Flevoland naar de Special Olympics: Emmeloord bereid zich voor!

Zwem- en waterpolovereniging Zignea

Deze keer aandacht voor Zwem- en waterpolovereniging Zignea uit Emmeloord. Zij doen met 2 deelnemers mee: Ronald Nieuwenburg (23) en Mats de Boer (17), zwemmers van de G-Academie van Zignea. Beiden doen mee aan de 50 m vrije slag en de 50 m schoolslag. Omdat zij op basis van leeftijd in verschillende leeftijdscategorieën zijn ingedeeld, zwemmen zij niet tegen elkaar. Er is ook een gelegenheidsteam opgericht voor de 4x50m vrije slag, waar Ronald en Mats aan deelnemen. 

De jongens doen voor de derde keer mee aan de Special Olympics, vier jaar geleden voor het eerst in Heerenveen, twee jaar geleden in Nijmegen. Omdat de vorige edities een enorme belevenis waren, doen zij deze keer weer mee! De start van de Spelen is altijd een hele happening maar ook vermoeiend voor de sporters, omdat er zoveel gebeurt op zo’n avond. Ronald en Mats kijken het meest uit naar de wedstrijden. Ronald geeft de voorkeur aan de vrije slag terwijl Mats graag de schoolslag zwemt. Beiden vinden deelnemen belangrijker dan winnen, maar een medaille om de nek zou toch wel heel mooi zijn! 

Een weekend samen met sporters uit het hele land is een mooie gelegenheid om contacten te maken, plezier met elkaar te hebben, ook al is dat maar voor een paar dagen. Vaak herkennen sporters elkaar van vorige edities van de Special Olympics. 

Ik zie een paar duizend unieke mensen een fantastisch en sportief weekend met elkaar hebben! (waaraan echt wat meer aandacht gegeven mag worden, nationaal maar ook regionaal). Op naar Doetinchem!, aldus coach Yvonne de Boer.

 

Annemiek Visch bij HZ&PC Heerenveen 

Graag stellen wij Annemieke Visch voor. Annemieke is 34 jaar, woont in Emmeloord en zwemt vanaf september bij HZ&PC Heerenveen. Daarvoor heeft zij altijd bij Zignea gezwommen. Zij is de enige zwemmer bij Heerenveen met een verstandelijke beperking, dus zij is de enige bij deze vereniging die meedoet aan de Special Olympics. Annemieke zwemt tijdens de Special Olympics 2018  op de zaterdag de 200 meter vrij, eerst in de division en later de finale. Zondag gaat zij de 1.000 meter vrij openwater zwemmen. 

Annemieke doet al vanaf 2012 met de Special Olympics Nationaal mee, de eerste keer was dat in Den Bosch. Dit jaar doet zij dus voor de 4e keer mee, daarnaast heeft zij ook altijd meegezwommen met de Regionale of Evenementen die de Special Olympics organiseert. Vorig jaar heeft zij meegedaan met een evenement van de Special Olympics in Eindhoven en heeft daar een gouden plak gehaald in het openwater zwemmen in Eindhoven op de afstand 750 meter. 

Door de wedstrijden die de Special Olympics organiseert is Annemieke zelfstandiger geworden, kan nu goed aan geven waar zij hulp bij nodig heeft. Doordat Annemieke meedoet met deze organisatie en de Meerkamp in Overijssel heeft zij een vriendenkring opgebouwd, wat voor haar erg belangrijk is. Zij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ze is bij Triade nu voorzitter van een lokale cliëntenraad.

Annemieke is geselecteerd om in maart 2019 mee te gaan naar Abu Dhabi voor de World Games, waar 7.000 sporters in verschillende disciplines gaan sporten om de eer. Annemieke gaat als enige Nederlandse vrouw meedoen met het Openwater zwemmen, zij gaat daar de 1.500 meter zwemmen.

 

Nog meer items over Flevolandse deelname