Fiets de boswachter eruit

Fiets de boswachter eruit

De boswachter is eruit gefietst.

Want daar draait dit evenement ‘Fiets de boswachter eruit’ om: de boswachter start als eerste, rijdt voorop en alle andere deelnemers proberen hem in te halen. Afgelopen 10 april bleven 12 mountainbikers de boswachters voor. Dit jaar deden maar liefst 2 boswachters mee: Boswachter Rob Koetsier uit Zeewolde zelf én Wout Neutel, hoofd Staatsbosbeheer Flevoland. 

Aan het woord is Sjors Lodewijk, penningmeester van Stichting MTB Zeewolde en zelf fanatiek wielrenner en mountainbiker: “We hebben de organisatie van mountainbike evenement Fiets de boswachter eruit overgenomen van Triathlonvereniging Zeewolde. Zij hebben dat 13 jaar gedaan en hebben het aan ons overgedragen. Dat was spannend, maar het ging heel goed. Het was mooi weer en we hadden een goede opkomst”. 

MTB Zeewolde heeft een gebruikersovereenkomst met Staatsbosbeheer. Dat betekent dat ze officieel de bossen mogen gebruiken om te mountainbiken. Het parcours wordt daarom ook goed onderhouden. “We hebben een groep van 20 enthousiaste vrijwilligers. Elke 1e zaterdag van de maand hebben we een onderhoudsdag en doen we met z’n allen opknapwerkzaamheden. In februari hebben we 2 vrachtwagens vol met gemalen, schoongemaakt puin gekregen. Dat klinkt gek, maar daar verharden we het parcours mee”, legt Sjors uit. Ze hebben dit puin gekregen uit het Onderhoudsfonds Mountainbikeroutes ter verbetering van de kleigrond. Dit fonds wordt gevuld door de provincie en alle gemeenten van Flevoland.

Ook uit het Steunpakket Corona & Sport heeft de stichting dit jaar geld ontvangen. Sjors vertelt waar dit aan ten goede is gekomen: “We hebben spandoeken aangeschaft die we breder kunnen inzetten voor promotie. Beachflags en EHBO ten behoeve van het fietsevenement. En daarnaast moeten de shovels en machines ook betaald worden. Het broedseizoen is na 15 juli afgelopen, dus kunnen we weer verder met het onderhoudswerkzaamheden”. 

Volgend jaar staat Fiets de boswachter eruit natuurlijk weer op het programma. “We gaan het wat groter aanpakken. Meer deelnemers en sponsor Bikeshoe4u uit Nijkerk wil ook graag ondersteunen”.