De ontwikkeling van de Flevolandse sport

Een terugblik door de jaren heen van 1989 - 2021

In Flevoland is veel mogelijk: voor velen de perfecte plek om te wonen, leven en recreëren. Sporttalent krijgt in Flevoland de ruimte en kans om zich optimaal te ontwikkelen. En hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is het op een aantal vlakken ook een vooruitstrevende, vernieuwende en succesvolle provincie die, zeker op het gebied van sport, al veel heeft bereikt. Al ruim 30 jaar werkt Sportservice Flevoland in opdracht van de provincie Flevoland aan de ontwikkeling van sport en bewegen. Aan de hand van achtergrondverhalen van topsporters, bestuurders, coaches en mensen uit het bedrijfsleven die allemaal werken (of gewerkt hebben) aan de sportinfrastructuur in Flevoland, geven wij een kijkje in de geschiedenis van de sport. Wat waren de plannen en ambities, hoe hebben die uitgepakt en hoe gaan we verder richting de toekomst. Elke week delen we een nieuw verhaal en uiteindelijk bundelen we verhalen in een mooie uitgave. 

Commissaris van de Koning - Leen Verbeek

“Ook de sport gaat door glazen plafonds”

De heer Leen Verbeek is sinds november 2008 Commissaris van de Koning in Flevoland. In die jaren maakte hij veel transities mee, ook op het gebied van sport, sportbeleving en sportinfrastructuur. In die twaalf jaar zag hij de provincie groeien, ontwikkelen en zelfstandiger worden. “Maar er valt nog een wereld te winnen”, aldus de 67-jarige bewindsman van de PvdA.

Lees verder
© Fotostudio Wierd
Gedeputeerde Sport - Harold Hofstra

“Flevoland, ruimte voor de toekomst én de sport”

In het leven van gedeputeerde Harold Hofstra heeft sport altijd een prominente plaats ingenomen. Al op vijfjarige leeftijd stond hij op het voetbalveld. Tegenwoordig doorkruist hij de provincie vooral op de racefiets of trekt hij zijn hardloopschoenen aan. “Ik heb prachtige herinneringen aan het actief sporten. Het vormt voor mij een ideale uitlaatklep.”

Lees verder
© Patricia Peters
Oud-wethouder Dronten - Hans Engelvaart

“Mooi om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het Flevolands sportlandschap”

In Dronten heeft Hans Engelvaart de afgelopen decennia zijn sporen meer dan verdiend als bestuurder bij AsvDronten, wethouder en fractievoorzitter namens het CDA en als aanjager van sportieve evenementen als het NCK Dronten. Buiten de provincie drukte hij zijn stempel op de nieuwe voetbalcompetitie-indeling tijdens zijn werkzaamheden voor de KNVB.

Naar het interview
© Fotostudio Wierd
Oud-directeur Sportservice Flevoland - Hans Gootjes

“Bijdragen aan zinvolle en gezonde (vrije)tijdsbesteding”

Op 31 maart 1989 werd de Provinciale Stichting Steunfuncties Sport Flevoland (PSSSF) opgericht. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het toenmalige provinciaal bestuur van Flevoland dat in 1986 een zelfstandige provincie werd. Hans Gootjes werd in het voorjaar van 1989 aangesteld aan als eerste directeur van de nieuwe provinciale sportorganisatie. Inmiddels kennen we Gootjes, afgestudeerd bewegingswetenschapper en jarenlang actief bij atletiekvereniging Flevo Delta uit Dronten en BAS basketbal uit Biddinghuizen, als een bevlogen sportbestuurder in onder meer rollen bij NOC*NSF, de schaatsbond en de KNGU.

Naar het interview
Voormalig topatleet - Timothy Beck

 “Het viel mij direct op hoe sportminded de provincie Flevoland is"

Voormalig topatleet Timothy Beck uit Almere is tegenwoordig actief als docent op het Echnaton. Op de topsporttalentschool worden leerlingen voorbereid op hun maatschappelijke carrière en kunnen jongeren die aan topsport willen doen terecht voor extra begeleiding en een aangepast lesrooster. Voor Beck – geboren in het Drentse Assen – verliep dat traject destijds heel anders. Zijn eerste aanraking met topsportbegeleiding vond plaats toen hij naar Almere verhuisde en werd gebeld door Sportservice Flevoland.

Naar het interview
© Soenar Chamid
Sr. Beleidsadviseur - Hendrik-Jan Meijboom

“Sport is de geur, kleur en smaak van onze samenleving”

Sport is vanaf de oprichting van onze provincie verweven in de Flevolandse cultuur. Voor jong en oud is bewegen een wezenlijk onderdeel van het (dagelijks) leven. De recente corona-uitbraken in de wereld hebben het besef dat bewegen bijdraagt aan de preventie van ziekte en kwaaltjes. Hendrik-Jan Meijboom, beleidsadviseur bij de Provincie Flevoland, pleit dan ook vrijwel dagelijks voor het op de agenda zetten van vitaliteit bevorderende beleidsterreinen. “Er zijn veel belangrijkere thema’s dan sporten en bewegen, maar sport vormt de geur, kleur en smaak van onze samenleving.”

Naar het interview
Oud-gedeputeerde sport - Jaap Lodders

“Flevolandse sport staat er momenteel zeer goed op”

Jaap Lodders mag zonder enige twijfel gerekend worden tot één van de kleurrijkste politici van Flevoland. Dat imago dankt hij niet in de laatste plaats aan zijn passie voor sport en zijn betrokkenheid bij de provinciale sporters, clubs en evenementen. Jaap Lodders maakte van 1994 tot en met 2018 deel uit van het politieke spectrum.

Naar het interview
Oud-interim directeur Sportservice Flevoland - Ingrid Bruin

“Van tevreden mensen naar resultaten boeken”

Op 1 april 2012 werd Ingrid Bruin uit Dronten aangesteld als interim-directeur van Sportservice Flevoland. Bruin is een specialist op het gebied van interim management en trof bij Sportservice Flevoland een organisatie aan die flink door elkaar was geschud.

Naar het interview
Projectleider Sportservice Flevoland - Robbert Bonsink

“Sport is de satéprikker die door alle politieke beleidsterreinen heen prikt”

Robbert Bonsink is sinds 2019 actief als projectleider bij Sportservice Flevoland en stimuleert via onder meer het Volwassenenfonds Sport & Cultuur bewegen in alle lagen van de Flevolandse bevolking. Bonsink heeft daardoor goed zicht op het Flevolandse sportlandschap en daarin heeft Sportservice volgens hem een verbindende rol: “Sportservice brengt landelijke kennis en ervaring naar de provincie, gemeente en de sportverenigingen en vice versa.”

Lees verder
© Jaap Schuurman
Oud-olympiërs Chiel Warners & Karin Ruckstuhl

“Enorm goede ontwikkeling van Flevolandse sport zichtbaar”

Voormalig Lelystedeling Chiel Warners is een voormalige Nederlandse atleet, die voornamelijk uitkwam op de tienkamp. Hij is getrouwd met voormalig meerkampster Karin Ruckstuhl. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen in Athene. Daar behaalde hij op de tienkamp een fantastische vijfde plaats. Zijn persoonlijk record van 8363 punten op dat onderdeel stamt uit 1999 behaald in Gotzis Oostenrijk.

Lees verder
Projectleider Sportservice Flevoland, Tom Sloetjes

“Provincie waar nog ruimte en mogelijkheden zijn”

Tom Sloetjes uit Lelystad is werkzaam als projectleider bij Sportservice Flevoland en daarnaast gedetacheerd bij het NOC*NSF als adviseur lokale sport en lid van het kernteam. Vanuit Sportservice Flevoland is Sloetjes verantwoordelijk voor de kernsporten triathlon en fietsen. Samen met Flevolandse partners werkt hij aan de bekendheid van deze sporten in de provincie. Daarnaast wordt Tom ook ingezet bij projecten in opdracht van gemeenten en/of landelijke (sport)organisaties. Daarbij adviseert hij verenigingen bij vraagstukken rond de vorming van het sportakkoord.

Lees verder
Directeur Sportservice Flevoland, Rudi Tuijn

“Flevoland beschikt over een fantastisch sportief landschap”

Continu de veelzijdigheid van sport, het belang van breedte- en topsport en de effecten hiervan benadrukken. Dat zijn in een notendop de werkzaamheden van Sportservice Flevoland directeur Rudi Tuijn. Concreet betekent dit dagelijks werken aan de ontwikkeling van de Flevolandse kernsporten, maar ook het stimuleren van een gezonde levensstijl, sociale cohesie, welzijn, gebiedspromotie en zelfs de economische positie van onze provincie. Een portret van Rudi Tuijn.

Lees verder
© Mathilde Dusol
Na de zomerstop....

 

..... oud-olympiër Alice Naber en Gert Naber