zich optimaal te ontwikkelen. En hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is het op een aantal vlakken ook een vooruitstrevende, vernieuwende en succesvolle provincie die, zeker op het gebied van sport, al veel heeft bereikt. Al ruim 30 jaar werkt Sportservice Flevoland in opdracht van de provincie Flevoland aan de ontwikkeling van sport en bewegen. Aan de hand van achtergrondverhalen van topsporters, bestuurders, coaches en mensen uit het bedrijfsleven die allemaal werken (of gewerkt hebben) aan de sportinfrastructuur in Flevoland, geven wij een kijkje in de geschiedenis van de sport. Wat waren de plannen en ambities, hoe hebben die uitgepakt en hoe gaan we verder richting de toekomst. Elke week delen we een nieuw verhaal en uiteindelijk bundelen we verhalen in een mooie uitgave. 

Commissaris van de Koning - Leen Verbeek

“Ook de sport gaat door glazen plafonds”

De heer Leen Verbeek is sinds november 2008 Commissaris van de Koning in Flevoland. In die jaren maakte hij veel transities mee, ook op het gebied van sport, sportbeleving en sportinfrastructuur. In die twaalf jaar zag hij de provincie groeien, ontwikkelen en zelfstandiger worden. “Maar er valt nog een wereld te winnen”, aldus de 67-jarige bewindsman van de PvdA.

Lees verder
© Fotostudio Wierd
Gedeputeerde Sport - Harold Hofstra

“Flevoland, ruimte voor de toekomst én de sport”

In het leven van gedeputeerde Harold Hofstra heeft sport altijd een prominente plaats ingenomen. Al op vijfjarige leeftijd stond hij op het voetbalveld. Tegenwoordig doorkruist hij de provincie vooral op de racefiets of trekt hij zijn hardloopschoenen aan. “Ik heb prachtige herinneringen aan het actief sporten. Het vormt voor mij een ideale uitlaatklep.”

Lees verder
© Patricia Peters
Oud-wethouder Dronten - Hans Engelvaart

“Mooi om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het Flevolands sportlandschap”

In Dronten heeft Hans Engelvaart de afgelopen decennia zijn sporen meer dan verdiend als bestuurder bij AsvDronten, wethouder en fractievoorzitter namens het CDA en als aanjager van sportieve evenementen als het NCK Dronten. Buiten de provincie drukte hij zijn stempel op de nieuwe voetbalcompetitie-indeling tijdens zijn werkzaamheden voor de KNVB.

Naar het interview
© Fotostudio Wierd
Oud-directeur Sportservice Flevoland - Hans Gootjes

“Bijdragen aan zinvolle en gezonde (vrije)tijdsbesteding”

Op 31 maart 1989 werd de Provinciale Stichting Steunfuncties Sport Flevoland (PSSSF) opgericht. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het toenmalige provinciaal bestuur van Flevoland dat in 1986 een zelfstandige provincie werd. Hans Gootjes werd in het voorjaar van 1989 aangesteld aan als eerste directeur van de nieuwe provinciale sportorganisatie. Inmiddels kennen we Gootjes, afgestudeerd bewegingswetenschapper en jarenlang actief bij atletiekvereniging Flevo Delta uit Dronten en BAS basketbal uit Biddinghuizen, als een bevlogen sportbestuurder in onder meer rollen bij NOC*NSF, de schaatsbond en de KNGU.

Naar het interview
Voormalig topatleet - Timothy Beck

 “Het viel mij direct op hoe sportminded de provincie Flevoland is"

Voormalig topatleet Timothy Beck uit Almere is tegenwoordig actief als docent op het Echnaton. Op de topsporttalentschool worden leerlingen voorbereid op hun maatschappelijke carrière en kunnen jongeren die aan topsport willen doen terecht voor extra begeleiding en een aangepast lesrooster. Voor Beck – geboren in het Drentse Assen – verliep dat traject destijds heel anders. Zijn eerste aanraking met topsportbegeleiding vond plaats toen hij naar Almere verhuisde en werd gebeld door Sportservice Flevoland.

Naar het interview
© Soenar Chamid
Sr. Beleidsadviseur - Hendrik-Jan Meijboom

“Sport is de geur, kleur en smaak van onze samenleving”

Sport is vanaf de oprichting van onze provincie verweven in de Flevolandse cultuur. Voor jong en oud is bewegen een wezenlijk onderdeel van het (dagelijks) leven. De recente corona-uitbraken in de wereld hebben het besef dat bewegen bijdraagt aan de preventie van ziekte en kwaaltjes. Hendrik-Jan Meijboom, beleidsadviseur bij de Provincie Flevoland, pleit dan ook vrijwel dagelijks voor het op de agenda zetten van vitaliteit bevorderende beleidsterreinen. “Er zijn veel belangrijkere thema’s dan sporten en bewegen, maar sport vormt de geur, kleur en smaak van onze samenleving.”

Naar het interview
Oud-gedeputeerde sport - Jaap Lodders

“Flevolandse sport staat er momenteel zeer goed op”

Jaap Lodders mag zonder enige twijfel gerekend worden tot één van de kleurrijkste politici van Flevoland. Dat imago dankt hij niet in de laatste plaats aan zijn passie voor sport en zijn betrokkenheid bij de provinciale sporters, clubs en evenementen. Jaap Lodders maakte van 1994 tot en met 2018 deel uit van het politieke spectrum.

Naar het interview
Oud-interim directeur Sportservice Flevoland - Ingrid Bruin

“Van tevreden mensen naar resultaten boeken”

Op 1 april 2012 werd Ingrid Bruin uit Dronten aangesteld als interim-directeur van Sportservice Flevoland. Bruin is een specialist op het gebied van interim management en trof bij Sportservice Flevoland een organisatie aan die flink door elkaar was geschud.

Naar het interview
Projectleider Sportservice Flevoland - Robbert Bonsink

“Sport is de satéprikker die door alle politieke beleidsterreinen heen prikt”

Robbert Bonsink is sinds 2019 actief als projectleider bij Sportservice Flevoland en stimuleert via onder meer het Volwassenenfonds Sport & Cultuur bewegen in alle lagen van de Flevolandse bevolking. Bonsink heeft daardoor goed zicht op het Flevolandse sportlandschap en daarin heeft Sportservice volgens hem een verbindende rol: “Sportservice brengt landelijke kennis en ervaring naar de provincie, gemeente en de sportverenigingen en vice versa.”

Lees verder
© Jaap Schuurman
Oud-olympiërs Chiel Warners & Karin Ruckstuhl

“Enorm goede ontwikkeling van Flevolandse sport zichtbaar”

Voormalig Lelystedeling Chiel Warners is een voormalige Nederlandse atleet, die voornamelijk uitkwam op de tienkamp. Hij is getrouwd met voormalig meerkampster Karin Ruckstuhl. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen in Athene. Daar behaalde hij op de tienkamp een fantastische vijfde plaats. Zijn persoonlijk record van 8363 punten op dat onderdeel stamt uit 1999 behaald in Gotzis Oostenrijk.

Lees verder
Projectleider Sportservice Flevoland, Tom Sloetjes

“Provincie waar nog ruimte en mogelijkheden zijn”

Tom Sloetjes uit Lelystad is werkzaam als projectleider bij Sportservice Flevoland en daarnaast gedetacheerd bij het NOC*NSF als adviseur lokale sport en lid van het kernteam. Vanuit Sportservice Flevoland is Sloetjes verantwoordelijk voor de kernsporten triathlon en fietsen. Samen met Flevolandse partners werkt hij aan de bekendheid van deze sporten in de provincie. Daarnaast wordt Tom ook ingezet bij projecten in opdracht van gemeenten en/of landelijke (sport)organisaties. Daarbij adviseert hij verenigingen bij vraagstukken rond de vorming van het sportakkoord.

Lees verder
Directeur Sportservice Flevoland, Rudi Tuijn

“Flevoland beschikt over een fantastisch sportief landschap”

Continu de veelzijdigheid van sport, het belang van breedte- en topsport en de effecten hiervan benadrukken. Dat zijn in een notendop de werkzaamheden van Sportservice Flevoland directeur Rudi Tuijn. Concreet betekent dit dagelijks werken aan de ontwikkeling van de Flevolandse kernsporten, maar ook het stimuleren van een gezonde levensstijl, sociale cohesie, welzijn, gebiedspromotie en zelfs de economische positie van onze provincie. Een portret van Rudi Tuijn.

Lees verder
© Mathilde Dusol
Oud-olympiër Alice Naber-Lozeman en Gert Naber

“Ruiters van de Veluwe komen naar Flevoland voor de rust en ruimte”

Alice Naber uit Biddinghuizen was lange tijd nog in de race om naar de Olympische Spelen in Tokyo te gaan, maar haalde de kwalificatie eis net niet. De eventing amazone deed vier jaar geleden wel mee aan de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daar reed ze met haar paard ACSI Peter Parker en het Nederlandse team naar een uitstekende zesde plaats. Individueel eindigde ze ook nog eens keurig als 32e. Gert Naber is voormalig Nederlands kampioen (2001) en vooral bekend omdat hij sinds 2019 is aangesteld als Teammanager van de KNHS Academy. Een portret van een sportieve Flevolandse familie.

Lees verder
© Alice Naber - Lozeman
Projectleider Sportservice Flevoland - Miranda Pankl

“Provincie Flevoland bij uitstek geschikt voor buiten sporten”

Het huidige team van Sportservice Flevoland is al enige jaren geleden een weg ingeslagen die nog altijd zijn vruchten afwerpt. Voortbordurend op de beslissingen die in het verleden genomen zijn, worden de kerntaken uitgevoerd als intermediair tussen sportend en bestuurlijk Flevoland. Eén van de dragende pijlers onder dat beleid is projectleider en plaatsvervangend directeur Miranda Pankl-Baaijens.

Lees verder
Oud-medewerker Sportservice Flevoland - Jan Scheers

“Begin gemaakt aan structurering en professionalisering van verenigingen”


In 2011 ontving hij tijdens de Sportontmoeting Dronten een Flevospeld als oeuvreprijs van gedeputeerde Marc Witteman, liep meerdere marathons en is niet weg te denken bij atletiekvereniging Flevo Delta. We hebben het over Jan Scheers, een man die bijna letterlijk sport ademt. Hij werd geboren in Eldrik, gemeente Hummelo en Keppel. En door zijn werk kwam hij via Steenwijk, Avond HBS Breda en Elburg in 1990 in Dronten wonen. Met tal van functies binnen de Flevolandse sport als gevolg.

Lees verder
© DB Fotografie
Oud-medewerker Sportservice Flevoland - Arend Neuteboom

“Aangepast sporten in Flevoland blijven stimuleren”


Van augustus 2000 tot en met mei 2012 was Arend Neuteboom projectmanager en sportconsulent bij Sportservice Flevoland. In 2013 liet Neuteboom zich nogmaals zien in de Flevolandse sport als teamleider Sport & Bewegen bij Sportbedrijf Lelystad. Hij kan dan ook met recht kenner van de regionale sport genoemd worden. Hoe kijkt hij terug op dertig jaar Sport & Bestuur in Flevoland?

Lees verder
Eigenaar zeilschool en Bootverhuur De Randmeren, Erik Jeuring

“Flevoland uitstekend geschikt voor zeil- en surfsport op alle niveaus”

In 2006 richtte Erik Jeuring samen met Kees Kooijman aan de rand van Flevoland de Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren op. Eigenaar Jeuring werkt in Biddinghuizen met een team van een kleine vijftig instructeurs en medewerkers dagelijks aan het verbeteren van lessen, vloot en faciliteiten. Sinds kort is hij ook partner in de Foiling Experience, de nieuwste vorm van zeilen. Sportservice Flevoland ging in gesprek met deze echte (water)sportman. 

lees verder
Erik Jeuring
Office manager Sportservice Flevoland - Joannette Klein

“Structurele steun voor topsporters, aangepast sporten, jeugd en ouderen”

Joannette Klein – Kapteijn is sinds 1996 werkzaam voor Sportservice Flevoland. Als office manager ondersteunt ze het team van Sportservice Flevoland op het gebied van HRM en als het aanspreekpunt voor het project Lucky Wheels: een voorlichtingsproject binnen het onderwijs waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een beperking te hebben.

lees verder
Joannette Klein