Walk & Step event Lelystad

Door de coronacrisis hebben veel sportevenementen moeten annuleren of doorschuiven naar volgend jaar. Gelukkig zijn bij de versoepeling van de regels in juli ook evenementenorganisaties gaan zoeken naar mogelijkheden om hun evenement in aangepaste vorm door te kunnen laten gaan.  Zo ook SteppInLelystad en Powerwalkingclub Lelystad.

Het voordeel van het Walk & Step event was dat het om een buiten activiteit ging. “1,5 m afstand houden is voor het powerwalken geen probleem en om te kunnen steppen hou je altijd al een ruime afstand van je buurman/buurvrouw. We hebben de route zo gepland dat er gelopen werd op het smallere pad, waar nodig zelfs achter elkaar. Het steppen kon daardoor op de bredere weg. (We waren flexibel in het bepalen welke groep linksom en welke groep rechtsom zou gaan)”, vertellen Liselot van SteppInLelystad en Carin van Powerwalkingclub Lelystad.

Bij de start werd gelet op voldoende ruimte voor de warming up, de steps werden uit elkaar geplaatst zodat mensen niet te dicht bij elkaar hoefden te komen om materiaal te pakken en bij de start en wissel werden de steps ontsmet met desinfectiespray. “Na afloop hadden we het geluk dat het weer goed genoeg was om buiten op het terras van het BuitenCentrum plaats te nemen voor een kopje koffie of thee. Met het zonnetje er bij was het heerlijk uitblazen op het terras. De routing, de 1,5 m op het terras en handgel waren verzorgd door de mensen van het buitencentrum. We hoefden geen extra maatregelen te nemen”, aldus de organisatoren.

Met de neus in de boter
Het was de eerste keer dat het Walk & Step event georganiseerd werd, dus Liselot en Carin vielen gelijk met de neus in de boter wat betreft het “aangepast” organiseren. Het was dan ook fijn te horen dat de deelnemers blij waren: “Het was vooraf overduidelijk dat het event aan alle voorwaarden kon voldoen waardoor ze veilig konden deelnemen en volop konden genieten van zowel de sportieve activiteit als het sociale aspect. Twee dingen die door Corona nu ernstig beperkt worden. Het was leuk dat de deelnemers ons event via verschillende kanalen gevonden hadden, waardoor sommigen die zich apart hadden opgegeven op de dag zelf, erachter kwamen dat ze elkaar kenden”. 

Voorbereidingen
Ondanks dat het de eerste keer was dat SteppInLelystad en Powerwalkingclub Lelystad samenwerkten, verliepen de voorbereidingen uitstekend. “Voor zover er al sprake was van uitdagingen hadden die te maken met het weer en de enorme toestroom van enthousiastelingen. Aan de weersomstandigheden konden we uiteraard niets doen, maar we hebben een reservelijst aangelegd met namen die eventueel mee konden doen als er zich uitvallers zouden melden. Vol was echt vol omdat we een max aantal steps beschikbaar hebben”. Voor diegenen die teleurgesteld werden hadden Liselot en Carin een eenvoudige oplossing: “We organiseren het event nog een keer op een latere datum. De mensen op de reservelijst worden dan als eerste toegelaten.

Tips
Als tips voor andere organisaties die twijfelen of ze een evenement in deze tijd willen/kunnen organiseren geven de dames aan vooral te blijven kijken naar de mogelijkheden en gebruik te maken van de creativiteit van deelnemers als je voor een (onverwachtse) tegenvaller komt te staan. “Belangrijk is om achteraf te evalueren met organisatie en deelnemers. Probeer zelf te genieten van de beperkte mogelijkheden die er nu nog zijn om enerzijds in contact te zijn met anderen en anderzijds te blijven bewegen en anderen in beweging te brengen. Juist deze periode waarbij onzekerheden en angst een grote rol spelen, laat zien hoe belangrijk het is dat mensen goed in conditie blijven, het immuunsysteem versterken en even ontspanning te ervaren”.